IMF: Türkiye krizden çıkışı hızlandırmalı

Güncelleme Tarihi:

IMF: Türkiye krizden çıkışı hızlandırmalı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2010 00:00

Türkiye’nin yaptığı politika reformlarıyla Türkiye’nin uluslararası ekonomik ve finansal dalgalanmaları daha kolay atlattığı belirtiler raporda, borcu azaltmaya yönelik adımların yavaş kaldığı uyarısı yapıldı. Heyetin, Türkiye’ye tavsiyesi ise “Krize karşı uygulanan politika önlemleri geri çekilmeli ve çıkış planlarına hız verilmeli” şeklinde oldu. IMF heyeti tarafından yapılan genel değerlendirmede şu tespitlere ve tavsiyelere yer verildi:

Tüketime dayalı büyüme riski

Reformlar, kriz öncesi kırılganlıkları bölgedeki diğer ülkelere kıyasla daha sınırlı tutmuş ve Türkiye’nin krizle ortaya çıkan uluslararası ekonomik ve finansal dalgalanmaları daha kolay atlatmasına imkan sağladı. Büyüme tekrar başladı. Ancak, büyümenin fazlasıyla tüketime bağlı olması riski bulunuyor. Bu durum, özellikle mevcut küresel ortam altında dış kırılganlıkları besleyebilir.

Türk ekonomisi küresel krize bağlı olarak üretimde gözlenen ani düşüşten hızlı bir çıkış gösterdi. 2000-2001 krizi döneminde istikrarsızlık kaynağı olmuş olan bankacılık sektörü dayanıklılığını kanıtladı. Büyümedeki toparlanmanın devam etmesi ve buna artan cari işlemler açığının ve kısa vadede hedefin üstünde enflasyonun eşlik etmesi bekleniyor.

Zamanında ve yeterliydi

Türkiye’nin oldukça güçlü bir başlangıç noktasında olması, küresel kaldıraç azaltma eğilimi ve eşlik eden ekonomik daralmaya karşı zamanında, iyi hedeflenmiş ve büyüklük anlamında genel olarak yeterli bir önlemler paketi ile kararlı bir şekilde tepki verilmesine imkan tanıdı.

Yetkililer, mali ve parasal genişleme politikalarından kapsamlı çıkış stratejilerini kademeli olarak uygulamaya başladı. Halihazırdaki karşı döngüsel enflasyon hedefleme çerçevesi Türkiye’nin önemli bir güçlü yönü. 2011 yılından itibaren buna ihtiyatlı mali açık tavanları getiren kapsamlı bir mali kural eşlik edecektir.

Merkez’in politika faizleri artacak

MERKEZ Bankası’nın (TCMB) para politikası çıkış stratejisinin zamanlamasını uygun bulan IMF heyeti, şu değerlendirmeyi yaptı:

TCMB’nin para politikası çıkış stratejisinin zamanlaması uygundur. Kriz dönemi boyunca uygulanan likidite önlemleri ve günlük döviz alım ihalelerinin yeniden başlatılması, finansman imkanlarını kolaylaştırdı ve faiz oranlarının düşük kalmasını sağladı.
İktisadi faaliyetteki hızlı canlanma ile birlikte, son dönemde TCMB düzenli olarak yaptığı kısa vadeli finansman işlemlerini tedricen geri çekmeye başlamış ve bunun sonucunda piyasa faiz oranları yavaşça yükselmeye başladı.
Uzun vadeli faiz oranları önümüzdeki dönemde parasal sıkılaşmaya ilişkin beklentilere paralel olarak daha hızlı yükseliyor.
TCMB aynı zamanda, likiditeyi sıkılaştırmak için karşılık oranlarını artırmaya başlamış olup, temel senaryoda yer alan politika faiz oranındaki artışlar da bu duruma daha sonra eşlik edecektir.
Ancak, enflasyon beklentilerindeki yükselme ve banka kredilerindeki hızlı büyüme dikkate alınarak parasal sıkılaştırma hızlandırılmalı.
2011’de enflasyon beklentilerine dayanan reel faiz oranlarının negatif olduğu bir ortamda sıkılaştırmanın yavaş olması, enflasyon beklentilerinin daha da kötüleşmesine yol açabilir.
Eş zamanlı olarak döviz alımlarının artırılması rezerv birikimini daha da hızlandıracak ve döviz kuru üzerindeki aşırı baskının hafifletilebilmesine yardımcı olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!