Güncelleme Tarihi:
ULUSLARARASI Para Fonu (IMF), stand-by anlaşması çerçevesinde Türkiye'ye verilecek kredi miktarını 500 milyon dolar artırarak 4 milyar dolara çıkardı. Böylece, 500 milyon dolarlık deprem yardımı ile IMF'in Türkiye'ye vereceği toplam kredi 4.5 milyar dolara yükselmiş oldu.
IMF kredisinin kullanım takvimi
Yıl Kredi
(Milyon $)
2000 1.500
2001 1.500
2002 1.00
HAZİNE Müsteşarı Selçuk Demiralp, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılacak stand-by anlaşması kapsamında Türkiye'ye verilecek kredi tutarının, 500 milyon dolar artırılarak 4 milyar dolara çıkarıldığını bildirdi. Demiralp, 500 milyon dolarlık deprem yardımının ise bu rakamın dışında olduğunu vurguladı.
Selçuk Demiralp, IMF'den alınacak kredinin yıllara göre dağılımını ise 2000 yılında 1.5 milyar dolar, 2001 yılında 1.5 milyar dolar, 2002 yılında ise 1 milyar dolar olarak açıkladı.
Dünya Bankası'ndan sağlanacak Mali Sektör Yardım kredisinin miktarının da artırıldığına işaret eden Demiralp, miktarın kesinleşmemekle birlikte 750 milyon dolar civarında olacağını kaydetti.
Demiralp, stand-by çerçevesinde Türkiye'ye verilecek IMF kredisinin, 3'er aylık dilimler halinde Türkiye'ye geleceğini bildirdi.
Stand-by anlaşmasının yarın IMF İcra Direktörleri Kurulu'nda ele alınacağına işaret eden Demiralp, ‘‘Bir aksilik olmaması durumunda’’, anlaşmasının onaylanmasının beklendiğini kaydetti.
Demiralp, Japon hükümetinin deprem nedeniyle Türkiye'ye vereceği 200 milyon dolarlık yardıma ilişkin Hazine Müsteşarlığı'ndaki anlaşmanın imza töreninde, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Demiralp, gelecek kredinin Merkez Bankası'nın döviz rezervi içinde kullanılacağını, şu anda Merkez Bankası döviz rezervlerinin yeterli olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
YEŞİL IŞIK
‘‘Bizim açımızdan önemli olan IMF'nin yeşil ışık yakmasıdır. Türkiye'nin artık kamu genel ve mali disiplini sağladığını onların da onaylaması bizim açımızdan önemli. Nihayet bu anlaşma belli aşamaya geldiğinde, reyting kuruluşları Moody's ve Standard And Poor's, olumlu açıklamalarda bulundu. Aynı şekilde Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR de böyle bir çalışma yürütüyor.’’
Selçuk Demiralp, Dünya Bankası ile mali sektörün yapılanması ile ilgili görüşmelerin sürdürüldüğünü ifade ederken de şunları söyledi:
‘‘2000 yılının Mart ayına kadar, Dünya Bankası kendisine düşen unsurları bitirecek. Dünya Bankası'nın belli prosedürleri var. Biz bunun öne alınması için elimizden geleni yapıyoruz. Ancak bu stand-by'a bağlı. Dünya Bankası'nın yardımı çerçevesinde, Japon hükümeti ile de mali sektöre ilişkin yardım görüşmelerimiz sürüyor. Kesinleşmemekle birlikte, bizim talebimiz 500 milyon dolardır.’’
Ajay Chhibber belini incitti
DÜNYA Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chhibber, dün yapacağı basın toplantısını, tenis oynarken belini incitmesi nedeniyle ertelemek zorunda kaldı. Dünya Bankası, toplantının 23 Aralık'a ertelendiği bildirdi. Ertelemeye gerekçe olarak ‘beklenmeyen bir değişiklik’ gösterildi. Değişikliğin Chhibber'in hafta sonunda tenis oynarken belini incitmesinden kaynaklandığı anlaşıldı.
200 milyon dolarlık Japon kredisi tamam
JAPON Uluslararası İşbirliği Bankası'ndan (JBIC) deprem nedeniyle sağlanan 200 milyon dolarlık krediye ilişkin anlaşma, Ankara'da imzalandı.
Anlaşmaya, Türkiye adına Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, Japonya adına da Ankara Büyükelçisi Shigeo Takenaka imza koydu.
Hazine Müsteşarı Demiralp, 200 milyon dolarlık kredinin, Marmara Bölgesi'nde 17 Ağustos'ta yaşanan deprem sonrası yürütülecek yeniden imar ve rehabilitasyon çalışmaları için kullanılacağını belirtti. Demiralp, bu krediye ilaveten JBIC'den, deprem sonrası sanayide meydana gelen zararları karşılamak ve üretim ile ihraç kapasitesini tesis etmek amacıyla KOBİ'lere kullandırılmak üzere, 200 milyon dolarlık yeni krediye dönük görüşmelerin sürdürüldüğünü de bildirdi.
Demiralp, 1999 yılında JBIC'den, Marmara depremi için sağlanan kaynaklar hariç 70 milyar Japon Yeni (665 milyon ABD Doları) tutarında kaynak sağlandığını vurguladı.