Güncelleme Tarihi:
Devlet Bakanı Kemal Derviş, ABD'ye yaptığı kısa gezide hem IMF'den, hem de uluslararası bankalardan destek mesajları aldı. IMF, ‘‘Türkiye desteği hak ediyor’’ açıklaması yaptı. Citibank ise, ‘‘Türkiye'ye desteğimiz sürecek’’ dedi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) uluslararası finans kuruluşlarının Türkiye'nin ekonomik programını desteklemelerini istedi. IMF'nin Para ve Kur Departmanından Finansal İşler Direktör Yardımcısı Carl Johan Lindgren, ‘‘Bu iyi bir program ve bankacılık çevrelerinin desteğini hak diyor. Bu bizim bir ülkenin boyutuna göre verdiğimiz en büyük destek. Para vererek verdiğimiz sözü tuttuk’’ dedi.
Devlet Bakanı Kemal Derviş'in Türkiye'de bankacılık sektörüne kredi veren bankalarla görüşmek üzere dün Washington'dan New York'a geçtiği sırada yapılan açıklama, önemli destek olarak nitelendirildi. Derviş de, dünkü görüşmelerinin ardından yaptığı basın toplantısında, yabancı bankalardan destek sözü aldıklarını belirterek, şöyle konuştu:
‘‘Önemli bir aşamadayız. Ağır dönemi geride bıraktık. Önümüzdeki aydan itibaren güvenin tesis edileceğini ve enflasyonun düşeceğini tahmin ediyorum. Bunu piyasaların da görmesi ve faizlere yansıtması gerekiyor. Yaptığım görüşmelerde Türkiye'deki pozisyonlarını gönüllü olarak artırmalarını ve hiç değilse geçen aralık ayı seviyesine getirmelerini istedik. IMF de bu konuda bize destek veriyor. Yabancı yatırımcılar bu tür toplantıları daha sık yapmamızı istediler. Aşama aşama gelişmeleri onlara anlatacağız. Yabancı bankaların üst düzey yöneticilerinden aldığımız cevap olumlu ancak ‘program tam olarak uygulanacak mı?', ‘Meclis programa destek verecek mi?' gibi soruları var.’’
CITIBANK'TAN DESTEK
Dün New York Federal Reserv bankasında düzenlenen ve yaklaşık 4.5 saat süren toplantıya Bakan Kemal Derviş'in yanı sıra 45 kişiden oluşan özel Amerikan bankaları üst düzey yöneticileri katıldı. Bunlar arasında Bank of New York, American Express, Morgan Stanley, J.P. Morgan, Bear Sterns, Citigroup, Deutsche Bank, Fitch, Goldman Sachs, Lehman Brothers, Merril Lynch ve Salomon Smith Barney gibi Amerikan finans devleri yer aldı.
Citigroup ve Citibank, Derviş'le New York'ta yapılan görüşmelerin ardından bir açıklama yaparak, ‘‘Türkiye'ye destek verdiğini’’ teyid etti. Citigroup ve Citibank Başkan Yardımcısı William Rhodes yaptığı yazılı açıklamada, şunları dile getirdi: ‘‘Uluslararası finans toplumunun Türk hükümetinin ekonomik ve reform programına destek vereceğine inanıyorum. Program New York'ta yapılan toplantıda bizlere Bakan Kemal Derviş tarafından izah edilmiştir. Citibank Türkiye'yi desteklemeye devam edecektir. Ticaret ve bankalar arası ilişkiler yoluyla vereceğimiz destek, program uygulamasının gelişmesine paralel olarak artacaktır.’’
TL'ye yatıran kazanır
Türkiye'de bugün yatırımcılar için iyi kár etme imkanı bulunduğunu söyleyen Devlet Bakanı Kemal Derviş, ‘‘Erken davranan yabancı yatırımcının daha fazla kar edeceğini’’ ifade etti. Türk yatırımcının elindeki parasını TL'ye yatırdığı takdirde kazançlı çıkacağını tahmin ettiğini belirten Bakan Derviş, ‘‘Yatırımcının parasını TL'ye yatırmasını tercih ederiz’’ dedi. Devlet olarak en azından sonbahara kadar uluslararası piyasaya çıkarak borç aramayacaklarını kaydeden Derviş, ekonominin ağustos-eylül aylarından itibaren yeniden büyüme eğilimine gireceği konusunda umutlu olduğunu söyledi.
3 milyar dolar gelecek
Devlet Bakanı Kemal Derviş, önümüzdeki 2 haftanın çok önemli olduğunu, bu süre içinde meclisten 4 önemli yasanın çıkmasının beklendiğini, ayrıca IMF ve Dünya Bankası'nın bu süre içinde toplam 3 milyar dolarlık kaynağıhn serbest bırakılacağını söyledi.
Amacın, büyüme hızını yüzde 4-5'lerden yüzde 7'ye çıkartmak olduğunu vurgulayan Bakan Derviş, nüfus artışı da hesaba katılırsa büyüme hızının yüzde 7'den aşağı düşmemesi ve bu trendin 10 yıl sürdürülmesi gerektiğinin altını çizdi. Bakan ‘‘Bu sağlanırsa Avrupa ile aramızdaki farkı kapatabiliriz’’ dedi.