Güncelleme Tarihi:
IMF Para ve Sermaye Piyasaları Bölümü Direktörü Jose Vinals, Fon’un altı ayda bir yayımladığı “Küresel Finansal İstikrar Raporunu” dün düzenlenen toplantıda açıkladı. Küresel krizin devam ettiği üç yıl içinde sistemde, istikrar ve bilançoları onarmaya yönelik önemli ilerleme kaydedildiğini belirten Vinals, finans sektörünün hala toparlanmanın yumuşak karnı olduğu mesajını verdi.
Güven tamamen oturmadı
Finansal sistemin güçlendirilmesine yönelik ilerleme kaydedildiğine dikkat çeken Vinals, “Ancak bu ilerlemeye rağmen güven tamamen oturmadı. Bu da finans piyasalarının neden hâlâ ‘olumsuz sürprizlere’ karşı hassas olduğunu ve ‘kriz moduna’ hızla geri dönebildiğini açıklıyor” dedi. Vinals, Avrupa’daki son tecrübenin bağımsız ve mali bilançolardaki zayıflıkların ele alınmadığı takdirde aşırı zarar verici sınır ötesi taşmalara neden olabileceğini gösterdiğini söyledi. Raporda, Avrupa’daki ülke borcu piyasalarındaki çalkantının, banka ve ülke bilançolarında artan hassasiyetlerin altını çizdiği, çalkantının sınır ötesi yayılma potansiyeli kadar, banka-ülke bilançoları arasındaki bağı hatırlatıcı rol oynadığı da kaydedildi.
‘Zayıf nokta’ hâlâ mali sistem
“Gelişmiş ülkelerin finansal varlıklarının küçük ölçekli bir yeniden yapılanması, gelişmekte olan piyasalarda son derece büyük etkiye sahip olabilir” saptamasında bulunulan IMF raporunda, küresel krizin başlamasından bu yana üç yıl geçtiğini ve bu sürede önemli ilerleme kaydedildiğini vurgulandı. Raporda, “Ancak finansal sistem toparlanmanın Aşil topuğu (zayıf noktası) olmaya devam ediyor ve küresel finansal istikrarın sağlanmasına yönelik hala yapılması gereken çok şey var” değerlendirmesi yapıldı.
Gelişen piyasalar gözde
Vinals, hükümetlerin gerektiği zaman mali destek sağlamaya açık olmaları gerektiğini vurgularken, yeni sermaye yaratma ihtiyacının ABD’den çok Avrupa’da oluştuğunu çünkü ABD’de hükümetin riskli alanlara el attığını belirtti. Çin ve Hindistan gibi yükselen güçlerin artan sermaye akışıyla karşı karşıya olduklarını vurgulayan Vinals, “Piyasalar, hareketsiz ve borçlu Avrupa ve ABD ekonomilerindense, pek çok gelişmekte olan ülkeyi daha sağlam yatırım olarak değerlendiriyor” dedi.
IMF: Türkiye gibi ülkelerde kredi büyümesi hızlandı
ULUSLARARASI Para Fonu (IMF), yurtiçi bankacılık sektörünün büyük olduğu Polonya, Rusya ve Türkiye gibi ülkelerde kredi büyümesinde hızlanma görüldüğünü belirtti. IMF Küresel Finansal İstikrar Raporu 2010 Ekim güncellemesinde (Global Financial Stability Report GFSR), “Bankacılık sistemi süren ekonomik toparlanmayı inşa etmeye devam ediyor. Yükselen ekonomiler, daha iyi mali temelleri, güçlü büyüme görünümleri ve yüksek getirileri dolayısıyla gelişmişlerden daha cazip hale geldi” denildi. Raporda, “Polonya, Rusya ve Türkiye gibi yurtiçinde daha yüksek derecede banka sahipliği ve daha büyük iç piyasa bulunan ülkelerde, son aylarda kredi büyümesinde hızlanma görüldü” denildi.