IMF: Paranızı hurdaya çıkarın AB’de olmasanız da Euro’ya geçin

Güncelleme Tarihi:

IMF: Paranızı hurdaya çıkarın AB’de olmasanız da Euro’ya geçin
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 08, 2009 00:00

IMF’nin hazırladığı, Financial Times Gazetesi’nde yayınlanan gizli raporda, Doğu Avrupa ülkelerine, "AB’ye üye olun ya da olmayın, kendi paranızı hurdaya çıkarın. Özellikle dış borçları dikkate alarak Euro’ya geçin" çağrısı yaptı.

İNGİLİZ Financial Times Gazetesi, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) hazırladığı gizli bir raporu ele geçirdi. IMF, bu raporda Avrupa Birliği’ne (AB) üye olsun olmasın Doğu Avrupa’daki tüm ülkeleri Euro kullanmaya çağırdı, "Dış borçlar büyüyor, kendi para birimlerinizi hurdaya çıkartın" uyarısı yaptı.

Yarı üye olsunlar Â

Bunun gerçekleşmesi için Avrupa’nın Euro kullanım kurallarını gevşetmesi önerisinde bulunan IMF raporunda şunlar yer aldı: "Bazı ülkeler ’yarı üye’ statüsüyle AB’ye girebilir. Avrupa Merkez Bankası’nda (ECB) koltuk sahibi olmazlar. Ama para birimi olarak Euro kullanabilirler. Avrupa Birliği’ndeki ülkelerin Euro kullanımı ise döviz borcu sorununu çözer. Belirsizlik ortadan kalkar ve güven yeniden kazanılır."
      Â
Eurolizasyon ÅŸart        Â

Eurolizasyon olmadan döviz borcunun tehdit yaratmaması için iç tasarrufun daha fazla önem kazandığı ifade edilen raporda, şöyle devam edildi: "Sorun özellikle politik direncin olduğu ülkelerde bu daha da büyük bir sorun haline geliyor. 2009 yılında bölgesel anlamda milli gelirde yüzde 2.5’luk küçülme bekleniyor. Türkiye’nin de içinde bulunduğu Gelişen Avrupa’da ise 413 milyar dolarlık dış borç oluşuyor. Ululslararası finansal kurumların bu yıl 123 milyar dolar, önümüzdeki yıl ise 86 milyar dolarlık desteğe ihtiyaç duyacağuıını düşünüyoruz."

Ek kaynak ihtiyacı

Bir ay önce hazırlanan raporda IMF’nin ek kaynağa ihtiyaç durayabileceğinden de söz ediliyor. Rapordan sonra Londra’da gerçekleştirilen G20 Zirvesi’nde IMF’ye 750 milyar dolarlık kaynak kullanabilme imkanı doğmuştu. Zirvenin ardından IMF’nin sorunu büyük ölçüde çözülüyor. Buna karşın Doğu Avrupa’daki sorunlar bitmiyor. Ukrayna ve Litvanya şimdidien IMF programı altında bulunuyor. Macaristan ise reform uygulayabilecek bir hükümet için çalışıyor. IMF’nin önerilerinin AB üyesi ülkelerin de tepkisini çekebileceği söyleniyor.

1.1 trilyon dolar birkaç haftada hazır

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, G-20 liderlerinin Londra zirvesinde taahhüt ettiği 1.1 trilyon dolar tutarındaki fonların bir bölümünün bir kaç hafta içinde kullanılmak için hazır olabileceğini belirtti. Le Figaro gazetesine konuşan Kahn, şunları söyledi: "ABD’nin IMF’ye verdiği destekten büyük memnuniyet duyduk. ABD’deki ev fiyatları yakında en düşük seviyesine inebilir. Yeni yönetim dış politikada tek taraflı değil artık çok taraflı bir politika yaklaşımı izliyor. Krizin ne zaman biteceğikonusundaki ilk belirtiler ABD’de görülecek. ABD’deki ev fiyatlarının durumunun bunun ilk göstergesi olabilecek. Ekonominin 2010 yılının ilk döneminde düzelmesini bekliyorum."

Japonya’dan 100 milyar dolarlık yeni paket

DÜNYANIN en büyük ikinci ekonomisi Japonya, en az 100 milyar dolarlık (10 trilyon Yen) yeni bir ekonomiyi canlandırma paketini devreye sokacak. Maliye Bakanı Kaoru Yosano, nisan ayı ortasına kadar hazırlanacak olan yeni teşvik paketi miktarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın en az yüzde 2’si kadar olacağını söyledi. Bu oranın 10 trilyon Yen’e tekabül ettiğini belirten Yosano, yüzde 2’lik oranın IMF tarafından tavsiye edildiğini kaydetti. Başbakan Taro ’Aso, 31 Martta yeni önlem paketini açıklamış, ancak miktar konusunda bilgi vermemişti. Önlem paketi, enerji, sağlık, sosyal yardım, çevre teknolojileri, kültür, moda, turizm, işçilere ve küçük işletmelere yardım, bölgesel ekonomileri desteklemeyi kapsıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!