IMF-Türkiye Masası'na kadın yönetici

Güncelleme Tarihi:

IMF-Türkiye Masasına kadın yönetici
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2008 12:11

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Türkiye arasındaki ilişkilerin başına ilk kez bir kadın yönetici getiriliyor. IMF'nin yeni Türkiye Masası Şefi Rachel Van Elken olacak.

3 yılı aşkın süredir IMF Türkiye Masası şefliği görevini yürüten Lorenzo Giorgianni'nin görev süresi tamamlanırken, yeni dönemde onun yerine Rachel Van Elken görev yapacak.

Fon'un yeni Türkiye masası şefinin resmi olarak belirlendiği ancak ne zaman göreve başlayacağının henüz belli olmadığı belirtildi.

BANKACILIK UZMANI

IMF'nin kıdemli ekonomistlerinden olan Rachel Van Elken, Avrupa Birliğine geçiş ve uyum süreci, bankacılık ile ekonomik büyüme konusundaki uzmanlığıyla tanınıyor.

Elken, Doğu ve Orta Avrupa ülkelerinin, Avrupa Birliğine geçiş dönemlerinde de etkin olarak rol almıştı.
Rachel Van Elken'in, hem Avrupa Birliği sürecini hem de Türkiye ekonomisini bilmesi nedeniyle, Avrupa Birliği sürecinde de Türkiye'ye katkısının olacağı ifade ediliyor.

TÜRKİYE'YE BAKAN IMF UZMANLARI YÜKSELDİ

Öte yandan, daha önce Türkiye Masası Şefliği yapmış olan IMF uzmanlarının hemen hepsi, şimdi Fon'da etkin görevlerde bulunuyorlar.
Türkiye'ye ekonomik kriz dönemlerinde bakan Carlo Cottarelli, kurumun en etkin birimlerinden olan Mali İşler Bölümü başkanlığına getirilirken, Rıza Moghadam ve Odd Per Brekk de kurumun en etkili bölümlerinde görev yapıyorlar.

PROGRAM SONRASI İZLEME SÜRECEK

Bu arada Türkiye'nin, IMF'den aldığı kotanın üstündeki kaynak nedeniyle, Program Sonrası İzleme'ye zaten otomatik olarak girdiğini belirten yetkililer, hiçbir anlaşma olmasa bile Program Sonrası İzleme'nin zaten süreceğini vurguluyorlar.

Giorgianni, daha önce yaptığı açıklamalarda, Türkiye'nin, şuan için IMF'den yeni bir kredi içeren bir anlaşmaya ihtiyacının olmadığını belirtmiş ve “asıl önemli olan makro ekonomik disiplinin sürmesi ve ekonomik başarıya ulaşması, IMF olsun veya olmasın” şeklinde konuşmuştu.

Giorgianni, güvenilirliğin çok çalışma ve iyi politikalarla kazanılabildiğine işaret ederek bunların uygulanması durumunda Türkiye'nin, IMF programı olmadan da yoluna devam edebileceğini vurgulamıştı.

Ancak IMF ekonomistleri, küresel finansal krizin ne kadar süreciğinin belli olmadığını ve bu nedenle daha geniş kapsamlı bir IMF anlaşmasının, Türkiye ekonomisinin görüş mesafesini arttıracağını vurguluyorlar.

IMF ile gerek mevcut Program Sonrası İzleme, gerekse bir İhtiyati Stand-by anlaşması durumlarında, Türkiye ile yapılacak çalışmaları Rachel Van Elken yürütecek.

BAKAN ŞİMŞEK'İN TEMASLARI DEVAM EDİYOR

Bu arada,IMF-Dünya Bankası yıllık toplantılarına katılmak üzere Washington'a gelen Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve beraberindeki heyetin çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor.

Bakan Şimşek, G20 içindeki üye ülkelerin ekonomi ve maliye bakanlarına, küresel finans krizine ilişkin görüşlerini aktarıyor.
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin de, Türkiye'nin bankacılık sektöründeki güçlü yapılanma üzerindeki tecrübelerini, yıllık toplantılara gelen bankacılık yetkililerine detaylı olarak anlatıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!