IMF: Sosyal Güvenlik için çözüm bulun, destek verelim

Güncelleme Tarihi:

IMF: Sosyal Güvenlik için çözüm bulun, destek verelim
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2006 00:00

IMF Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SGS) Kanunu’na ilişkin Anayasa Mahkemesi kararının hükümeti güç durumda bıraktığını söylerken, bu konuda yardıma hazır olduklarını açıkladı. Bredenkamp, "Hükümet seçeneklerini belirlesin, biz yardıma hazırız" dedi.

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp, Anayasa Mahkemesi tarafından kısmen iptal edilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu yüzünden hükümetin zor durumda kaldığını söyledi. Hükümetin arayış içinde olduğunu ve Anayasa’ya uyumlu bir yol bulunması gerektiğini belirten Bredenkamp, "Hükümet seçeneklerini belirlesin, biz yardıma hazırız" dedi.

HÜKÜMET YOL ARAYIŞINDA: Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD)-Koç Üniversitesi Ekonomik Araştırma Forumu tarafından düzenlenen "Finansal Küreselleşme" konulu konferansta konuşan Bredenkamp, burada gelen sorular üzerine sosyal güvenlik reformuna ilişkin değerlendirmeler yaptı. Anayasa Mahkemesi’nin 2007’de yürürlüğe girmesi planlanan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun bazı maddelerini geçen hafta kısmen iptal etmiş olmasına ilişkin Bredenkamp, şunları söyledi: "Hükümet, Sosyal Güvenlik Reformu’nun uygulanması konusunda güç durumda kaldı. Bunlar Anayasa Mahkemesi’nin getirdiği zorluklar. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, kendilerinin taahhüt ettiklerini yerine getirebilmek içir yol arayışı içinde olduklarını söyledi. Çok yoğun bir şekilde çalışıyorlar. Sosyal güvenlik reformu, uzun dönemde mali sürdürülebilirliğin bir parçası ve bir yol bulunması gerekiyor. Ve bununda Türkiye’nin yasaları, Anayasası ile ile uyumlu olması gerekiyor."

SEÇENEKLER BELİRLENSİN: Daha sonra gazetecilerin yine sorularını yanıtlayan Bredenkamp, çalışmaların ne zaman tamamlanması gerektiğine ilişkin, "Bu bir bitiş tarihi meselesi değil, sorunları, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını ele alma ve yasayı uygulanabilir hale getirmek için bir yol bulma meselesi. Bunun ne kadar süreceğini söylemek imkansız" dedi. Yasanın 2007’de olduğu gibi geçirilmesi ya da ertelenmesi gibi seçenekler arasında IMF’nin görüşünün ne olduğunun sorulması üzerine de Bredenkamp, şöyle konuştu: "Bu konuda bir görüş oluşturmadık. Hükümet seçeneklerinin ne olduğunu belirlesin. Biz daha sonra onlara elimizden gelen desteği vereceğiz ama bu konuda kendimiz bir pozisyon almış oluruz."

POLİTİKALARI SÜRDÜRÜN: Bredenkamp, enflasyon hedeflemesi yapan bir merkez bankasının aynı zamanda döviz kuruna müdahele düşünmesinin olumlu etki yaratmayacağını söylerken, mali politikaların önemini vurguladı. Bredenkamp, "Mali politikalar bir günden öbürüne uyarlanacak şeyler değil. Tabi ki bazı kısıtlamalar olacak. Türkiye’de bir takım zorluklara rağmen denge çok iyi tesis edildi, bu politikalar devam ettirilmeli. Dezenflasyon süreci devam ederken baskılar azalacaktır" dedi.

Sabancı: Cari açık risk haline geldi

TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, "Finansal Küreselleşme" konferansında cari açık uyarısında bulundu. Cari işlemler açığını finanse etmek için gereken kaynağın uzun süre sağlanabileceği yönündeki kaygıların arttığını belirterek, "Cari işlemler açığı yapısı itibariyle Türkiye’nin sürdürülebilir ekonomik büyümesi için bir risk faktörü haline gelmiştir" dedi. Sabancı, makro istikrarı tehlikeye atmayacak ve diğer temel ekonomik göstergelerde bozulmalara neden olmayacak bir çözümün ise ancak uzun vadede üretim yapısındaki değişmelerle mümkün olduğunu kaydetti. Sabancı, şöyle konuştu: "Kalkınma hedeflerimize başarıyla ulaşabilmek için ekonomik büyümeden vazgeçmek gibi bir politikamız olamayacağına göre büyümenin sürekliliği, içinde bulunduğumuz yapısal dönüşüm sürecinin mikro reformları da içerecek biçimde genişletilmesiyle sağlanabilecektir."

Danıştay’ın Halkbank kararı özelleştirme planını bozmaz

HUGH Bredenkamp, Danıştay’ın Halkbank’ın özelleştirilmesi konusundaki Özelleştirme Yüksek Kurulu kararının yürütmesini durdurmasının yasal prosedürle ilgili olduğunu söyledi ve asıl özelleştirmeye etkisi olmayacağını savundu. Bredenkamp, "Bizzat Özelleştirme İdaresi Başkanı (Metin Kilci) bu konudaki özelleştirme hedefinin kendilerince Mayıs 2007 olarak belirlendiğini ve Danıştay kararına rağmen bunu gerçekleştireceklerini söyledi" dedi.

Unakıtan: Bakanlar Kurulu’nda ilk madde Sosyal Güvenlik olacak

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, Sosyal Güvenlik Yasası için "Bu konudaki reformlara devam edilecek. Konu Bakanlar Kurulu’na ilk gündem maddesi olarak gelecek" dedi. Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Shigeo Katsu, Dünya Bankası Türkiye Yeni Direktörü Ulrich Zachau ve beraberindeki heyeti kabul eden Unakıtan, gazetecilerin soruları üzerine şunları söyledi: "Bu konu Bakanlar Kurulu’nun ilk gündem maddesi olarak önümüze gelecek. Hükümetimiz bu konuda karar alacak. Bir şey söylemek doğru değil. Yapısal reformlara önem verdik. Türkiye’nin menfaati için çok önemli bir konu. Bu konudaki reformlara devam edilecektir, bu benim tahminim."

Başesgioğlu: Reform iddiamızdan vazgeçmedik

ÇALIŞMA
ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Anayasa Mahkemesinin sosyal güvenlik reformuna ilişkin iptal kararının bağlayıcı bir karar olduğunu belirterek, "Ama ne olursa olsun bizim bu reform iddiamızdan, reform hedefimizden vazgeçmememiz lazım. Türkiye’nin bu reformu er veya geç yapması lazım" dedi.

BAĞLAYAN BİR KARAR: Okan Üniversitesinde düzenlenen "Sosyal Güvenlik Reformu Kapsamındaki Son Gelişmeler" konulu panelde konuşan Başesgioğlu, Anayasa Mahkemesi kararını şöyle değerlendirdi: "Mahkeme, ’hem emeklilik, hem de sağlık sigortası açısından kamu çalışanlarının ayrı bir rejim içerisinde değerlendirilmesini’ önerdi ya da henüz gerekçeli karar yayınlanmadığı için kendi biz bu yorumu çıkardık. Anayasa Mahkemesi yüce bir mahkeme, kararlarını beğensek de beğenmesek de hepimizi bağlayan, kesin olan, başka kanun yolu olmayan bir karar."

TARTIŞTIRMAYIZ: "Bu kararları özellikle uluslararası kuruluşlar nezdinde dış dünyada tartışma konusu yaptırmayız. Türkiye’de yargı bağımsızdır" diyen Başesgioğlu, "Kararı saygıyla karşılıyoruz, gereklerini de yerine getireceğiz. Ama bu demek değil ki ’Sosyal Güvenlik Reformunu masadan kaldıralım, tartışma olmasın’ dedi.

Türk-İş: Sosyal güvenlik revize edilsin

TÜRK
-İş Başkanı Salih Kılıç, sosyal güvenlik reformunun yeniden revize edilmesi gerektiğini söyledi. Okan Üniversitesinde düzenlenen "Sosyal güvenlik reformu kapsamındaki son gelişmeler" konulu panelde konuşan Kılıç, sosyal güvenlik reformunun çöktüğünü, bu çöküntünün fotoğrafını çekme fırsatının doğduğunu ifade etti. İktidar, muhalefet ve sosyal tarafların bu fırsatı çok iyi değerlendirmesi gerektiğini dile getiren Kılıç, "Anayasa Mahkemesinin kararı ve sosyal tarafların tepkileri de göz önünde bulundurularak makul, 50 yıllık geleceğe dönük perspektifi olan bir sosyal güvenlik sisteminin yeniden revize edilmesi gerekir. Bu doğrultuda yeni bir çalışmaya fırsat verilmeli" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!