IMF: Yunanistan’da başarısız olduk 25 milyar Euro daha gerekecek

Güncelleme Tarihi:

IMF: Yunanistan’da başarısız olduk 25 milyar Euro daha gerekecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2011 00:00

Yunanistan’ın başkenti Atina’da incelemelerini sürdüren Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilisi Paul Thomsen, Yunan ekonomisinin istikrara kavuşturulmasına yönelik uyguladıkları kalkınma programında başarısız olduklarını itiraf etti.

Haberin Devamı

IMF’nin, Yunanistan ile 130 milyar Euro’luk 2’nci Kurtarma Paketi için Atina’da müzakerelere başlayan troykanın üyelerinden Paul Thomsen reformların uygulanmasında yaşanan gecikmeler ve uluslararası alandaki olumsuz nedenlerden dolayı kalkınma programındaki hedeflerin tutturulamadığını belirterek, “2012-2015 yılları için 25 milyar Euro’luk ek bir anlaşma gerekebilir” dedi.

Vergi sınıra geldi
IMF tarafından hazırlanan raporda, ülkede vergi konusunda sınıra gelindiğini ve yeni vergi uygulanmasının mümkün olmadığının belirtileceğini vurgulayan Thomsen, “Yunanis-tan için önceki tahminlerimizde hatalar yaptık. Devletin vergi kaçakçılığı ile mücadele ve daha fazla gelir sağlama yeteneğini abarttık. Reformların gerçekleştirilmesinde de çok fazla iyimser davrandık. Bürokratik ve diğer engelleri gözönünde bulundurmadık” diye konuştu.

Haberin Devamı

İşsizlik yüzde 19.5’a çıkar
Yunanistan’ın bundan sonraki hedefinin emekli maaşları, primler ve savunma harcamalarını da içeren devlet harcamalarını kısıtlanmak olduğunu belirten Thomsen, şöyle konuştu: “Yunanistan ekonomisindeki olumsuz atmosfer, 2010 yılından beri bankalardaki yatırımların yüzde 16.5’inin çekilmesinden ve krizin patlak
vermesinden bu yana ekonomi yüzde 15 oranında küçüldü. Borçlanabilmek için uluslararası para piyasalarına ancak 10 yıl sonra çıkabilir. 2011 yılında yüzde 6 olan durgunluk, 2012’de ise en az yüzde 3 olacak. İşsizlik de 2012 ve 2013’de yüzde 19-19.5 arasında seyredecek. 2011 yılında bütçe açığının yüzde 9 civarında olacağını tahmin ediyoruz.”

Papadimos: Hükümet önemli işler yaptı

YUNANİSTAN Başbakanı Lukas Papadimos, Başbakanlık resmi internet sitesinde yayımlanan bir yazıda üç partinin desteğiyle iktidara gelen geçici hükümetin bir ay içinde önemli işler yaptığını belirterek şöyle konuştu: “Hükümetin 30 günlük faaliyetleri değerlendirmeli. 110 milyar Euro’luk mali yardımın 6’ncı diliminin verilmesinin ve 2012 bütçesinin parlamentoda onaylanmasının, şu anda iktidarda bulunan geniş çapta siyasi katılımlı geçici hükümetin başarısı. Hükümet, programında yer alan önlemleri kararlı şekilde uygulamayı sürdürecek.”

Haberin Devamı

IMF, inceleme için İtalya’ya gidiyor

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) heyeti, gelecek hafta incelemelerde bulunmak üzere İtalya’ya gidecek. IMF’den yapılan açıklamada, heyetin İtalya’nın yeni teknokrat hükümeti ile görüşmelerde bulunmak ve ülkenin ekonomik reform sürecini gözden geçirmek üzere Roma’ya gideceği belirtildi. Euro Bölgesi’nde yaşanan krizde ağır borç yükü ve aşırı harcamalarıyla öne  çıkan İtalya’nın eski başbakanı Silvio Berlusconi, ülke ekonomisindeki gelişmeler ve reform süreçlerinin IMF ve Avrupa Komisyonu tarafından izlenip raporlanmasını kabul etmişti.

İngiltere’de işsizlik 27 yılın zirvesinde

İNGİLTERE’de işsizlerin sayısı ağustos-ekim  ayları arasında 128 bin kişi artarak, 2 milyon 640 bin kişiye ulaştı. Ülkenin Ulusal İstatistik Kurumu’ndan (ONS) yapılan açıklamaya göre,  16-24 yaş grubunda işsiz olan gençlerin oranı yüzde 22’ye yükseldi. Verilere göre  İngiltere’deki işsiz sayısı, 1984 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. İşsizlik oranı yüzde 8.3 olarak açıklanırken, ülkede işsizlik yardımı  alanların sayısı 3 bin kişi artarak, kasım ayında 1 milyon 600 bin kişiye  ulaştı. İngiliz ekonomisi geçen yıl resesyondan çıksa da, ülkedeki ekonomik  büyüme hızı yüzde 0.5 civarında seyrediyor.  Bu arada Avrupa Komisyonu’nun İç Pazardan Sorumlu Komiseri Michel Barnier, AB liderler zirvesinde Avrupa anlaşmaları üzerinde yapılması planlanan değişiklikleri kabul etmeyen  İngiltere’nin isteklerinin ‘ne gerekli ne de arzu edilebilir’ olduğunu  söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!