Güncelleme Tarihi:
İMKB’nin 27 Nisan’daki genel kurulunda şirketleşme sürecini tamamlayacağı ve anonim şirket (A.Ş.) ortakları arasında Deutsche Borsa’nın da olabileceği kaydedildi. Özerk ve mesleki bir kurum olarak kamu tüzel kişiliğine sahip İMKB’nin şirketleştirilmesi ve ardından özelleştirilmesi ya da halka açılması gibi opsiyonlar üzerinde duruluyor.
Taşınmada işbirliği
Bir süredir teknik alanlarda bazı işbirliklerini yürüten İMKB ile Deutsche Borsa’nın bu işbirliğini henüz takvimi belli olmayan özelleştirme öncesinde, İMKB’nin İstanbul Finans Merkezi projesi kapsamında Ataşehir’e taşınması sürecinde daha da geliştirmesi planlanıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat kendisinin geçen yıl İMKB’nin 25’inci kuruluş yıldönümünde Ataşehir’e taşınacak kurumlar arasında yer aldığını açıklamasının ardından, İMKB’nin İstinye’deki binasının yenilenmesi projesi askıya alınmıştı. Bu projede işlem salonunun yenilenmesi ve medya takip odalarının yapılamıs gibi planlar yer alıyordu.
Ayrılan yeri beğenmedi
Gelinen noktada bu ayın sonundaki genel kurulun ardından İMKB’nin taşınmasının takvime bağlanması ve İstinye’deki binaya yönelik projenin de son şeklini alması bekleniyor. Ancak İMKB’ye yakın kaynakların verdiği bilgiye göre, İMKB Ataşehir’de master plan içinde kendisine ayrılan yeri beğenmedi. İMKB kendisine ayrılan yerin borsa binası olmaya neden uygun olmadığına ilişkin bağımsız bir şirkete rapor hazırlatarak bunu Ankara’da ilgili kurumlara iletti. Raporun ardından İMKB’nin yerine ilişkin yeniden değerlendirme yapılıp yapılmayacağı henüz net değilken İMKB’nin şimdiden kendilerine yeni bir yer verilmemesi durumunda nasıl bir yol izleyeceğini de belirlediği kaydediliyor. İMKB’nin sunduğu raporda, ayrılan yerin konut olarak kullanılan binaların arasında kaldığı, oysa tüm ülkelerde borsa binalarının simge binalar olarak görüldüğünün vurgulandığı ifade edildi.
Yakından izliyoruz
İSTANBUL’un çok kısa bir süre içinde finans merkezi olacağına inandıklarını belirten Deutsche Borsa Sözcüsü Frank Herkenhoff şu değerlendirmeyi yaptı: “İstanbul’un doğru yolda ilerlediği konusunda şüphe yok. Coğrafi konumu itibarıyla büyüme potansiyeli çok yüksek. İstanbul Finans Merkezi projesinde İstanbul’un uluslararası bir merkez olması sürecini hızlandırmak için yatırımcıların güvenini kazanmanın yanında diğer uluslararası finans merkezleriyle sofistike ilişkilerini geliştirmeli. Bizler İstanbul’u dikkatle izliyor ve kesinlikle işbirliği için potansiyel olduğunu düşünüyoruz. İMKB ile çeşitli işbirliklerimiz var. Ortak ürün çıkarma gibi işbirliğimizi daha ileriye taşımak istiyoruz. İMKB’nin özelleştirilmesiyle ilgili ise, şu anda yorum yapamıyoruz.”