İmam hatipler ‘muhafazakâr genel lise’ler olsun, meslek liselilere katsayı kalksın

Güncelleme Tarihi:

İmam hatipler ‘muhafazakâr genel lise’ler olsun, meslek liselilere katsayı kalksın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2009 00:00

TÜKONFED Başkanı Celal Beysel, sanayinin mesleki eğitim almış insan ihtiyacının had safhada olduğunu söyledi ve “Açık konuşalım imam hatiplilerin siyasal ve hukuk okumasını engellemek için tüm meslek liselerine katsayı uygulanıyor. Bu okulları ‘Muhafazakâr genel lise’ yapın, meslek liselerini ideolojik engellerden kurtarın” dedi.

Haberin Devamı

GENELLİKLE Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) Anadolu’daki Küçük ve Orta Boy İşletmeler (KOBİ) tabanlı örgütü olarak bilinen Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), “İmam hatipler ve meslek liselerine katsayı uygulaması” konusunda liberal bir çıkış yaptı. TÜRKONFED Başkanı Celal Beysel, sanayicilerin mesleki eğitim almış insan ihtiyacının had safhada olduğunu söyledi ve “Açık konuşalım İma hatiplilerin siyasal ve hukuk okumasını engellemek için meslek liselerine katsayı uygulanıyor. Bu okullar zaten fiilen meslek lisesi değil. Sanayide ve serbest piyasa ekonomisinde böyle bir meslek yok. İmam hatip liseleri ‘muhafazakâr genel lise’ yapılsın. Vatandaş çocuğuna daha fazla dini eğitim aldırmak istiyorsa bu okulları tercih etsin. Bu okullardan mezun olan çocukların istedikleri üniversiteye gitmesi de engellenmesin. Aklımızı fikrimizi imam hatiplerle bozmuş durumdayız. İmam hatiplileri engellemek adına da bugüne
kadar eğitimde bir sürü yanlış yapıldı. Çağdaş ve aydın bir insan, imam hatiplilerin üniversite okumusının engellenmesini savunamaz. Bunu savunmak insan haklarına da aykırıdır” dedi.
Kötülük yapıyorlar
İmam hatiplerin meslek lisesi kategorisinden çıkarılmasını uzun süreden beri önerdiklerini hatırlatan TÜRKONFED Başkanı Celal Beysel şöyle konuştu: “İmam hatip liseleri meslek liselerinin önünde Çin seddi gibi duruyor. İmam hatip lisesinin önünü kesmek adına, meslek liselerinin önünü kestiler. Hem orada okuyan gençler açısından hem de sanayinin ihtiyacı olan meslek elemanları açısından sanayiciye büyük kötülük yapıyorlar. Maalesef olayı analitik ve tarafsız da göremiyorlar ve herkes kendi kalesini korumaya çalışıyor. Bu yüzden mesele çözülemiyor. İmam hatipler olmasa da katsayı, meslek lisesine gidecek öğrencinin önünde psikolojik engeldir. İyi öğrencilerin meslek lisesine gitmesini engelliyor. Vatandaş, çocuğunun bir meslek sahibi olmasını ama isterse ve başarırsa üniversite okumasını da istiyor.”
Dedikodusu bile etkili
Meslek liselerine talebin ‘katsayı engeli’yle çok ilişkili olduğunu söyleyen TÜRKONFED Başkanı Beysel, “Katsayı kalkacak dedikodusu bile meslek liselerine talebi artırdı. Geçmişte de katsayı engeli varsa talep azaldı, yoksa arttı. Geçen sene artmıştı, şimdi katsayı problemi çözülmezse yine azalacak. Bakın, Bursa sanayinin merkezi ve çok kaliteli, neredeyse iş garantili meslek liselerimiz var. Orada bile genel liseye talep, meslek lisesine talepten daha fazla. Çünkü işçi, çocuğunun mühendis olabilmesini önemsiyor. Önüne engel koyunca da genel liseye gönderiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘El becerili’ mühendis lazım

Haberin Devamı

MESLEK lisesi öğrencilerinin katsayı engeli yüzünden üniversite okuyup mühendis olamadıklarını belirten TÜRKONFED Başkanı Celal Beysel, “Bizde meslek lisesinde elektronik okuyan çocuk, katsayı engeli yüzünden elektronik mühendisi olamıyor. Birçok gelişmiş ülkede, meslek lisesinden mühedisliğe gidiş kolaylaştırılmış. Çünkü Sanayici el becerisi olan mühendis istiyor. Bizde katsayı meselesi yüzünden masa başı mühendisler yetişiyor. Meslek lisesine gidecek çocuğa neden ‘mühendis olamazsın’ diyorsun. Bunu anlamak mümkün değil. El becerisi olan mühendis çok daha başarılıdır ve tercih edilir. Biz, sanayici ve işadamı konfederasyonuyuz ve siyasilerin eğitimi nasıl yöneteceklerini söylemek bize düşmez ama meslek liseleriyle ilgili durum bizi çok ilgilendiriyor” dedi.

Haberin Devamı

8 yıllık kesintisiz eğitim de imam hatip sendromuyla geldi

TÜRKONFED Başkanı Celal Beysel, “Bir tarafda İmam Hatiplilerin önünü kesmek için bütün meslek liselerinin önünü kesenler, öte tarafta imam hatiplileri korumak için direnenler var. Bu meseleyi ancak açık konuşursak çözeriz” dedi. ‘İmam hatip liselerine giden çocuklar ne olacak’ tartışmasının meslek liseleri platformunda yapılmaması gerektiğini de söyleyen Beysel şöyle devam etti: “8 yıllık kesintisiz eğitim bile İmam Hatip’lileri engelleme sendromuyla geldi. Ben o zamam Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) yönetimindeydim ve bir bakana bunun yanlış olduğunu söylediğimde bana ‘ne yapalım bizde biliyoruz yanlış olduğunu ama böyle isteniyor’ diye cevap vermişti. Öte yandan, keşke Erbakan da o sözü  söylemeseydi. ‘İmam hatipler arka bahçemiz’ demeseydi.  Şimdi Danıştay’ın kararı ideolojik ama o söz de imam hatiplere ideoloji yükledi. ”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!