Demet CENGİZ
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2004 01:25
Altıncı sınıftan terk Cihat Dündar, bitkilere olan kişisel merakı sayesinde istenmeyen tüyleri yok eden Bioder’in formülünü geliştirdi. Yerli, yabancı kaynakları hatta şark alimlerinin kitaplarını okuyarak, kocakarı ilaçlarını inceleyerek formülü bulan Dündar, 2005 yılında Avrupa, ABD, Ortadoğu ve Orta Asya’ya 150 milyon doların üzerinde ihracat yapacaklarını söyledi.
ALMANYA doğumlu Cihat Dündar, okuldan 6’ıncı sınıfayken ayrıldı. Bitkilere olan kişisel merakı sayesinde istenmeyen tüyleri yok eden Bioder’in formülünü geliştirdi. Yerli, yabancı kaynakları hatta şark alimlerinin kitaplarını okuyarak, kocakarı ilaçlarını inceleyerek formülü bulan Dündar, çalışmalarına 2,5 yıl önce 15 metrekarelik bir dükkanda başladı.
3 yıllık araştırma döneminin ardından Mayıs 2002’de Sağlık Bakanlığı’ndan üretim izni alarak üretime başladıklarını anlatan Dündar Kimya’nın sahibi Cihat Dündar, ‘15 metrekarelik küçücük bir odada telefonla gelen siparişleri göndererek işe başladık. O zaman üretimi fason yaptırıyorduk. Şimdi 600 metrekarelik ofisimiz ve Çekmeköy’de 2 bin 500 metrekarelik fabrikamız var. Haziran 2002’den bu yana ürün piyasada. Temmuz 2003’te eczanelerde satışa başlandı. 22 bin eczanenin 16 bininde Bioder satılıyor. Bu yıl 12 trilyon lira ciro elde ettik. Tanıtım ve reklam için 4 trilyon lira harcadık’ diye konuştu.
DÜNYA MARKASI OLACAK Bioder’in Ürdün, Lübnan, ve Mısır gibi bazı Ortadoğu ülkelerinde satışı için görüşmeler yaptıklarını anlatan Dündar, 2005’te ihracata başlayacakları Ortadoğu pazarından yıllık 12 milyon
dolar satış umduklarını söyledi. Bir dünya markası olacaklarını vurgulayan Dündar, çalışmalarını şöyle aktardı:
‘Avrupa’nın en büyük ecza deposu Celesio ile görüştük. Ürünün Avrupa dağıtımını yapmak istediler ama ‘Made in Turkey’ ibaresi rahatsızlık verdi. Sağlık ve kozmetik ürünlerinde Türkiye’nin imajının yetersiz olduğu söylendi. Avusturyalı ABC Group ile ortak yapacağız. Orada da klinik deneyler yapılacak ve 2005 sonunda Bioder’i üretip, tüm Avrupa’ya satacağız. Yılda ortalama 120 milyon dolar kazanırız. 2005’te ABD ve Orta Asya’ya da açılacağız. Her ikisinde de yılda ortalama 10-12 milyon dolarlık ürün satarız. Toplam ihracat 150 milyon doları geçer. Türkiye’de pek çok kişi Bioder’i önce yabancı bir ürün zannetti çünkü ürün Avrupa markaları gibi bir kaliteyi yansıtıyor.’
Bitkilere düşkünlüğü nedeniyle doğadan gelen güzelliğe yoğunlaştığını söyleyen Dündar, en büyük güzellik sorunu olduğu için istenmeyen tüylerle ilgilendiğini belirtti. Elde ettiği verileri toparladığını ve birbirleriyle karşılaştırdığını söyeleyen Dündar, ‘Bütün çalışmaları bizzat kendim yaparak, deneme yanılma yöntemiyle Bioder’i geliştirdim. Bunu yapabilmek için, biyoloji, kimya ve dermatoloji bilgisi gerekiyordu. Ben bilgileri birleştirip, bir ürün sentezledim. Herşeyi kendim yaptım. Ürünün içinde papaya, larrea divaricata gibi etkili bitkiler var. Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde klinik çalışmalar yaptırdık. Burada ilk 3 ayda kılların yüzde 20-25 azalıp, zayıfladığı görüldü. Çapa Dermatoloji Anabilimdalı’nda 60 kişi üzerinde 8 ay süren çalışmalarda da benzer sonuçlar aldık’ dedi.
Eğitimini 6’ncı sınıfta bıraktı
CİHAT Dündar, 1972’de Almanya’da doğmuş 20 yaşına kadar orada yaşamış. 6’ıncı sınıfta okulu bırakan Dündar, Türkiye’ye gelene kadar satış ve pazarlama elemanı olarak çalışmış. 14 yaşındayken yoğun sivilce problemi yaşayan Dündar’ın sorununu hiç bir doktor çözememiş. Yoğurt ve bal karışımıyla sivilce sorununu çözen Dündar, bu olaydan sonra doğadan gelen şifaya ve bitkilerin gücüne her zaman inanmış.
Dünyada 5 milyar dolarlık pazar
İSTENMEYEN tüylere, bu alanda yeterli çalışma yapılmadığı için yöneldiğini bilideren Dündar, ‘Türkiye’de tüylere yönelik pazar lazer, epilasyonlar dahil 50 milyon dolarlık bir büyüklüğe sahip. Dünyada ise 5-7 milyar dolar civarında. Türkiye’de 10 binin üzerinde bitki çeşidi var. Avrupa kıtasının toplamındaki ürün çeşidi 9 bin civarında. Ülkemiz bitkisel tedavi için bulunmaz bir cennet’ diye konuştu.