IMF, ‘paramı nerede kullandın’ raporu istiyor

Güncelleme Tarihi:

IMF, ‘paramı nerede kullandın’ raporu istiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2002 01:49

Türkiye, artık IMF'den aldığı kaynakları doğru yerlerde kullandığına dair denetim raporu hazırlayacak. Bu çerçevede, 2002 sonunda IMF paralarının kullanımıyla ilgili denetim yapılacak. Denetim sonucu hazırlanacak rapor da en geç 15 Mayıs 2003 tarihine kadar tamamlanacak.

1.1 milyar dolarlık yeni stand-by kredi dilimi için önceki gün vize alan Türkiye, bundan böyle Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) aldığı kaynakları doğru yerlerde kullandığına dair denetim raporu hazırlayacak.

IMF İcra Direktörleri Kurulu'nda onaylanan son Ek Niyet Mektubu'nda hükümet, IMF kaynaklarının doğru alanlarda kullanıldığının teyidine ilişkin çalışmaları yoğunlaştırma sözü verdi. Bu çerçevede, oluşturulacak bir iç denetim mekanizması ile, 2002 sonu itibarıyla IMF paralarının kullanıldığı alanlar konusunda denetim yapılacak. Bu denetim sonucu hazırlanan rapor da en geç 15 Mayıs 2003 tarihine kadar tamamlanacak. Niyet Mektubu'nda, IMF kaynakları için yapılacak bu iç denetim, yeni ‘‘yapısal kriter’’ olarak tanımlandı. IMF'ye verilen Ek Niyet Mektubu'nda, dikkat çeken değerlendirme ve taahhütler şöyle:

BÜYÜME VE ENFLASYON:

Yüzde 3 büyüme ile yüzde 35 enflasyon eşdeğer önemde. Mevcut koşulların gerektirdiği fırsatı değerlendirerek, enflasyonist beklentilerin kırılması ve enflasyon hedefinin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Ki, bu fırsattan muhakkak yararlanılacaktır. Şubat ayın sonuçları, bu kapsamda bir dönüm noktasında olunduğunu gösteriyor.

BÖLGE MÜDÜRLÜKLERİ:

Bölge müdürlüklerinin kapatılmasına yönelik olarak, ilgili bütçe ödenekleri bütçede halihazırda bloke edildi. Kapatma işlemleri Haziran sonuna kadar yapılacak.

EMEKLİYE UCUZ İLAÇ:

Emekli Sandığı'nda içeriği aynı ancak daha ucuz ilaç alımı programı Nisan sonuna kadar uygulamaya konulacak. Bütçede kamu bankalarından bir kár transferi öngörülmemiş olmasına ramen, Ziraat Bankası'ndan 180 trilyon lira kár payı bekleniyor.

KAMU BORÇ YÖNETİMİ:

Kamu Borç Yönetimi Yasası kapsamında, risk yönetimini değerlendirmesini yapacak, ve iç ve dış borç portföylerinin daha iyi işbirliğiyle yürütülmesini sağlayacak bir birimin operasyonlarına ilişkin detaylı bilgi Haziran ayında yayımlanacak tebliğde yer alacak. Örgüt yapısı ile gerekirse yasal altyapının daha da iyileştirilmesine yönelik diğer adımlar, Hazine tarafından bağımsız danışmanların katkılarıyla yürütülecek.

DÖVİZ İŞLEMİNDE VERGİ KALKIYOR:

Döviz piyasasının geliştirilmesini tevşik etmek amacıyla, vadeli sözleşmeler üzerinden alınan Damga Pulu Vergileri kaldırılacak. Bankalararası döviz işlemlerinin vergilendirilmesi Mayıs ayı sonuna kadar sona erdirilecek. Mayıs sonuna dek, bankalararası piyasadaki ayrışmayı azaltmak amacıyla, Takasbank aracılığıyla gerçekleştirilen işlemlerden sağlanan faiz gelirleri, stopaj vergisine tabi tutulacak.

BDDK KONTRAT HAZIRLIYOR:

BDDK yeniden sermayelendirme konusunda, kamu desteğinin koşullarını belirlemek amacıyla, hisselerin rehnedilmesi, rehnedilen hisselerin geri alınması ve katkı sermayenin ana sermayeye çevrilme koşullarına ilişkin olarak, TMSF ve bankaların çoğunluk hisselerine sahip ortaklar arasında imzalanacak yeni kontratlar hazırlıyor.

İSTANBUL YAKLAŞIMI:

İstanbul Yaklaşımı ile ağır şekilde borçlu olan şirketlerin borçlarının yeniden yapılandırılmasına yardımcı olunacak, Bu durumu desteklemek amacıyla, kreditörler atrafından ortaklaşa imzalanacak ve borçların yapılandırılmasında temel teşkil edecek olan bir çerçeve anlaşması nihai aşamaya getirildi. Ancak henüz imzalanmadı.

MEVDUATTA STOPAJ DÜZELİYOR:

Mevduat üzerinden alınan Stopaj Vergisi oranları arasındaki farklar azaltılacak. Yasal düzenlemelere ilişkin taslaklar hazırlanıyor. Nisan ayında Meclis tarafından kabul edilmesi bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!