Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’nin şu anda küresel ekonominin zorluklarıyla mücadele konusunda iyi bir konumda olduğunu söyleyen Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Temsilcisi Mark Lewis, seçimlerin ekonomi için bir risk olarak görmediğini söyledi. Kısa vadede tehdit olarak görmediği cari açığı azaltmaya yönelik tedbirler alınması gerektiğini söyleyen Lewis, Türkiye’nin IMF ile yeni bir anlaşma yapmamış olmasını ise “bugünden geriye doğru bakıldığında doğru bir karar” olarak değerlendirdi.
Seçim riski yok
TUSKON Başkanı Rızanur Meral ile dün gerçekleştirdiği görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan IMF Türkiye Temsilcisi Lewis, “Türk ekonomisi için bu yıl en büyük risk nedir ve seçimi bir risk olarak görüyor musunuz?” sorusunu şöyle yanıtladı: “Türkiye için en büyük risk, içeriden değil, dışarıdan gelebilir. Dış dünyadaki ekonomik gelişmeler, Türkiye için ana risk unsurunu oluşturacaktır. Bu söylediğim sadece 2011 yılına ait olarak düşünülmemeli. Uzun vadede risk kaynağı dışarıdakiler olacak gibi gözüküyor. TUSKON ile görüştüğümüz konulardan biri de ekonomik kalkınma kaynaklarının çeşitlendirilmesi oldu.”
Notunuz yakında artar
Seçimlerle ilgili herhangi bir risk görmediğini, bütçenin güçlü bir pozisyonu olduğunu vurgulayan Lewis, Türkiye’nin çok tartışılan kredi notuna yönelik olarak da, şunları söyledi: “Kredi derecelendirme kuruluşlarının tutumlarını açıklamak çok kolay değil. Bu kuruluşlar kendi sistemlerini ve mantıklarını takip ediyorlar. Ancak kişisel düşüncem Türkiye’nin kredi notunun yakın zamanda yükseltileceği yönünde.”
Türkiye haklı çıktı
Lewis, Türkiye’nin IMF yönetiminde yer alması konusunda “Türkiye’ye IMF’in yönetim kurulunda koltuk verilmesi konusunda görüşmeler devam ediyor. Türkiye bu konuda iyi bir aday. Benim kişisel görüşüm Türkiye’nin yönetimde olmasından hem Türkiye hem de IMF fayda görecektir” yorumunu yaptı. Türkiye’nin kriz döneminde IMF ile stand-by anlaşması imzalamamış olması kararını nasıl değerlendiği sorusuna ise Lewis’in yanıtı, “Geriye baktığımızda Türk ekonomisinde yaşanan son gelişmelerin bu kararı haklı çıkardığını söyleyebiliriz” şeklinde oldu.
Cari açığı tehdit olarak görüp görmediği sorusuna da Lewis, “Cari açık kısa vadede tehdit değil ancak Türkiye’nin bunu zaman içinde azaltmaya yönelik tedbirler geliştirmesi gerekir” yorumunu yaptı. Lewis, Türkiye’nin şu anda küresel ekonominin zorluklarıyla mücadele konusunda iyi bir konumda olduğunu ifade etti.
TUSKON: 500 milyar dolar için 40 bin yeni ihracatçı gerek
TUSKON Başkanı Rızanur Meral, kendilerini ziyaret eden IMF Türkiye Temsilcisi Mark Lewis ile bütçe, borç yönetimi, sanayi, işsizlikle mücadele, enerji yatırımları, ulaşım, eğitim ve sağlık reformlarını konuştuklarını açıkladı. Meral, “Anayasayı önemsediğimiz söyledik. İş ortamının rahatlatılması ve yargı reformunun hızlanması gerektiğini belirttik” dedi. Türkiye’nin 2023’te 500 milyar dolar ihracat hedefinden bahseden Meral, buna ulaşmak için 40 bin yeni ihracatçının oluşturulması gerektiğini de sözlerine ekledi.