İmarda ‘müktesep hak’ gerekiyor KDV iadesinde gecikme zorluyor

Güncelleme Tarihi:

İmarda ‘müktesep hak’ gerekiyor KDV iadesinde gecikme zorluyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2011 00:00

Ömer Faruk Çelik’in başkanlığında kurulan Konutder yönetimi Hürriyet Gazetesi’nde buluştu. Çelik, “Örneğin 100 milyon dolara aldığımız bir arsa beklenmedik imar değişikliği ile bir anda ‘çöp’ olabiliyor. Burada ‘müktesep hak’ gerekiyor” dedi. Sur Yapı aşkanı Altan Elmas da, KDV iadelerinin 3 yıla kadar uzamasının sıkıntı yarattığını söyledi.

Haberin Devamı

KONUT Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı ve Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, gayrimenkul sektörünün en büyük sorunlarından bir tanesinin İmar Yasası ve yönetmelikleriyle ilgili olduğunu söyledi. Kanunun ‘kamu yararını’ göz önünde tutarak, istenildiği zaman her arazi için imar planını değiştirilebilme hakkını belediyelere verdiğini belirten Ömer Faruk Çelik, “100 milyon dolara arazi alıyoruz. Belediye meclisinde otururup aldığımız araziyi bostan tarlası yapabiliyorlar. Bütün yatırım çöp oluyor Bu konuda ‘müktesep hak’ uygulaması gerekiyor” dedi.
Ömer Faruk Çelik’in başkanlığında kurulan Konutder Yönetim Kurulu, Hürriyet Gazetesi’nde biraraya geldi. Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Hakkı Hasan Yılmaz, Genel Yayın Müdürü Enis Berberoğlu ve Reklam Grup Başkanı Ayşe Sözeri Cemal’in ev sahipliğinde gerçekleişen buluşmada sektörün sorunları konuşuldu. Ömer Faruk Çelik, arsalardaki imar değişikliklerinin iki üç kişinin dudaklarından çıkacak söze baktığından şikayet ederek, şunları söyledi: “Avrupa’da sistem böyle değil. Yeni bir düzenleme yapılacaksa, eskisine bağlı kalma zorunluluğu bulunuyor. Biz de eğer ki plan üzerinde değişiklik yapılırsa inşaatın neresinde kaldıysanız bırakmak zorundasınız. Şu anki İmar Kanunu 1984 yılında çıktı. Bugünün şartları bambaşka. Sektör çok fazla değişim geçirdi.”
KDV 3 yılda geliyor
Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas da, sektörün KDV iadesi sıkıntısını şöyle anlattı: “İnşaatları devam ettirirken herşeyi yüzde 18 KDV ile alıyoruz. Ancak konutu satarken yüzde 1 KDV uyguluyoruz. Devlet KDV’mizi iade ediyor ancak bu süre 3 yılı geçiyor. Hemen ödese bize en az yüzde 25’lik sermaye enjeksiyonu olur. Diğer sektörler 1-2 ayda paralarını geri alıyor. Biz üç aylık vergi dönemlerde de almaya razıyız.”
AVM’de daha zor
KDV konusunun kendileri için çok önemli ve çözülmesi gereken bir konu olduğunu dile getiren Altan Elmas, “Devlet isterse konuyu çözebilir. Biz, bizim olan bir paranın iadesinin hızlandırılmasını istiyoruz. Kimseden bir şey ihsan istemiyoruz. Bunun yanında sosyal alan, peyzaj ve otopark giderlerinin KDV’sinin de geri ödemesi yapılmıyor” diye konuştu. Torunlar GYO Pazarlama ve Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emre Torun ise, AVM üreticilerinde KDV’nin geri ödenmesi konusunun daha da zor olduğunu, sürecin 7-8 yıla kadar çıkabildiğini belirtti. DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz ise, aldıkları malların 3 alt tedarikçiye kadar incelendiğini, bunun da süreci uzattığını söyledi.

Haberin Devamı

Kimler katıldı

Haberin Devamı

HÜRRİYET Gazetesi’nde gerçekleşen buluşmaya Konutder Başkanı ve Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik’in yanı sıra, Ege Yapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, Torunlar GYO Pazarlama ve Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emre Torun, Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, Fer Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova, Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, Kiler GYO Genel Müdürü Hakan Eren katıldı.

Hedefi markalı konut üreteni örgütlemek

KONUTDER’e 16 inşaat şirketinin üye olduğu bilgisini veren Ömer Faruk Çelik, “Biz derneği kurarken, sayıyla hiç uğraşmadık. Önemli olan markalı konut üreticilerinin bir araya gelmesiydi. Geçici olarak bir yönetim belirlemiştik. Aralık ayında genel kurulumuz olacak ve yeni yönetim kurulunu belirleyeceğiz. Amacımız sektörün yaşadığı ve öngördüğü sorunları paylaşmak. Muhatabımız bakanlıklar ve belediyeler. Sektörün tüm büyük şirketleri şu anda bünyemizde. Katılamayan arkadaşlarda evrakını yetiştirememiş olanlar. Türkiye’de markalı konut üreticisi 25’i geçmez. Sinpaş, Ağaoğlu, Torunlar, Sur Yapı, Ege Yapı, Dap Yapı, Dumankaya, Kiler GYO, Soyak, herkes burada” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yabancıya satış yatırım çekecek

YABANCILARA konut satışı için mütekabiliyet yasasının, sektörün öncelikli konusu olduğunu, yıllardır bu konunun gündemlerini meşgul ettiğini belirten Ömer Faruk Çelik, şu değerlendirmede bulundu: “Biz New York’tan, Londra’dan ev alabiliyoruz da neden diğer milletler gelip Türkiye’den konut sahibi olamıyor. Türkiye bunları aşmalı. Artık Türkiye’nin özgüveni yüksek ülke konumuna gelmesi gerekiyor. Türkiye’nin yabancıya mülk satışının önünü açması gerekiyor. Zamanında Avrupa ülkelerinden insanlar gelip Akdeniz bölgesinde konut ediniyorlardı. Yatırımcıları ürkütmemek gerekiyor.”

Taşın suyunu sıkıp çıkarıyoruz, ülke ekonomisine katkısı olur

Haberin Devamı

İMAR konusunda yaşanan sorunlarla ilgili değerlendirmelerde bulunan DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, “Hayatımızın yatırımları iki dudak arasından çıkacak lafa bakıyor. Bu kadar kolay olmaması gerek. Yasalar yatırımcıyı ürkütmesin, korusun” dedi. Yılmaz, mütekabiliyet yasasına ilişkin ise, “Olaya sadece konut satılacak diye bakılırsa yanlış olur. Buradan ev alan insanlar, evine perde de alacak, markete de çıkacak. Ülke ekonomisine toptan katkısı olan bir durum. ABD her yıl bir sürü yeşil kart dağıtıyor. Bizim de bu hale gelmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!