İller Bankası kredi vadelerini uzatıyor

Güncelleme Tarihi:

İller Bankası kredi vadelerini uzatıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2008 12:38

İller Bankası, belediyelere 3, 5 ve 10 yıl vadeyle tahsis ettiği kredilerin vadelerini sırasıyla 5, 10, 15 yıla çıkarıyor.

İller Bankası Yönetim Kurulu, 3 yıllık malzeme ve ekipman kredisinin vadesini 5 yıla, belediye yatırım programındaki projeler işler için tahsis edilen 5 yıllık kredinin vadesini 10 yıla ve İller Bankasının yatırım programında yer alan projelere yönelik 10 yıllık kredinin vadesini de 15 yıla uzatıyor.

İller Bankası Genel Müdürü Hidayet Atasoy, kredi vadelerini belirleme yetkisinin Yönetim Kuruluna verilmesini öngören yönetmelik değişikliğinin, önceki gün yayımlandığını anımsattı ve kurulun bir an önce toplanarak, bundan sonra verilecek krediler için vade uzatılması yönünde karar alacağını söyledi.

“VADE, PROJE BAZINDA BELİRLENMEYECEK”

Atasoy,  uzun vadeli kredilerin vadelerinde herhangi bir değişiklik için daha önce yönetmelikte düzenleme yapmak gerektiğini belirterek, piyasa koşullarında Bankaya esneklik sağlayabilmek için inisiyatifi Yönetim Kuruluna bıraktıklarını kaydetti.

Vadelerin artık yönetim kurulunca belirleneceğinin altını çizen Atasoy, bunun “uygulamada herhangi bir subjektiflik yaratıp yaratmayacağına” yönelik soruyu şöyle yanıtladı:
“Yönetim kurulu, kredinin vadesini proje bazında belirlemez. Yani, diyelim yönetim kuruluna 10 proje geliyor. Kurul, A projesininki 5 yıl olsun, B projesininki 15 yıl olsun diyemez.

Yeni süreçte yönetim kurulu bir defa karar verecek. Diyecek ki; malzeme ve ekipman kredisini vadesi 5 yıldır, belediye yatırım programında olan ve herhangi bir zamanda kredi talep edilen projelerin vadesi 10 yıldır, İller Bankasının yatırım programına aldığı ve önceden planladığı projelerin finansmanında kredi vadesi 15 yıldır. Bunu bir kere karara bağlar ve bu, bütün projelere uygulanır. Bu yüzden subjektiflik söz konusu olamaz.”

Atasoy, İller Bankasının belediyelere tahsis ettiği 3 tip kredi için Yönetim Kurulunun “şablon” belirleyeceğini ve projelerin hangi kapsama giriyorsa “otomatik” olarak o vadeyle kredilendirileceğini söyledi.

“VADELERİN DAHA DA UZUN OLMASI LAZIM”

Yeni düzenleme ile “belediyelere daha rahat kredi verebilmeyi ve belediye yatırımlarının önünü açmayı” hedeflediklerini belirten Atasoy, “İller Bankası, belediyelerin yatırım bankasıdır ve yatırım kredileri, uzun vadeli kredilerdir. Aslında bu vadelerin 20-30 yıl olması lazım, tedrici olarak ona doğru gidecektir” dedi.

“BELEDİYE KENDİ GELİRİNİ DE TEMİNAT GÖSTEREBİLECEK”

Atasoy, belediyelere “daha yüksek tutarda kredi verebilmek” için sadece belediye paylarını değil, kira, içmesuyu gibi başka herhangi bir geliri de teminat gösterebilmelerine imkan tanıdıklarını belirtti.

Belediyelerin yasal payından vergi, SSK, emekli sandığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına olan borçların kesildiğine dikkati çeken Atasoy, “Bu nedenle kredi limitleri daralıyordu, fazla kredi kullanamıyorlardı. Biz sistemi değiştirdik, bize krediyi geri ödeyebileceği bir gelir gösterirse, kredi alabiliyor” dedi.

Atasoy, teminat gösterilen gelir üzerinden kredi taksidi zamanında yatırılmazsa belediyenin yasal payından kesinti yapılacağını söyledi.

Hidayet Atasoy, il özel idareleri ve belediyelere genel bütçe vergi gelirleri üzerinden pay ayrılmasına yönelik yasanın da önceki gün yürürlüğe girdiğine işaret ederek, gelirlerdeki artışın da kredibiliteyi yükselteceğini kaydetti.

“KREDİ VERME SÜRECİNDE DEĞİŞİKLİK YOK”

Atasoy, bir soru üzerine, kime, ne kadar kredi verileceğinin tespiti ile ilgili süreçte değişiklik yapılmadığını belirterek, kararın, Yönetim Kurulundan çıktığını söyledi. Kredi talebiyle İller Bankasına sunulan projelerin önce teknik ve mali incelemeye tabi tutulduğunu kaydeden Atasoy, “Yönetim Kurulunun önüne dosya incelenmiş, değerlendirilmiş, alt birimlerin raporuyla gelir. Nihai kararı Kurul verir sadece. Bu, 10 yıl önce de böyleydi, 20 yıl önce de” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!