Güncelleme Tarihi:
ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, IMF’nin yeniden kuruluş misyonuna geri döneceğini açıklarken, İstanbul Toplantıları’nın yeni bir IMF’nin başlangıç noktası olacağını söyledi. IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları çerçevesinde dün bir basın toplantısı düzenleyen Strauss-Kahn, bu toplantıda alınacak kararlarla İstanbul’un tarine geçeceğini söylerken, şöyle konuştu: “Toplantıda alınacak reform kararlarıyla IMF’de kotaların yeniden düzenlenerek üye ülkelerin ekonomik ağırlıklarına göre yeni bir dengenin oluşacak. IMF ekonomik ve mali istikrarın sağlanmasında üstleneceği yeni rol ile de Birleşmiş Milletler gibi barışın güçlendirilmesinde de etkin bir konuma kavuşacak.”
Barışa destek
Strauss-Kahn, “Kredi alan ülkelere yönelik inandırıcılığın nasıl sağlanabileceği üzerinde çalışıyoruz. IMF’nin G-20 zirvesi sonucunda yüklendiği pozisyon aslında yeni değil, 60 yıl önce kurulurken de aynı düşünceler vardı” derken, sözlerine şöyle devam etti: “Ekonomik ve mali istikrarsızlık sosyal huzursuzluğa yol açar ve demokratik sorunlar yaşanır ve tüm bunlardan da iç ve dış savaşlar çıkar. Şimdi ekonomik ve mali istikrarı sağlamak suretiyle barışın da sağlanmasına destek olma görevi IMF için yeni bir görev değil, kuruluşunda verilen bir görev olarak yeniden karşımıza çıkıyor.”
‘Ordaydım’ diyeceksiniz
“Zaman reformların düşmanıdır” diyen Strauss-Kahn, sunları söyledi: “İlerlemek istiyorsak mümkün olduğunca erken başlamalıyız. Ve bugün burada İstanbul’daki yıllık toplantımız yeni bir IMF’nin başlangıç noktası olacaktır. Öyle umuyorum. Kendi çocuklarınızla konuştuğunuzda ‘ben bu toplantıya katıldım’ diyeceksiniz.”
İstanbul toplantılarında ekonomik işbirliğini devam ettirmek ve bu işbirliğini yeni çerçeve yerleştirmeye çalışacaklarını aktaran Strauss-Kahn, şu bilgileri verdi: “Bu yılki toplantıların amacı G-20’de alınan kararların uygulanmaya başlanması ve kriz sonrası dünyayı yeniden şekillendirmektir. Burada üç noktayı vurgulamak istiyorum. Birincisi sürdürülebilir bir uluslararası işbirliği politikası gerekiyor. Ve son bir yılda bu gerçekleştirildi. Şimdi bu işbirliği ruhunu 186 ülkede aynen devam ettirilmesi gerekiyor. Yapacağımız kota reformları da bu işbirliğinin gelişmesine önemli bir katkı yapacak ciddi bir reform olacak. Bu reformlar tamamlandığında 2011 yılında üye ülkeler bugünkünden çok daha iyi temsil edilecek. Ve ülkeler ekonomik ağırlıklarına göre temsil edilme şansına kavuşacaklar.”
Türk ekonomisi iyi gidiyor, istenmezsek görüşmeyiz
AK Parti hükümetinin IMF’ye karşı izlediği mesafeli tavrına, IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, üstü örtülü bir şekilde yanıt geldi. IMF’nin bir kooperatif gibi düşünülmesini isteyen Strauss-Kahn, “İnsanlar görüşmek istemezlerse IMF görüşmez” diye konuştu. “Türkiye ne zaman isterse o zaman görüşürüz” diyen Strauss-Kahn, Her ne kadar eski bankacılar olsak da müşteri aramayız” dedi. İstanbul Toplantıları nedeniyle Türkiye-IMF görüşmelerine ara verilmesinin doğru bir karar olduğunu da dile getiren Strauss-Kahn, Türkiye’nin şöyle konuştu: “Küresel ekonomi iyi değil ama Türk ekonomisi şu ana kadar iyi gidiyor. Son yapılan açıklamalar da Türkiye’nin doğru yolda olduğunu gösteriyor. Ben ümitliyim. Türkiye herhangi bir mali desteğe ihtiyaç duyarsa vermeye hazırız.”
Krizin ‘masum’ mağdurlarına sıfır faizle kredi verilecek
DOMINIQUE Strauss-Kahn, düşük gelirli ülkelere 2009 yılında verecekleri toplam borç miktarının 2008’in 4 katı olacağını açıkladı ve şunları dile getirdi: “Çeşitli Afrika ülkelerinin bir bakıma krizin ‘masum mağdurları’ olduğunu görüyoruz. G20’nin Nisan ayındaki toplantı talebi sonrasında biz yeni bir kredi imkanı yarattık. Önümüzdeki 2 yıl boyunca düşük gelirli ülkelere 8 milyar dolarlık krediyi “sıfır” faizle vereceğiz.”
Hâlâ sosyalistim protestoya alışkınım
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, önceki gün Bilgi Üniversitesi’ndeki konuşmasında ayakkabı fırlatılmasına ilişkin sorulara, “Bence o kadar ilginç değil ama ben bir üniversite profesörüyüm. Bazı öğrencilerin protesto yapmasına alışığım ve bana sorarsanız Türk öğrenci Fransız öğrencilere göre çok daha kibar, en azından toplantıyı sonuna kadar bekledi sonra davrandı, baştan değil” dedi. Yöneltilen bir soru üzerine “Hâlâ sosyalistim, burada işimi yapmaya çalışıyorum” diyen Strauss-Kahn, “IMF’nin yeni kurallar uyguladığını söylememe rağmen, bazı protestolar olabilir. IMF’nin ne olduğunu, ne yaptığını bilmiyorlar. Bu bizim suçumuz. Ayakkabılı ya da ayakkabısız, protesto olsun ya da olmasın kim olduğumuzu anlatmamız gerekiyor” diye konuştu. IMF Başkanı, ayakkabı fırlatan Selçuk Özbek’ten neden şikayetçi olmadığını, “İnsanların fikirlerini ortaya koyması gerektiğini düşünüyorum, bu ayakkabıyla bile olsa” sözleriyle açıklarken, “Ayakkabının markası Nike” bilgisi verilmesi üzerine “Kader” dedi.
G-7 merhum oldu gelecek G-20’de
SANAYİLEŞMİŞ 7 ülkenin oluşturduğu G-7 grubunu ‘merhum’ olarak nitelendiren Dominique Strauss-Kahn, “G-7, diğer sanayileşmiş ülkeleri dışladığı için aldığı kararları izlemek gibi bir işlevi bulunmuyordu. G-20 ileriye doğru bir adım attı, bunu uygulamak gerekiyor. G-20 çok daha iyi bir yapılanma oldu. Düzenleme ve denetim metodları çok önemli olacak. Sadece beyanat yetmiyor, olguları değiştirmek istiyorsanız izleme ve uygulama gerekiyor.”