Güncelleme Tarihi:
Metal sektöründe iki sendikayla yıllık yüzde 25 ücret artışı üzerinden anlaşmaya varılmasının ardından, çimento sektörü için yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde de anlaşmaya varıldı. Gıdada da sektörün büyük firmalarıyla yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde sona yaklaşıldı.
7 BİN İŞÇİYİ İLGİLENDİRİYOR
Çimento sektöründe, Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) ile Türkiye Çimse-İş Sendikası arasında devam eden 2020-2021 dönemi toplu sözleşme görüşmeleri anlaşmayla sona erdi. Toplam 64 tesiste yaklaşık 7 bin işçi için sürdürülen görüşmeler sonucunda, ilk yıl TÜFE +1, ikinci yıl ise TÜFE oranında zam yapılması benimsendi. Buna göre ilk yıl zammı yüzde 12.84 olacak. Sosyal yardımlar kapsamında ise ilk yıl yüzde 15 artışla aylık 460 TL, ikinci yıl yüzde 12 artışla aylık 515 TL sosyal yardım ödenmesinde uzlaşıldı.
SON ANDA VAZGEÇTİ
Metal sektöründe ise 130 bin işçiden 123 binini temsil eden Türk Metal ve Öz Çelik-İş’le, MESS arasında iki yıllık toplu sözleşme görüşmeleri, ücretlere yıllık yüzde 25.5’lik zam anlaşmasıyla sonuçlanmıştı. Ancak Birleşik Metal’in anlaşmayı kabul etmeyeceğini ve greve gideceğini açıklamasının ardından tartışmalar başladı. Türk Metal Başkanı Pevrul Kavlak da “Biz görüşmelerde saatlik ücrete yüzde 20 zam istedik, yüzde 17 aldık. Bu bir devrimdir. Sosyal haklara yüzde 20 aldık. Düşük ücretli üyeler için iyileştirme aldık. Bu sözleşme Türk Metal’in başarısıdır. Birleşik Metal (BM) ve Öz Çelik-İş Sendikası Başkanları da biz bir noktaya geldikten sonra, oraya geldiler. Birleşik Metal Başkanı sosyal haklar masada yüzde 17 iken, yüzde 20’ye taşıyarak katkıda bulundu. Bizim amacımız 3 sendikanın bu sözleşmeyi birlikte bitirmesiydi. Ancak nedenini bilmediğimiz bir şekilde BM son anda vazgeçti. Hatta BM Başkanı Adnan Serdaroğlu, anlaşmanın ne kadar iyi olduğuna dair demeçler verdi, sonrasında imza atmayacaklarını açıkladı. Şimdi de grev sürecinde” dedi.