IMF ile görüşmeler elektrik zammına takıldı

Güncelleme Tarihi:

IMF ile görüşmeler elektrik zammına takıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2007 00:00

Ekonomi yönetiminin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile üç haftadır sürdürdüğü, "stand-by" gözden geçirmeleri, IMF’nin kamuda yeni önlem paketi istemesi nedeniyle tamamlanamadı. Taraflar açıkça dillendirmese de alınması istenen önlemlerin başında elektrik zammı geliyor.

IMF, bu gözden geçirmeyi bitirip, bağlı olduğu kredi dilimini serbest bırakmak için kamuda alınmasını istediği harcama tedbirlerini beklemeye karar verdi. Ancak, bu kritik konuda, Hazine ile IMF’nin yaptığı iki açıklamada "üslup farkı" olduğu dikkat çekti. Hazine Müsteşarlığı, önceki gözden geçirmelerden farklı olarak, yazılı açıklamayı önceki geceyarısı yaptı. Gözden geçirmenin genel seyri hakkında bilgi verilen açıklamada, görüşmelerin "kesilmesi" diplomatik bir dille şöyle anlatıldı:

DİPLOMATİK ÜSLUP: "KİT’lerin orta vadede kamu maliyesi program hedefleriyle uyumlu performans sergilemesine katkıda bulunacak, kısa, orta ve uzun dönemli yapısal içerikli düzenlemelere yönelik teknik çalışmaların bir süre daha devam ettirilmesine ihtiyaç duyulmuştur. Bu hususa ilişkin teknik çalışmaların en kısa sürede sonuçlandırılıp gözden geçirme çalışmalarının tamamlanması beklenmektedir." IMF Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp ise dün sabah yaptığı açıklamada, görüşmelerin genel seyrini özetledikten sonra şöyle dedi: "Programın mali hedefleri konusunda, kamu kuruluşlarının katkısını sağlamak amacıyla tedbirlere ihtiyaç duyulmaktadır. Yetkililer, önümüzdeki günlerde bu alandaki seçeneklere ilişkin çalışmaları planlayacak."

SOSYAL GÜVENLİKTE FORMÜL ZORLUĞU: Ekonomi ile IMF yetkilileri arasındaki görüşmeler özellikle hafta sonundan itibaren olağandışı bir tempoya girmişti. Hazine’de geçen pazar, dört bakanın katılımıyla öğleden sonra başlayan toplantı ertesi sabah 04.00’a kadar sürmüştü. Özellikle sağlık harcamaları ve sosyal güvenlik reformuna odaklanan son çalışmalarda IMF, harcamaları kısıcı yeni önlemler istedi. Sosyal Güvenlik Reformu Yasası’nda Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı ertesinde; ikinci erteleme olmadan ve temel ilkelerden vazgeçmeden nasıl bir formül bulunacağı sorunu, görüşmelerin hararetli konularından birisi oldu.

BİTMEYİNCE BABACAN GİTTİ: Dün gündüz saatleri boyunca taraflar uzlaşamayınca, Devlet Bakanı Ali Babacan, daha önce planlanmış Bulgaristan gezisi için akşam Ankara’dan ayrıldı. Mevcut tabloda 6. Gözden Geçirme’nin tamamlanabilmesi için kamudaki harcama kısıcı önlemlerin alınması ve IMF’nin ikna edilmesi gerekiyor. Bu konuda uzlaşma sağlanamazsa, gözden geçirme teknik olarak bitemeyecek. Her iki taraf da kabul ederse açık kalan 6. Gözden Geçirme ile haziranda yapılması öngörülen 7. Gözden Geçirme’nin birleştirilmesi de bir ihtimal olarak ele alınabilecek.

Elektrik sorunu kangrene dönüyor

MERKEZ Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın iki kez "Bir an önce yapılmalı, enflasyonla mücadele önümüzü görmeliyiz" sözleriyle gündeme getirdiği elektrik zammı, ekonomi yönetimi ile IMF arasında da soruna yol açtı. Hükümet petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki artışlara rağmen bir strateji olarak elektriğe dört yıldır zam yapmıyor. Bu konuda bürokratlar farklı zamanlarda çeşitli çalışmalar yapsalar dahi hiçbiri uygulamaya geçirilmedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!