Güncelleme Tarihi:
Lagarde, Çin’in küserel kriz sürecinde dünyanın büyüme motoru olduğunu belirterek, “Çin’in hızlı büyümesiyle küresel ekonominin büyümesine ve istikrarına sağladığı ivme olmasaydı, küresel ekonomik durum daha da felaket olabilirdi” dedi.
Çin daha etkin olsun
Çin’in son 30 yılda ‘muhteşem’ bir büyüme sergileyerek tüm dünyanın dikkatini çektiğini belirten Lagarde, şöyle konuştu: “Çin son 30 yılda 370 milyon kişilik yeni istihtam yarattı ve yarım milyar insanın fakirlikten kurtulmasını sağladı. Çin artık küresel bir bakış içerisinde, küresel siyaset tartışmalarında da önemli rol üstlenmesi gerekiyor. Ülkenin ekonomik dönüşümünü hızlandırma çabalarını daha da sürdürmesi gerekiyor. Çin Yuanı da önümüzdeki dönemde dolar, Euro, yen ve sterlin gibi dünya piyasalarında geçerli bir para birimi olacak. Yuanın düşük değeri dışında, dünya piyasalarında kilit rol üstlenmesine bir engel göremiyorum. Yuanın Çin’in ekonomik büyüklüğü ile dengeli bir rol üstlenmesinin zamanı geldi.”
Sosyal politiklar zayıf
Lagarde, bazı Çinli ekonomistlerin de dile getirdiği gibi Çin’in sağlık ve eğitim alanında, sosyal güvenlik konusunda atması gereken
çok adım bulunduğunun altını çizerek, şöyle devam etti: “Çin’in yaşlanan nüfusuyla daha iyi baş edecek sosyal politikalar geliştirmesi gerekiyor. Dünya ekonomisi artık kötüyü geride bıraktı. Gidişatın olumlu olacağını düşünmek için artık nedenlerimiz var. Yunanistan için Avrupa ve IMF’den yenilenmiş bir destek geldi. Bütün bunlar sorunların çözümünde aşama kat edilmesini sağladı. Ayrıca ABD ekonomisinde iyileşme işaretleri gittikçe güçleniyor.”