‘IMF parası bolluğu’ olmasın Hazine, dövizle iç borç alsın

Güncelleme Tarihi:

‘IMF parası bolluğu’ olmasın Hazine, dövizle iç borç alsın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2010 00:00

Son Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında ihracatçılar, “IMF’den gelecek paranın yaratacağı bolluğa karşı” önlemler istedi. Bu istekler arasında, “Merkez Bankası, IMF’den gelecek paranın bir bölümünü rezervde tutacağını ilan etsin, piyasaya döviz arzı yaşanmasın, Hazine dövizle iç borçlanma yapsın” yer aldı.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında yapılan son Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında ihracatçılar, Uluslararası Para Fonu’yla (IMF) gerçekleşecek stand-by’a dönük 5 maddelik öneri sundu. EKK’ya, TÜSİAD, TOBB, TİM, MÜSİAD, TİSK ve TİM temsilcileri katıldı. Toplantıda ihracatta gelinen son nokta ve krizden çıkış stratejileri ele alındı.
5 maddelik öneri
IMF ile anlaşmaya sıcak bakmadıkları görüşünü yineleyerek, “Eğer illa bir anlaşma yapılması gerekiyorsa bu anlaşmanın üretimi, istihdamı ve ihracatı önceleyen programları içermesi gerekir” diyen ihracatçılar, 5 maddelik şu programı önerdi:
1) Merkez Bankası ile Hazine IMF anlaşması boyunca sürecek bir protokol yapmalı.
2) Protokol ile IMF’den gelecek döviz kaynağı Hazine adına Merkez Bankası’nda tutulmalı, borç geri ödemelerinde kullanılmalı ve piyasaya ilave döviz arzı olarak çıkarılmamalı.
3) Merkez Bankası, IMF’den gelecek kaynağın önemli bir bölümü kadar döviz rezervi arttıracağını ilan etmeli. Buna bağlı olarak ilk iki ay içinde düzenli yüklü döviz alım ihaleleri açılmalı.
4) Merkez Bankası bankaların döviz likiditesi ve döviz karşılıkları yükümlülüklerini arttırmalı.
5)Hazine, döviz cinsi iç borçlanmalara başlamalı ve IMF kaynağının önemli bir bölümü kadar, ilk altı ayda, döviz cinsi iç borçlanmaya gitmeli.
Beşten 25’e yükseldi
Öte yandan, 2009’da yaşanan krizin olumsuz etkilerini vurgulayan ihracatçılar, “Ama tüm olumsuz koşullara rağmen 2009 yılında ihracatımızı 100 milyar doların üzerinde tutmayı başardık. Ulaştığımız pazar çeşitliliği sayesinde 2001 yılında sadece beş ülkeye 1 milyar doların üzerinde yaparken bu rakam 2009 yılında 25 ülkeye yükseldi” dediler.
İhracat Anadolu’ya yayıldı
1 milyar doların üzerinde ihracat yapan sektör sayısının 2001 yılında dokuzdan, 2009 yılında 18 sektöre yükseldiğini kaydeden sektör temsilcileri, “Bir milyar doların üzerinde ihracat yapan il sayımız 2001 yılında dörttü. 2009 yılında 12’ye çıktı. İhracatımızın bölgesel tabanı genişledi, Anadolu’ya yayıldı” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Eximbank’ta faizler düşsün Garanti Fonu devreye girdin

Haberin Devamı

İHRACATÇILAR, EKK toplantısında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’dan ihracat için yeni önlemler isteğinde bulundu. Piyasalarda iyimserlik hâkim olmaya başladıkça TL’nin değer kazandığına dikkat çeken ihracatçılar, “Bankalar krizle beraber reel sektörü değil kamuyu finanse etmeye başladı. Bankaların sahip olduğu kamu menkul kıymetleri krizden bu yana yüzde 50 arttı. Oysa ticari kredilerdeki artış yüzde 5’i zor buluyor. Bu artış da son iki ayda gerçekleşti” uyarısında da bulundu. Krizin sonuna gelindiğini, ihracatçıların yeni önlemlerle desteklenmesi gerektiğini vurgulayan ihracatçılar şunları söyledi: “İki temel sorunumuz var. Birincisi finansmana erişim, kredi faizleri ve teminat, diğeri de döviz kurlarında dalgalanma ve istikrarsızlık. Eximbank kredilerinin faizi yüksek. Bu yüzden, Eximbank’da yeteri kaynak olmasına rağmen ihracatçı bu kaynağa ulaşamıyor. Kredi Garanti Fonu’nun yeniden yapılanması tamamlandı. Ancak sistem şu anda çalışmıyor. Sistemin çalışmasını hızlandırmak gerekiyor. Diğer taraftan ihracatın desteklenmesi için bütçeye yıllık en az 1.5 milyar TL’lik tahsis konulması gerektiğini ifade etmiştik. Bu rakam 2010 bütçesinde 600 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu kaynak arttırılmalı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!