Esra SAHİCİ
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2007 00:00
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Rodrigo de Rato, Japon ekonomisi deflasyondan ve düşük büyüme oranından toparlanmaya çalışırken, Japon Yeni satmanın tek yol olmadığı konusunda yatırımcıları uyardı.
Japon para birimi,
Euro karşısında çarşamba günü gördüğü en düşük seviyelerin ardından yükselirken Rato, yaptığı son açıklamada, "Bazı kısa dönemli bozulmalar olacağını anlamamız gerek" dedi.
AŞAĞI YÖNLÜ RİSKLER: Rato, "Piyasa oyuncuları para birimlerinin değeri üzerinde çok yüklü işlem yapmanın aşağı yönlü riskleri olduğunun farkında olmalılar" dedi. IMF Başkanı, bu sözleriyle, carry trade olarak adlandırılan, yatırımcıların faiz oranlarının düşük olduğu Japonya’da yen üzerinden borçlanarak, daha yüksek faiz oranlarına sahip para birimlerinde yatırım yapmaları stratejisine atıfta bulundu. Rato, Japon hükümetinin ekonomide reform ve ülkenin büyüme potansiyelini artırmak için yapması gerekenleri yaptığını ancak, yen ile yapılan carry trade’de "manevra için çok az boş alan" olduğunu belirtti.
PARADA DEĞİŞİM ÇOK HIZLI OLUR: Rato, "Japon hükümetinin ekonomide reform yapmak, büyüme potansiyelini artırmak, Japonya’yı deflasyondan uzaklaştırmak ve Japon ekonomisini normalleştirmek için yapması gerekenleri yaptığını düşünüyorum" dedi. IMF Başkanı, yenin Japonya Merkez Bankası’ndan müdahale olmadan, serbest dalgalı kurda işlem gören bir para birimi olduğunu ve piyasa katılımcılarının risk almakta özgür olduğunu söyledi. Rato, "Carry trade yapanların, para birimlerinde değişikliklerin çok hızlı olabileceğini akıllarında tutmaları gerekir" dedi.
Piyasa dışarıyla sakinleşti borsa yüzde 1.05 prim yaptıÖNCEKİ gün ABD Merkez Bankası’nın (FED) toplantı tutanakları ile olumsuz hareket eden piyasalarda dün yatay ve sakin bir seyir yaşandı. ABD’den gelen ÜFE verisinin beklentilerden iyi olması piyasaların sakinliğinde önemli rol oynadı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) önceki günkü kayıpları yerine koyarak yüzde 1.05 oranında yükseliş gerçekleştirdi.
Dolar ise 1.3720-1.3750 YTL seviyelerinden işlem gördü. Hazine’nin haftaya yapacağı yeni kıymet ihracı nedeniyle bono faizi yüzde 19.61’e kadar çıktı. Önceki gün Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyüanıt’ın açıklamaları ile dalgalan piyasalarda, dün yurtdışı borsalardaki yukarı yönlü hareket ve ABD’de açıklanan ÜFE verisini beklentilerden iyi gelmesiyle olumlu seyir hakimdi. Yurtdışındaki olumlu havanın da etkisi güne 45.600 seviyelerinden alıcılı başlayan İMKB Ulusal 100 Endeks’i, 46.182 puana kadar çıktı. Endeks günü 46.044 puandan, yüzde 1.05 primle tamamladı. .
DOLAR 1.37 YTL: Döviz piyasasında ise önceki gün 1.38 YTL’yi geçen dolar dün 1.37 YTL seviyesinde işlem gördü. Serbest piyasada dolar günü 1.3740 YTL’den tamamlarken, bankalar arası piyasada valörlü işlemlerde dolar 1.3760 YTL’den satıldı. Cumhurbaşkanlığı için adayların belirleneceği ve Hazine’nin de borçlanma yapacağı gelecek hafta öncesinde faizde tedirgin bir seyir hakimdi.
Euro, dolara karşı iki yılın zirvesindeEURO, Avrupa borsalarında, ABD Doları karşısında, 1.3553 seviyesi ile son iki yılın en yüksek düzeyine çıkarken, Japon Yen’i karşısında da 160.87 ile en yüksek seviyeye ulaştı. Euro’nun güçlenmesindeki en temel neden Avrupa Merkez Bankası’nın haziran ayında, yüzde 0.25’lik faiz artırımına gideceği beklentisi oldu. Bankacılar, Euro’nun yen karşısında 1999’dan bu yana yükseldiğini belirterek, carry trade (Japon Yen’i ile ucuza fonlama) Euro’ya karşı yapıldığını ve Uzakdoğudaki Euro talebininin, dolara karşı güçlendiirdiğini belirtiler.