IMF raporunda Türkiye'deki yatırım iklimi övüldü

Güncelleme Tarihi:

IMF raporunda Türkiyedeki yatırım iklimi övüldü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2006 14:12

IMF’nin Türkiye’ye ilişkin 3 ve 4’üncü gözden geçirme çalışması sonucunda hazırlanan uzman raporunda, Türkiye’deki yatırım ikliminden övgüyle söz edildi.

Mayıs ve Haziran aylarında Türkiye’de çalışma ve temaslarda bulunan IMF heyetinin raporları üzerine kurum merkezinde 3 ve 4’üncü gözden geçirmeye ilişkin hazırlanan uzman raporunun “Yatırım İklimi” bölümünde, “Türkiye’deki yatım ikliminin dikkati çeken ölçüde iyileşmiş olduğu konusunda mutabakat vardır” denildi.

Raporda 2005 yılından söz edilirken, “Geçen yıl öncelikli alanlarda Yatırım Danışma Konseyi tarafından, büyük vergi reformu, kayıt ve lisanslama işlemlerinin kolaylaştırılması, yeni bir gayrimenkul yasası (vatandaş olmayanların sisteme girişlerini özgürleştiren), yeni ticaret yasasının parlamentoya arzı, enerji sektöründeki liberalleştirmeler ve devlet girişimlerinin özelleştirilmesini içeren alanlarda, dikkat çekici ilerlemeler görülmüştü” dedi. Yatırım İklimi başlığı altında şöyle denildi:

“IMF uzmanları bu başarıları memnuniyetle karşılarken, özelleştirmenin, programın içinde anahtar bir başarı alanı olarak ortaya çıktığına dikkat çekiyor. İki yıl boyunca en büyük ve en karlı girişimlerden bazıları 16 milyar dolardan gazla bir gelirle özelleştirilmişti. 2005’te iyileşen yatırım iklimiyle, Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımları dört kat arttı ve 10 milyar dolara ulaştı, bu yıl da ikiye katlanması bekleniyor. Yatırım ikliminin daha da güçlendirilmesine verilen önemi yansıtmak üzere Başbakan, Haziran ayında dünya ekonomisinin üst düzey yetkililerinin ve küresel iş liderlerinin katılımıyla Yatırım Danışma Konseyi’ni (IAC) üçüncü yıllık toplantısına çağırmıştı.”

IMF’nin “Türkiye: Stand By Anlaşması ve Performans Kriterleri Uzman Raporu”nda 2005 ve 2006 yıllarında özelleştirme ve Doğrudan Yabancı Sermaye girişine ilişkin IMF uzmanlarının tahminlerini de içeren bir tablo da yer aldı. Buna göre, Türk Telekom özelleştirmesinden 6.6 milyar dolar, TÜPRAŞ özelleştirmesinden 4.1 milyar dolar, ERDEMİR’den 2.8 milyar dolar gelir elde edildi, diğer özelleştirmelerden 3 milyar dolar gelir olmak üzere toplam 16.5 milyar dolar gelir sağlandı. Özelleştirme gelirleri tablosunda Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu satış gelirleri yer almadı.

Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımlarıyla ilgili tabloda Türk Telekom’a 6.6 milyar dolar, Telsim’e 4.6 milyar dolar, Turkcell’e 1.6 milyar dolar, ticari bankalara 10.5 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye girişi olduğu, diğer kurumlara yapılan DYS yatırımlarının 8.9 milyar dolara çıktığı, toplamın ise 32.2 milyar dolara ulaştığı kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!