Güncelleme Tarihi:
HÜKÜMETİN, önümüzdeki haftalarda önemli kararlar alması gerektiğini söyleyen IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli, memur ve özel sektör maaşları ile hububat fiyatlarındaki artışın enflasyonla mücadele programına göre olması gerektiğini söyledi.
ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli, Türkiye'de önümüzdeki haftalarda çok önemli kararlar alınması gerektiğini vurgularken, ‘‘Hububat fiyatları ve memur maaşlarında, hedeflenen enflasyon ve programa uygun artış gerekiyor’’ dedi. Cottarelli, özel sektördeki ücret artışının da enflasyon hedefine uygun olması gerektiğine işaret etti.
IMF heyetinin Türkiye temaslarının ardından, Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp ile IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli, Hazine binasında ortak bir basın toplantısı düzenlediler.
Carlo Cottarelli, Türkiye'de belli olan mevcut göstergelerin ekonomik aktivitenin hızlandığını gösterdiğini, ek niyet mektubu üzerinde hazırlıkların sürdürüldüğünü bildirdi. Şuana kadarki seyre göre, enflasyonun, yılsonunda hedeflenen rakamlara yakın gerçekleşeceği görüldüğünü anlatan Cottarelli, konsolide bütçe gerçekleşmeleri de olumlu olarak niteledi.
ÖNEMLİ KARARLAR
Cottarelli, önümüzdeki haftalarda çok önemli kararların alınması gerektiğini belirtirken, şöyle konuştu:
‘‘Ekonomik değişim açısından hububat fiyatları çok önemli bir karar. Fiyatlarda, belirlenen program hedeflerine bağlı kalınması gerekiyor, bu da hedeflenen enflasyon ve programa uygun artış gerektiriyor. Memur maaş artışları da önemli. Burada, program hedefleri ve enflasyon hedefine uygun olması gerekiyor.’’
Özel sektör ücret artışlarının önemine de işaret eden Cottarelli, özel sektör ücret artışlarının da program hedeflerine uygun yapılması gerektiğini bildirdi.
‘‘Bu konu da son derece önemli. Ekonomik ve Sosyal Konsey kapsamında konsensüs sağlanması önemli’’ diyen Cottarelli, bunun nasıl sağlanacağı konusunda ise şöyle konuştu: ‘‘Hükümet, işçi sendikaları ve işveren kesiminin, ekonomik programa sadık kalacak şekilde karar vermeleri gerekiyor. Enflasyon konusu, yapısı itibariyle herkesi ilgilendirdiğinden dayanışma gerektiriyor. Tüm kesimleri ilgilendiriyor. Enflasyon düşürülürse toplumun tüm kesimleri fayda sağlayacaktır. Beklentimiz, Ekonomik ve Sosyal Konsey'in biran önce toplanması yönündedir.’’
Yapısal alanlarda bir takım önemli kararların da uygulamaya konulması gerektiğini belirten Cottarelli, özelleştirme alanında şu ana kadar yapılanları ise olumlu bulduklarını kaydetti.
Vergi affı olmasın
CARLO Cottarelli devletin vergi alacaklarının artmaya devam ettiğine de dikkat çekerek, bu konuda da da bir şeyler yapılması gerektiğini söyledi. Cottarelli bu problemin vergi affı benzeri tedbirlerle kesinlikle çözümlenemeyeceğini söyledi. Cottarelli, ‘‘Vergi affı geleceği çok daha kötü hale getirmektedir. Dolayısıyla yapılmaması gereken şeylerin başında vergi affı gelmektedir’’ dedi.
Demiralp: 750 milyon dolar bu ay geliyor
HAZİNE Müsteşarı Selçuk Demiralp, enflasyonun düşürülmesini öngören 36 aylık programın ilk 5 aylık bölümünün tamamlandığını belirterek, ‘‘Bu programın başarıya ulaştırılması, uygulamanın titizlik ve kararlılık ile sürdürülmesine bağlıdır’’ dedi. Demiralp, ‘‘Haziran ayı içinde Dünya Bankası'ndan 750 milyon dolar tutarındaki mali sektör uyum kredisinin sağlanması söz konusu olacaktır’’ dedi.
IMF ile sürdürülen görüşmeler sonucunda bir ek niyet mutabakat taslağı üzerinde anlaşıldığını belirten Demiralp, niyet mektubunun hükümet tarafından onaylanması halinde IMF'ye gönderileceğini bildirdi. Demiralp, Ağustos ayı sonuna kadar Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun elindeki 8 banka ile ilgili kararın alınmasının beklendiğini de kaydetti.
Demiralp, Vakıfbank'a ilişkin yüzde 55'lik hisselerin satılabilir hale gelmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü, kanun tasarısının TBMM'ye sunulmak üzere olduğunu bildirdi. Mevduattaki güvenceye sınırlama getirildiğini hatırlatan Demiralp, mali sektörün daha sağlıklı bir hale getirilmesi için gerekli adımların atıldığını belirtti.
Demiralp, enflasyonu düşürme programında elde edilen olumlu sonuçların başlıca kredi derecelendirme kuruluşları tarafından yapılan not yükseltmelerinin gösterdiği gibi hem iç, hem de uluslararası mali piyasalar nezdinde kredi topladığını söyledi.