Güncelleme Tarihi:
Devlet Bakanı Babacan, IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni ile bugün Hazine Müsteşarlığı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.
Babacan, gözden geçirme çalışmaları kapsamında, son ekonomik gelişmeler ve yapısal reformlarda kaydedilen ilerlemelerin ele alındığını belirterek, bu bağlamda makro ekonomik performans ile kamu maliyesi ve para politikası uygulamaları gerçekleşmeleri ve yıl sonu hedeflerin değerlendirildiğini ifade etti.
Yapısal reform programı altında ise başta sosyal güvenlik, vergi ve bankacılık alanları olmak üzere yapısal konular üzerinde yoğunlaşıldığını anlatan Babacan, şöyle dedi: “Türkiye ekonomisi, uzun yıllar boyunca maruz kaldığı
"SAĞLIK HARCAMALARI SAPTI TASARRUF ÖNLEMİ ALINACAK” |
Devlet Bakanı Ali Babacan, yıl sonu itibarıyla sağlık harcamalarında 1,4 milyar YTL'lik sapma öngörüldüğünü ifade ederken, bu yüzden GSMH'nin yüzde 0,8'i kadar, 4,5 milyar YTL'lik tasarruf önlemi alınacağını açıkladı. Babacan, söz konusu tasarrufun yarısından çoğunun, bugüne kadar alınan tedbirlerle zaten sağlandığını, sağlık sektöründe de hizmet kalitesinden kesinlikle ödün verilmeden tasarruflar sağlanacağını kaydetti. Yatırımlardan kesilmesi gibi büyük önlemlere gerek görülmediğini ifade eden Babacan, harcanması mümkün olmayan kalemlerde kaydırmalar yapılacağını bildirdi. Babacan, sağlık sektöründe faturalama ve ilaç giderleri gibi bazı kalemlerden, hizmet kalitesinden ödün vermeden tasarruf sağlanması konusunda, sağlık bakanıyla mutabakata varıldığını sözlerine ekledi. |
"ENFLASYONDA REVİZYON YOK"
Bakan Babacan, toplantıda, enflasyon konusuna da değindi. Babacan, her ne kadar Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandıktan sonra bazı piyasa analistçilerinin tahminlerinde, projeksiyonlarında yukarı doğru revizyonlar yapılmış ise de henüz Merkez Bankası'nın enflasyon beklentileriyle ilgili yapılmış bir revizesi bulunmadığını söyledi. Merkez Bankası'nın Haziran ayı sonunda çıkaracağı raporda enflasyonla ilgili revizyonların ne olacağının bildirileceğini ifade eden Babacan, “Son dönemlerde enerji fiyatlarındaki olumsuz gelişmelere rağmen, 2006 sonu için, hedeflediğimiz enflasyon oranı ve yine önceden duyurulan belirsizlik aralığı geçerlidir” diye konuştu.
"CARİ AÇIK, BİR MİKTAR DAHA YÜKSEK ÇIKABİLİR"
Cari açığı da değerlendiren Babacan, rekor düzeylere çıkan enerji fiyatlarıyla özel sektör yatırım ve tüketim talebindeki artışın, cari işlemler açığının son yıllardaki yükselmesinde etkili olduğunu söyledi.
Bu husus ve yılın 3 ayındaki gelişmeler de dikkate alındığında, cari işlemler açığının programda yer alan tahminlere göre “bir miktar daha yüksek” çıkmasının beklendiğini bildiren Babacan, şöyle devam etti: “Zaten daha önceki açıklamalarımızda da vardı. Piyasa analizi yapanlar zaten kendi analizlerini yukarı doğru revize etmişlerdi. (Bizim henüz resmi bir revizyonumuz yok) demiştik, ancak bizim kendi yaptığımız son revizyonlara baktığımızda, bu gözden geçirme çalışmaları sırasındaki yapılan çalışmalara baktığımızda, cari açık rakamının yıl sonuna doğru yüzde
GIORGIANNI'NİN ÇOCUĞU OLDU |
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni'nin yeni çocuğu olduğunu söyledi. Lorenzo Giorgianni geçen yıl, Rıza Moghadam'dan Türkiye Masası Şefliğini devralmıştı. |
"1,9 MİLYAR DOLAR TUTARINDA KAYNAK SERBEST BIRAKILACAK"
IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni, tamamlanan gözden geçirme çalışmaları kapsamında, IMF yönetininin onayına bağlı olmak üzere, taslak bir niyet mektubu üzerinde anlaşıldığını bildirdi. Giorgianni, mektubun IMF yönetimi ve IMF İcra Direktörleri Kurulu tarafından kabul edilmesi halinde, programın 3 ve 4. gözden geçirmelerinin tamamlanmış olacağını, ayrıca yaklaşık 1,9 milyar dolar tutarında kaynağın serbest bırakılacağını vurguladı.
"EKONOMİDE OLUMLU PERFORMANS SÜRÜYOR"
Türkiye ekonomisinin olumlu performansını sürdürdüğünü, ekonominin geleceğine ilişkin gelişmelerin cesaret verici olduğuni ifade eden Giorgianni, büyüme ve yatırımların canlı olduğunu, tarım dışı istihdamın arttığını kaydetti.
Doğrudan yabancı sermaye girişinde son dönemde görülen artışın olumlu olduğunu, enflasyondaki düşüş süreci devam etmekle birlikte, petrol fiyatlarındaki artıştan kısmen etkilendiğini belirten Giorgianni, yakın zamana kadar Türk mali sektörünün güçlü bir performans sergilediğini anlattı. Son iki hafta içinde ekonomide ciddi bir düzeltme yaşandığına işaret eden Giorgianni, son dalgalanmanın genel olarak küresel nitelikli olduğunu belirtti.
"SIKI, PARA POLİTİKASI DAHA İHTİYATLI UYGULANMALI"
Hükümet tarafından alınan, GSMH'nin yüzde 0,8'i düzeyindeki tedbirlerin etkin şekilde uygulanması halinde, yüzde 6,5'lik faiz dışı fazla hedefine ulaşmanın mümkün olacağına işaret eden Giorgianni, uygulanacak akıllı politikalar sonucu, piyasalarda dalgalanmayla oluşan düzeltme hareketinin de bir fırsata dönüştürülebileceğini belirtti.
Giorgianni, görüşmelerde, “Cari Açığın daraltılması, ekonomik büyümenin sürdürülmesi ve enlasyonu düşürme politikalarının devam ettirilmesi” konularında uzlaşmanın sağlandığını belirtti. Giorgianni, “para politikasında, önümüzdeki aylarda, güçlendirilmiş mali politikalarla da desteklenen ihtiyatlı bir yaklaşıma ihtiyaç bulunmakta” dedi.
Giorgianni bu yıla ilişkin olarak, genel faiz dışı fazlada yüzde 6,5'ten az olmayacak bir politika, bütçe sınırları içinde kalacak faiz dışı harcamalar ve Sosyal Güvenlik Sistemi'ndeki açığın, GSMH'nin yüzde 4,5'ini aşmayacak bir disiplin gerektiğini kaydetti.
Harcamaların bütçe sınırlarını aşmamasının, vergi gelirlerindeki artış çerçevesinde özel bir önemi bulunduğunu belirten Giorgianni, elde edilecek ek gelirlerin, iç talebin daha da desteklenmemesi ve cari açığın kontrol altında tutulmasına dönük tasarruf edilmesi gerektiğini vurguladı. Geçen yıl sonlarında, sağlık ve yatırım harcamalarının program hedeflerinin üstüne çıkıldığını hatırlatan Giorgianni, bu kalemlerde, program hedeflerinin yakalanabilmesi için bazı tedbirler gerekeceğini ifade etti.
PİYASALARDAKİ DALGALANMA DÜZELTME HAREKETİDİR
Türk mali piyasalarında, son iki haftada meydana gelen gelişmelerin bir “düzeltme hareketi” olduğunu belirten Giorgianni, sadece Türkiye'nin değil, tüm gelişmekte olan piyasaların bu dalgalanmadan etkilendiğini söyledi.
Piyasalardaki dalgalanmanın, ağırlıklı olarak küresel nitelikli likidite sıkışmasından kaynaklandığının altını çizen Giorgianni, Türkiye'deki gelişmelerde, iç faktörlerin de etkili olduğunu ifade etti. Cari İşlemler Düzeyi yüksek olan Türkiye gibi ülkelerdeki para piyasalarındaki düşüşün daha etkili olduğunu belirten Giorgianni, bu düzeltme hareketinin, varlık değerlerindeki aşırı yüksekliği dengelediği ölçüde memmuniyet verici olduğunu kaydetti.