Güncelleme Tarihi:
Devlet Bakanı Ali Babacan, Hazine Müsteşarlığı'nda IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, niyet mektubu taslağı üzerinde, genel hatları itibarıyla mutabakat sağlandığını vurguladı.
İCRA KURULU TEMMUZ'DA TOPLANACAK
Devlet Bakanı Ali Babacan, Stand by'ın ilk gözden geçirme görüşmelerinin tamamlanmasının ardından, IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun Temmuz ayı içinde toplanıp, yaklaşık 800 milyon dolarlık kredi dilimini serbest bırakmasını beklediklerini söyledi. Babacan, ikinci gözden geçirmeye ilişkin çalışmaların Eylül ayında başlamasını, Ekim ayında da IMF Board'ının toplanmasını beklediklerini açıkladı.
EN KISA NİYET MEKTUBU
Babacan, niyet mektubu taslağının “dört sayfası metin, iki sayfası da tablo” olmak üzere altı sayfadan oluştuğunu, böylelikle şimdiye kadar verilen en kısa ek niyet mektubu olacağını belirtti.
Ekonomideki gelişmeler hakkında bilgi veren Babacan, cari işlemlerdeki artış eğiliminin durduğunu, faiz dışı faizla hedefinin de rahatlıkla tutturulacağını vurguladı. Sosyal Güvenlik yasaları ile bankacılık yasasında Haziran sonuna kadar Meclis'ten geçmesini beklediklerini anlatan Babacan, Ziraat ve Halkbank özelleştirilmesinde ise Strateji planlarının son aşamada olduğunu ve bir kaç hafta içinde açıklanacağını kaydetti.
İMAR OLAYI TEKRAR ETMEMESİ İÇİN TEDBİR ALIYORUZ
Bankacılık sektöründeki gelişmeler dikkat çeken babacan, "İmar Bankası gibi olayların tekrar etmemesi için her türlü tedbiri alacağız. İmar bankası yüzünden Haziren'nin bir gecede yüklendiği borç 6.5 milyar dolardır. Şu anda kamu bankalarımızın mali bünyeleri çok güçlü. TMSF de ilk defa Hazine'ye kaynak aktarır konuma gelmiştir."
"BORÇLARA KOLAYLIK YOK"
SSK ve Bağkur'da prim affı konusunada değinen Babacan, vatandaş ve kuruluşlara primlerini yatırma çağırısında bulunarak "31 Mart 2005'ten sonraki pirimler için kolaylık olmayacaktır. Bundan sonraki dönemde devlete olan borçlara herhangi bir kolaylık sağlanmayacaktır" dedi.
ZOR DÖNEMLER BİTTİ
Türk ekonomisinin zor dönemlerden çıktığını ve artık tüm alanlarda atılım dönemine girdiğine dikkat çeken Babacan, bu atılım döneminin makro ekonomik göstergelerdeki olumlu gelişmelerin yanı sıra, sosyal politikalara, yapısal reformlara, uluslararası kuruluşlarla olan uyumlu çalışmalara yansıdığını söyledi.
"ROTADAN ÇIKARMAYA ÇALIŞANLARA PRİM VERMEYECEĞİZ"
Babacan sözlerini şöyle sürdürdü: “Ekonomisi atılıma geçmiş, tüm göstergelerde tarihi başarılar elde etmiş, demokrasi ve insan hakları konusunda çok önemli adımlar atmış, mesafeler almış, Avrupa Birliği'ne tam üyelik konusunda yepyeni bir sürece girmiş Türkiye'yi bu rotasından çıkarmaya çalışanlara da asla prim vermeyeceğiz.
Şunun altını çizerek belirtmek istiyorum ki; biz asla gerginlik çıkaran taraf olmadık ve olmayacağız. Çünkü her türlü gerginlik Türkiye ekonomisine, Türkiye'nin güçlü ülke olmasına zarar vermektedir. Toplumumuzun her kesimi de aynı hassasiyet içindedir. Aynı hassasiyeti sorumluluk sahibi herkesten bekliyoruz.”
ONAY İÇİN İKİ ŞART
IMF Türkiye Masasıs ŞEfi Giorgianni, sosyal güvenlik reformu ve bankacılık kanunu'nun bu ay sonuna kadar Meclis tarafından görüşmelerinin tamamlanması konusunda anlaştıklarını söyledi. Giorgianni, bu adımların atılmasından sonra IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun gözden geçirmeyi onaylayacağını belirtti.
"EKONOMİNİN GELECEĞİ AÇISINDAN KAYDEDİLEN GELİŞMELERDEN GAYET MEMNUNUZ"
IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni, ekonominin geleceği açısından kaydedilen gelişmelerden gayet memnun olduklarını vurgularken, “hükümetin uyguladığı programla, bir nesildir sağlanan en büyük başarı gerçekleşmiştir” dedi.
Giorgianni bu arada, bu gözden geçirmede dikkati çeken bir diğer noktanın, diğer gözden geçirmelere oranla daha kısa sürmesi olduğunu söyledi. Cari işlemler açığına işaret eden Giorgianni, açıktaki artış eğiliminin düşmeye başlamasıyla birlikte, bu konuda gerekli ekonomik politikanın sürdürülmesinin, açığı daha da daraltacağını bildirdi.
"PRİMLERDE GENEL AF DÜŞÜNÜLMEMESİ, IMF İÇİN ÜMİT VERİCİ"
Vergi ve prim konusundaki aflar konusuna değinen Lorenzo Giorgianni, Hükümetin, sosyal güvenlik kuruluşlarının prim borçlarının toplanmasına dönük gayret gösterdiğinin altını çizdi.
Giorgianni, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da dün teyit ettiği gibi, primlerde bir genel yapılandırma ve genel af düşünülmemesinin IMF için ümit verici olduğunu anlattı.