IMF'yle pazarlığa iki haneli faiz desteği

Güncelleme Tarihi:

IMFyle pazarlığa iki haneli faiz desteği
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Hikmet Uluğbay'ın başkanlığında Washington'da başlayan IMF görüşmelerinde, ‘‘faiz inişi’’ etkisi yaptı. IMF'yle görüşmelerin başladığı gün faizlerin 7 aylık arayla yüzde 100'ün altına inmesi, ‘‘ekonomide iyiye gidişin teyidi’’ olarak nitelendirildi.

55.Hükümet döneminde hazırlanan 3 Yıllık İstikrar Programında ‘‘Enflasyonun 3 yılda tek haneli rakamlara indirilmesi hedefi’’ Washington'da başlayan Uluslararası Para Fonu (IMF) görüşmelerinde aynen korunuyor. Başbakan Yardımcısı ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay, ‘‘Bu hedef ile hedef için öngörülen sürenin tümüyle değişmesini gerektirecek bir durum yok’’ dedi.

Görüşmelerin başladığı gün Türkiye'de, faizlerin yüzde 94'e düşmesi, temasların havasını olumlu etkiledi. Enflasyonda uzun bir aradan sonra ilk kez 40'lı rakamlardan sözedilirken, faizlerin de aylar sonra iki haneli rakamlara düşmesinin ‘‘Türk ekonomisindeki olumlu trendin teyidi’’ olarak nitelendirildi.

Uluğbay, Hürriyet'e, IMF ile yapılacak her bir programın uygulama süresinin beraberinde farklı maliyetler getirdiğini söyleyerek, ‘‘Görüşmelerimizde Türk ekonomisinin gerçeklerine uygun bir program üzerinde değerlendirme yapıyoruz’’ dedi.

TEKNİK ALTYAPI

Seçim sonrası yürürlüğe girecek ‘‘Dış Kaynak Destekli Enflasyonla Mücadele Programı’’nın teknik altyapısını hazırlamak üzere Washington'da bulunan Uluğbay, temaslarının ilk gününde, Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Johannes Linn ile akşam yemeğinde biraraya geldi. Hazine Müsteşarı Yener Dinçmen başkanlığındaki ekonomik kurmaylar ise IMF Avrupa Birliği Bölüm Başkanı Michael Deppler ve ABD Hazine Müsteşar Yardımcısı Mark Medish'le teknik görüşmeler yaptı. İlk gün görüşmelerinde yapısal reformlar, enflasyonla mücadele, faiz dışı bütçe fazlası ve mali disiplin gibi ekonominin temel konuları ile hazırlanacak programın süresi ve içereceği mali destek tutarı ayrıntılarıyla görüşüldü.

Bu temasların Program Öncesi'nde Türkiye'ye seçim öncesi zaman kazandırmayı amaçladığını belirten ekonomi teknisyenleri, Türk heyetinin müzakere pozisyonunu ve görüşmelerin genel çerçevesini şöyle değerlendirdi:

İKİ YAPISAL REFORM

IMF ile oluşturulacak mali destek kaynaklı programın seçimlerden sonra haziran ayında başlaması bekleniyor. Görüşmelerde mali desteğin en önemli ön şartı olarak kabul edilen yapısal reformların güçlü bir hükümet kurulması halinde yılın ikinci yarısında çıkarılabileceği dile getirildi.

Hazırlanacak programın, içereceği taahhüt ve göstergeler bakımından kredibiletisinin yüksek olması gerektiğini vurgulayan ekonomi kurmayları, ‘‘Sağlanacak mali yardımın bir bölümü program yürürlüğe girerken peşin sağlanırsa, bu kredibilite daha çok artar’’ tezini savunuyor.

EXİMBANK'LA İŞBİRLİĞİ

Başbakan Yardımcısı Uluğbay, dün Amerikan Eximbank Başkanı James Harmon ile görüştü. Uluğbay, Amerika'nın Türkiye'ye katkıda bulunacağı projelerin temel kaynağının Eximbank olacağını söyledi. Türk-ABD ilişkilerinde ekonomik işbirliğinin gelişmesine Amerikan Eximbank'ın katkıları olacağını belirten Uluğbay, ‘‘İki Eximbank işbirliğinin arttırılması gündemimizde’’ dedi.

Uluğbay'ın, Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Linn ile yaptığı görüşmede, Dünya Bankası'nca daha önce duyurulan ve ‘‘Ülke Yardım Stratejisi’’ kapsamında sağlanacak 3 milyar dolarlık kaynağın arttırılması gündeme geldi. Ekonomi teknisyenleri, ‘‘Yılın ikinci yarısında iki temel yapısal reform çıkarılırsa bu tutarın arttırılmasını istedik’’ dedi.

Hazine 1.2 katrilyonluk tahvil sattı

Hazine'nin dün düzenlediği 371 gün vadeli tahvil ihalesinde, 2 katrilyon 583.4 trilyon liralık teklife karşılık, 1.2 katrilyon liralık nominal satış gerçekleştirdi. İhalede net satış tutarı ise 605 trilyon 487.1 milyar lira oldu. Hazine ihalesinde, yıllık bileşik ortalama faiz de yüzde 99.99 olarak belirlendi.

İhalede yıllık ortalama basit faiz yüzde 100.74, yıllık ortalama bileşik faiz ise yüzde 99.99 olarak belirlendi. Bugün ihraç edilecek tahvillerin geri ödemesi, 15 Mart 2000'de yapılacak. Hazine, en son 23 Şubat tarihinde 728 gün (2 yıl) ve 420 gün vadeli tahvil ihalesi olmak üzere iki ihale birden düzenlemişti. Hazine’nin bugün toplam 662 trilyon 650.6 milyar liralık iç borç geri ödemesi bulunuyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!