Güncelleme Tarihi:
IMF heyeti, Madde IV istişareleri için Mayıs ayında Türkiye'ye gelmişti. IMF'nin üyelerinin ekonomi politikalarında yol gösterici olmak ve uluslararası finansal sistem üzerindeki gözetim görevini yerine getirmek amacıyla, her bir üye ülkenin ekonomik gelişmelerine ilişkin olarak yaptığı ayrıntılı gözden geçirme çalışmalarına "4. Madde Konsültasyon Çalışmaları" deniyor.
IMF, bu kapsamda hazırlanan raporu bugün yayımladı. IMF'nin ambargolu olarak yayımladığı raporun, TSİ 16:00'dan önce kamuya açıklanmaması gerekiyordu. Ancak Türkiye'deki bazı televizyon kanallarının bu ambargoyu saatinden önce kırdıkları görüldü. Bunun üzerine IMF bir açıklama yaparak, saat 14:00 itibariyle ambargonun kaldırıldığını duyurdu.
MALÄ° KURAL ELEÅžTÄ°RÄ°SÄ°Â Â Â Â
Raporda, Türk ekonomisindeki toparlanmanın 2010 bütçesinden daha güçlü olmasının beklendiği ve dış gelişmelerin birer risk faktörü olarak ortaya çıktığı belirtildi. IMF, "Dolayısıyla, 2011'den itibaren açık oranlarına dayanan yeni bir mali kuralla güçlendirilmiş ölçülü bir mali çıkış planının uygulanması gerekiyor" dedi.
IMF ayrıca, mali kural uygulamasının Türk ekonomisi için büyük önem taşıdığını söyledi ve yaşanan gecikme nedeniyle "fırsat penceresinin" kapanacağı eleştirisini yöneltti.
Hükümet, mali kuralın yasalaşması için gereken çalışmaları önümüzdeki yasama yılına erteledi. Bu durum, piyasada mali disiplinin bozulacağı kaygılarını beraberinde getirdi.
GÜÇLÜ LİRA TİCARETİ BOZAR
Liranın euro karşısındaki değerlenmesinin devam etmesi durumunda euro bölgesi ile ticaret dengesinin bozulacağına dikkat çeken IMF, "Son haftalarda lira, euro karşısında dolara kıyasla daha hızlı bir şekilde değerlenme eğilimi gösteriyor. Kurlarda görülen bu seyir, Türkiye'nin ticaret dengesinin euro/dolar paritesindeki hareketlerin bir sonucu olarak daha da bozulma olasılığını artırıyor" dedi.
IMF, Merkez Bankası'nın dış finansman kalitesinin düştüğü bir dönemde günlük ihalelerde döviz alım miktarını az da olsa artırarak rezerv birikimine hız verdiğini ifade etti.
IMF, "Bu durum, enflasyon hedeflemesi çerçevesinde serbest kur rejimini tehlikeye sokmayabileceği gibi tek taraflı döviz hareketleri olacağı yönünde bir beklenti de yaratmıyor. Ancak, bu durum, liranın yükseliş sürecinin aleyhine gelişerek dış rekabet gücünü artırabilir" dedi.
YOÄžUN SÄ°YASÄ° GÃœNDEM BEKLENTÄ°SÄ°
IMF ayrıca, Pazar günü referandumun yapılacağını, 2011'de genel seçimlerin, 2012'de de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin düzenleneceğini anımsatarak, önümüzdeki dönemde yoğun bir siyasi gündemin yaşanacağını söyledi.
IMF, işsizlik oranının aşağı çekilmesinde hızlı büyümenin sürdürülebilir olması ve eğitim koşullarının iyileştirilmesi gibi unsurların kilit rol oynadıklarını söyledi.
Likidite koşullarının yavaş yavaş normale döneceğini belirten IMF, parasal politikanın da hem iç hem de dış gelişmeler el verdiğinde kademeli olarak sıkılaştırılacağını da vurguladı. IMF ayrıca, Türkiye'nin 2001 yılındakine benzer bir yavaşlama yaşasa da kolaylıkla toparlandığının altını çizdi.