İllegal bir iş yapmıyorum attığım adımın arkasındayım

Güncelleme Tarihi:

İllegal bir iş yapmıyorum attığım adımın arkasındayım
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2008 00:00

AKP İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit, "Bir günlük milletvekiline bile emeklilik hakkı geliyor" diye tanımlanan yasa teklifiyle ilgili eleştiriler üzerine, "Ben teknik bir düzenleme istedim. İllegal iş de yapmıyorum. Ne yapıyorsam arkasındayım" dedi.

AKP İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit’in, "Milletvekillerine dönük yeni haklar" içeren teklifiyle ilgili tartışmalar büyüyor. Yiğit, teklifini, "Yasalardaki çelişkileri ortadan kaldırdım. Yaptığımın sonuna kadar arkasındayım" diye savundu. CHP ve MHP, düzenlemeye tepki gösterirken, hükümetin bu çalışmadan haberdar olduğunu öne sürdü.

Üçüncü kıyak iddiası

Erken seçim olması halinde milletvekili emeklisi olamayacakları kurtaracak olan düzenlemenin, 1500 YTL’lik temsil tazminatı imkanı dışında, vekillerin Sosyal Güvenlik Paketi ile kaybettikleri "Fiili hizmet süresi zammını"da geri kazandıkları yorumu yapıldı. Meclis bürokratları, en son Nisan 2008’de çıkan yasa ile "yıpranma" tazminatının tamamen kaldırıldığını, teklife konulan "kazanılan hakların korunması" ifadesiyle bunun yeniden sağlandığını ileri sürdüler. Bu durumda milletvekilleri 4 yıl daha erken emekli olma hakkını korumuş olacaklar.

Savunuyorum

Teklifin mimarı Yiğit, Hürriyet’e şunları söyledi: "Doğru bildiğinizi savunmamız gerekir. Bunu ben yaptım, savunuyorum. Sonuna kadar da arkasındayım. Sanki illegal bir şey yapmışım gibi üzerime geliniyor. Böyle davrananlar biraz dürüst olsun. Ben eleştirileri göğüslerim, ancak bunu yapanlar, bilerek konuşsun. Önerim, tamamen teknik bir düzenlemedir. 2002, 2006 ve son olarak Nisan 2008’de çıkartılan 3-4 yasada ayrı hükümler var ve birbiriyle çelişiyor, bunların giderilmesini sağladım. 2001 yılında yapılan düzenlemeden önce milletvekilliği yapanlarla, sonrasında yapanlar arasında uygulama açısından eşitsizlik var. Benim yaptığım bu çelişkilerin ortadan kaldırılması ve milletvekiliği özlük hakları konusunda bir bütünlük sağlanmasıdır."

Aşağılanıyor

Yiğit, daha sonra yaptığı yazılı açıklamada ise "Teklifimin hangi cümlesinde ’bir günde emeklilik, 1500 YTL tazminat, erken seçim için 170 milletvekiline ayrıcalık’ ifadesi geçmektedir. Bu yorumlarla, parlamentoyu ve milletvekililiği kurumunu aşağılanmaya çalışılıyor. Her onurlu vatandaş gibi yasal haklarımı kullanmam doğaldır" dedi.

Meclis’te dört farklı statüde milletvekili var

TBMM’de dört ayrı statüde milletvekili bulunuyor. Sayıları 150 civarında olan milletvekilleri henüz emekliliğe hak kazanamadıkları için yaklaşık 8 bin YTL maaş alıyorlar. Milletvekiliği ile yüksek bürokratlıktan emekli olanlar ise temsil tazminatı içeren 4 bin YTL’lik emekli maaşlarıyla birlikte yaklaşık 12 bin YTL alıyor. SSK, Bağ-Kur yada Emekli Sandığı’ndan düşük derece ile emekliyken TBMM’ye girenlerin emekli maaşları ise artıyor, ama temsil tazminatı alamıyorlar. Bu kişilerin bin-bin 500 YTL civarında olan maaşları, milletvekili emekliliğiyle ilişkilendirilince, 2 bin 750 YTL’ye çıkıyor. Bu kişilerin maaşının toplamı da yaklaşık 10 bin 750 YTL ediyor.

MHP: Kendi sorunumuza öncelik verilmesi şık olmadı

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, milletvekili özlük haklarına ilişkin yasa teklifiyle ilgili olarak, "Ülkemizin, halkımızın birçok sorunu varken, TBMM’nin kendi sorununu öncelemesi şık olmaz. Böyle bir teklifi bu dönemde, bu zaman içerisinde niye getiriyorlar? Esas sorgulanması gereken husus budur" dedi.

CHP: Memurun İşçinin hakları kısıtlanırken vicdana sığmaz

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ise teklifin bireysel değil, hükümetin bilgisi ve talimatıyla hazırlandığını öne sürdü. Kart, "Biz CHP olarak seçime her zaman hazırız. Sosyal Güvenlik yasasıyla işçi, memur ve esnafın hakları kısıtlanırken, milletvekilleriyle ilgili imtiyazlı bir düzenleme yapmak, vicdanlara sığmaz" dedi.

Yasa teklifinde şifreler var

AKP’li İbrahim Yiğit’in üç maddelik teklifi, yapılmak istenen düzenlemelere ilişkin açık hükümler içermiyor. 2001-2006 ve son olarak 2008’de yapılan Sosyal Güvenlik Yasasına atıfla, milletvekili özlük haklarını düzenleyen 3671 sayılı yasanın üç maddesi, "İlgili yasaların hükümlerinden kazanılmış hakları korunmak kaydıyla ilgilendirilir ve iştirakçilik sürecinde yararlandırılırlar" ifadesiyle değiştiriliyor. Gerekçede ise "3671 sayılı kanun hükümleri ile 31.05.2006 tarihli 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve 17.04.2008 tarihli 5754 sayılı Kanun hükümleri arasında yapılan değişiklikliklerden sonra uyuşmazlıklar ve belirsizlikler doğmuştur. Bunların yeni sosyal güvenlik sisteminin yürürlüğe girmesinden önce paralel hükümler haline getirilmesi zorunluluğu bulunmaktadır" deniliyor.

Toptan: Emekli olmayana 1500 YTL tazminat getirir

"TEKLİFİMİN neresinde 1500 YTL’lik temsil tazimatı geçiyor" diyerek, basın mensuplarına tepki gösteren AKP İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit’e yanıt, TBMM Başkanı Köksal Toptan’dan geldi. Toptan, teklifle emekli olamayan milletvekillerine 1500 YTL temsil tazminatının öngörüldüğünü söyledi. Dün Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Başkanı Prof.Dr. Aziz Akgül’ü kabul eden Toptan, soruları yanıtladı. Toptan, "Zannediliyor ki 2 yıl milletvekilliği yapan hemen 2 yıl sonra emekli oluyor ya da bu kalkınca, milletvekilliğini 6 ay da yapsa hemen emekli olabiliyor. Böyle izlenim yaratıldı kamuoyunda" dedi. Toptan, emekli olabilmek için 25 yıl hizmet etmiş olma şartı olduğunu, yeni sosyal güvenlik yasasıyla bunun daha da zorlaştığını açıkladı. Toptan, "Teklifin erken seçime hazırlık olarak değerlendirildiği" yönünde görüşler olduğunun anımsatılması üzerine de, "Öyle bir bağlantı kurulması bana göre doğru değil" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!