Güncelleme Tarihi:
Gelişmiş ülkeler yüzde 1.5 büyürken, gelişen ülkeler grubu yüzde 5.6 büyüyecekti.
Dün açıklanan IMF WEO 2013 raporuna göre 2013 gerçekleşme tahmini şöyle güncellendi; küresel büyüme yüzde 2.9, gelişmişlerde yüzde 1.2 ve gelişmekte olanlarda ise yüzde 4.5 olacak. Yani bir yıl öncesinin görünümüne göre, gelişen ülkelerdeki sapma neredeyse ortalamada 1 puana yakın daha düşük bir büyüme göstermiş olacak. IMF 2014 için epey umutlu görünse de, gelişmekte olan ülkelerin büyüme ivmesini kaybedeceği açık.
HİNDİSTAN VE RUSYA’DAN
2014’de küresel ekonomik büyüme yine yüzde 3.6 öngörülürken, gelişmişler yüzde 2, gelişmekte olanlar ise yüzde 5.1 olarak öngörülüyor. Özellikle gelişmiş ülkeler için beklenen yüzde 2’lik büyüme; küresel krizin derin noktası olan 2009’u izleyen ilk toparlanma yılı 2010’daki yüksek büyümeye yaklaşılması demek. Bunun da yine iyimser dayanakları olduğu anlaşılıyor. IMF kendi tahminlerinin şaşması durumunda bunun aşağı yönlü olacağını en başta not düşmüş. Asıl dikkat çeken, 2009 sonrasında küresel büyümenin umut kapısı olan gelişen ülkelerin yüzde 4.5-5.0’lik bir büyüme patikasına oturmuş olması. IMF 2014’de yüzde 5.1’lik bir büyüme öngörürken; bunun, yeniden eski büyüme ivmesine döneceğini tahmin ettiği Hindistan, Rusya ve Güney Asya ülkelerinden geleceğini görüyoruz. Ne yazık ki, bu grubun içinde olan Türkiye için, bu yıl yüzde 3.8, 2014 için de yüzde 3.5 büyüme öngörülmüş. Aynen Çin ve Brezilya gibi ülkeler için görece düşük büyüme öngörüldüğü gibi...
VARLIK KALİTESİ BOZULACAK
En baştan şunu söyleyeyim; IMF de neredeyse mayıs ayından bu yana piyasalarda konuşulan temel senaryoyu satın almış görünüyor. IMF’nin 2014 için öngördüğü temel makro resim şöyle; ABD’deki para politikasındaki rota değişikliğinin diğer ülkelere yansımalarına işaret ediliyor. Mali piyasaların, ABD’deki para politikasında bir dönüm noktasına gelindiğine ve bunun hem ABD’de hem de diğer ülkelerdeki faizlerde büyük ölçekte artışlara yol açacağına ikna oldukları vurgulanıyor.
IMF bu tablonun, gelişen ekonomilerde riskleri artıracağını ve ekonomik faaliyetlerin yavaşlayacağı, varlık kalitesinin bozulacağını not düşüyor.
RİSKLER VE TAVSİYELERİ
IMF’nin ışık tuttuğu riskler ve tavsiyeleri şunlar;
1- Fed; politika değişikliklerinin dikkatlice, iletişimin de açık ve net yapılmasını tavsiye ediyor.
2- Çin’de yavaşlayan büyüme, emtia ihracatçılarını zor duruma sokabilir.
3- Avrupa’da parçalanmış finansal sistem ve çoğu gelişmiş ülkedeki yüksek kamu borçluluğu hâlâ çözüm bulmuş değil ve bunlar yeni krizleri tetikleyebilir. Büyük ekonomiler zaman kaybetmeden toparlamak için adımlar atmalı, aksi halde mevcut düşük büyüme eğilimi orta vadeli bir kemikleşme gösterebilir. ABD ve Japonya güçlü mali uyum ve reform planı hazırlamalı, AB ise güçlü bir parasal birlik, finansal sistem temizliği planı geliştirmeli.
4- Çin, özel yatırımlar ve ihracattan gelen talep boşluğunu doldurmak için özel hane halkı tüketimini yükseltecek kalıcı bir plan hazırlamalı.
5- Tüm gelişen ülkeler için, yeni bir yapısal reform kuşağı ihtiyacı var.