IMF ve Dünya Bankası yıllık toplantıları Tokyo'da

Güncelleme Tarihi:

IMF ve Dünya Bankası yıllık toplantıları Tokyoda
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2012 11:45

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın bu yıl Tokyo'da düzenlenen yıllık toplantılarında, 188 ülkenin ekonomi ve maliye bakanları ile merkez bankası başkanları, küresel ekonomik gelişmeler, Euro Bölgesi'nde süregelen borç krizi ve diğer ekonomiler üzerindeki etkileri, işsizlik ve yoksulluk gibi konuları ele alıyor.

Haberin Devamı

Yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı toplantılarda Türkiye, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başta olmak üzere güçlü ve ve geniş bir ekiple temsil ediliyor.

Euro Bölgesi'nde süregelen borç krizine karşı geniş kapsamlı çözüm mekanizması tartışmalarının gündeme getirildiği toplantılarda, işsizlik, mali riskler, finansal istikrar gibi konular görüşülüyor. İstikrarlı büyümedeki ortaklık imkanlarının da masaya yatırıldığı toplantılarda, doğal kaynakların doğru yönetimi gibi konuların yanı sıra kriz döneminde yoksullukla mücadele gibi hususlar ele alınıyor.

Toplantıların gündeminde, Afrika'da yoksulluk, sağlık konuları ve Afrika'nın enerji altyapısının geliştirilmesi gibi konular da yer alıyor.
Uzmanlar, küresel mali kriz nedeniyle dünya genelinde birçok ülkenin, borç sorunlarına karşı giderek savunmasız hale geldiğini belirtiyor. IMF verilerine göre, düşük gelirli ülkelerin neredeyse üçte biri ya borç sıkıntısı içerisinde ya da borç krizine girme riski yüksek düzeyde bulunuyor.

Haberin Devamı

Asya'nın rolü de masaya yatırılacak

Toplantının son gününde değişen dünyada Asya'nın rolü masaya yatırılacak. Son yıllarda Asya'nın dünyadaki tüm bölgelere nazaran hızla büyüdüğü belirtilirken, Avrupa ve ABD'de ekonomik sorunların artmasıyla birlikte küresel durumun da hızla değiştiği ifade ediliyor.

Bununla birlikte Asya'daki birçok ekonominin hızlı kalkınmanın yanında nüfusunun yaşlanması, yüksek katma değerli sanayiye geçişteki gereklilik gibi konularla uğraştığı kaydediliyor. Bu doğrultuda Asya ekonomilerinin küresel ekonomik politikaları etkileyen ve yeni büyüme modelini de içine alan bir rolü olduğu görüşü bulunuyor.

Çin'in toplantılara katılmaması

Çin, IMF ve Dünya Bankası'nın Tokyo'da düzenlenen yıllık toplantılarına katılmayacağını toplantılardan kısa süre önce açıklarken, dünyanın piyasa değeri
açısından en büyük bankası Çin Endüstri ve Ticaret Bankası'nın (ICBC) yanı sıra  Bank of China, China Construction Bank ve Agriculture Bank of China gibi güçlü devlet bankaları da katılımda bulunmayacağını belirtti.

Haberin Devamı

Uzmanlar, bu duruma, iki ülke arasındaki ihtilaflı adalar krizi nedeniyle gerilen Çin-Japon ilişkilerinin sebep olduğunu savunurken, IMF Başkanı Christine Lagarde, küresel ekonominin Çin ve Japonya'ya ihtiyacı olduğunu, dünyanın ihtilaflı adalar meselesiyle tamamen meşgul bir Çin ve Japonya'nın durumunu göze alamayacağını ifade etmişti.

Çin tarafının son anda Merkez Bankası Başkanı Cou Şiaoçuan yerine yardımcısı Yi Gang ve Maliye Bakanı yardımcısı Cu Guangyao'nun katılacağını açıklaması bu durumu hafifletecek bir siyasi hamle olarak değerlendiriliyor.

Uzmanlar, dünyanın en büyük ikinci ve üçüncü ekonomilerinin ilişkilerinin kötüye gitmesinin küresel ekonomiye “kesinlikle zarar vereceğini” savunuyor.

Haberin Devamı

Kültürel ve sosyal etkinlikler

Üç ayrı bölgenin toplantılar ve katılımcılar için organize edildiği başkent Tokyo, 188 ülkeden 20 bin civarında kişiye ev sahipliği yapıyor.
Katılımcılar için havaalanından itibaren bölgeler arasında ücretsiz ulaşımın sağlandığı kentte, üst düzey ve yoğun katılım nedeniyle sıkı güvenlik önlemleri dikkati çekiyor.
Kentte katılımcılar için ayrıca sosyal ve kültürel etkinlikler de düzenleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!