Güncelleme Tarihi:
Strauss-Kahn, Asya Finans Forum toplantıları için gittiği Hong Kong’da gazetecilerin sorularını cevaplandırırken, Yunanistan’ın borç yükü ve bütçe açıklarının ciddi bir sorun olduğu uyarısında bulundu. IMF Başkanı, çoğu gelişmiş ekonomide toparlanmanın güçsüz seyretmeye devam edeceğini ve devlet desteğine dayalı olacağını, gelişmekte olan ekonomilerde görünümün ise belirgin şekilde daha iyi olduğuna dikkat çekti.
Strauss-Kahn, toparlanmanın itici gücünün yerel talebin dirençli olduğu gelişmekte olan Asya ekonomileri olduğunu, bu ekonomilerin güçlü ekonomik altyapıları ve krize karşı hızla geliştirdikleri politikalarla da toparlanmaya katkıda bulunduklarını kaydetti. Strauss-Kahn Asya’da, Japonya dışarıda bırakıldığında, 2010’da büyümenin yüzde 7’yi geçmesinin beklendiğini ifade etti. IMF’nin Çin’in para birimi yuanın değerini düşürmesi görüşünü yineleyen Strauss-Kahn, ‘’Çin’in küresel ekonomideki rolünün büyümesi nedeniyle Çin’in para biriminin büyük rol oynamasını beklemek doğru. Yuanın değeri, uluslararası para birimi olarak düşünülmeden önce piyasa tarafından belirlenmeli’’ dedi.
Euro Bölgesi ekonomisi ilk yarıda yavaşlayabilir
AVRUPA Merkez Bankası (ECB) İcra Kurulu Üyesi Jürgen Stark, Euro bölgesinde ekonomik büyümenin bu yılın başında, geçen yılın ikinci yarısına kıyasla yavaşlayabileceğini, ancak büyük olasılıkla resesyona geri dönülmeyeceğini söyledi. Stark, Yunanistan’ın sorunlarına da değinerek bu ülke için kural değişikliğine gidilemeyeceğini ve ev ödevlerini kendisinin yapması gerektiğini de söyledi.