Güncelleme Tarihi:
Bu hafta içinde Türkiye'deki incelemelerini tamamlayarak ABD'ye dönmesi beklenen IMF heyeti, ekonomideki iyileşmenin kalıcı olup olmadığını sorguluyor. Martin Hardy başkanlığındaki heyet, özellikle frenrlenen KİT zamlarının devreye gireceği sonbahar sonrasını merak ediyor.
IMF, bir yandan ekonomide esen ‘bahar havası’nın nedenlerini araştırırken, öte yandan ‘‘tutulan KİT zamlarının da yapılacağı sonbahardan sonrasını’’ merak ediyor. IMF'in asıl üzerinde durduğu dönemin ise 1999 yılı olduğu, gelecek yıl için ne yapılacağını sorguladığı öğrenildi.
Bürokratlar IMF Heyetinin 1998 yılının aşağı yukarı bürokratların söylediği dengeler içinde gideceğini kabul ettiğini ancak herkese ‘‘İyi de gelecek yıl ne yapacaksınız’’ diyerek, başta yapısallar olmak alınması gereken ek önlemlerin uygulamaya konup konmayacağını sorduğu öğrenildi. Bürokratların bu konuda, seçim tarihi de belli olmadığı için, net yanıtlar veremedikleri belirtildi.
IMF Heyetinin incelemeleri artık sonuna geldi. Yarın ya da Çarşamba günü Ankara'dan ayrılması beklenen IMF Heyetinin, bu hafta sonunu, şimdiye kadar topladığı verileri kendi aralarında değerlendirmekle geçirdiği öğrenildi. Yetkililer önümüzdeki iki günün bu değerlendirmeler ışığında karşılıklı tartışmalarla geçeceğini, Heyet başkanı Martin Hardy'nin ayrılmadan Devlet Bakanı Güneş Taner'i ziyaret ederek, görüşlerini aktarmasını beklediklerini söylediler.
FISHER'IN ZİYARETİ
Bu arada IMF Başkan Yardımcısı Stanley Fisher'in Ankara'ya bir ziyaret yapıp yapmayacağı konusundaki belirsizliğin de hala sürdüğü öğrenildi.
Henüz Fisher'ın ziyaretinin netleşmediğini kaydeden yetkililer, IMF heyetinin Washington'a dönüşünden sonra, kendi aralarında yapacakları değerlendirmeler sonunda Fısher'in önümüzdeki günlerde Ankara'ya gelmesinin sözkonusu olabileceğini söylediler.
Başkan Martin Hardy ve Heyet uzmanlarının Türkiye ekonomisinde son dönemde görülen iyileşmeyi genelde memnuniyetle karşıladıkları ancak bu iyileşmenin kalıcı olup olmayacağını sorguladıkları öğrenildi.
IMF'in mevcut iyileşmenin daha çok parasal önlemlere bağlı geliştiği görüşünde olduğu, iyileşmenin devamı ve enflasyonun kalıcı biçimde aşağı çekilebilmesi için alınacak ek önlemleri öğrenmeye çalıştığı belirtildi. IMF'in dondurulan KİT zamlarının bir ölçüde enflasyon oranının düşmesine yolaçtığını kabul ederek, ‘‘Ancak yapılmayan KİT zamları birgün yapılacak, o zamlar yapıldıktan sonra durum ne olacak, enflasyon ne olacak, ne gibi önlemler alınacak’’ sorularını yönelttiği de belirtildi.
Bürokratların ise IMF'e özellikle dünya petrol fiyatlarındaki düşüşün akaryakıtta birikmiş bir zam yaratmadığını, gıda dışında bazı KİT'lerin zamlarına devam ettiklerini kaydederek, birikmiş zamların beklenildiği kadar sıkıntı yaratmayacağını anlatmaya çalıştıkları öğrenildi.