İlk türk tasarımı traktör ihracat yolunda

Güncelleme Tarihi:

İlk türk tasarımı traktör ihracat yolunda
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2007 13:13

İlk Türk tasarımı traktör ihracat yoluna çıktı. Erkunt Tarım Makinaları A.Ş tarafından “ArmaTrac” markasıyla ürettiği traktörlerin 24 adetten oluşan ilk partisi törenle Azerbaycan ve Bulgaristan'a gönderildi.

Haberin Devamı

İlk Türk tasarımı traktörün ihraç edilmesi nedeniyle düzenlenen törene katılan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, iki yıl önce üretime başlayan Erkunt'tan Türk tasarımı traktör ihracatına başlanmış olmasının önemine dikkat çekti.

Türkiye'nin otomotivde ürettiği her 10 araçtan 7'sini ihraç eder hale geldiğini ve 14,5 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştığını anlatan Tüzmen, ”İlk ihracat hedeflerini sizlerle birlikte ortaya koyduk. Komşu ve çevre ülke stratejisini de birlikte koyduk. Qality dedik sizlerle başlattık” diye konuştu.
Bu dönemde 12 bin yeni ihracatçının ortaya çıktığını ve ihracatçı sayısının 40 bine dayandığını söyleyen Tüzmen, otomotivde Türkiye'nin önemli adımlar attığını vurguladı.

2002 yılında 39 milyon dolarlık traktör ihracatı gerçekleştiren Türkiye'nin, bu rakamı geçen yıl 148 milyon dolara çıkardığını açıklayan Bakan Tüzmen, ”2007'de de daha büyük rakamlar göreceğiz” dedi.
Tüzmen, ABD ve Güney Afrika gibi ülkelerin bu sektörde hedef pazarlar olacağını belirtti.

OTOMOTİVDE HEDEF

Türkiye'nin şu anda dünya otomotiv pazarı içinde yüzde 1'lik paya sahip olduğunu açıklayan Tüzmen, hedefin yüzde 3'lere ulaşmak olacağını kaydetti ve traktör pazarında da hedefin yüzde 3'ler civarında olması gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Türkiye'de 1 hektarlık alan için 1,3 kw'lık traktör ve 4,2 tonluk tarım makinası düştüğünü, oysa bu rakamın Avrupa ülkelerinde sırasıyla 5,7 kw ve 12 ton olduğunu anlatan Tüzmen, bu rakamların Türk pazarında alınacak yola işaret ettiğini kaydetti.

ERKUNT TARIM MURAHHAS AZASI

Erkunt Tarım Makinaları Murahhas Azası Tuna Armağan da tamamı yerli sermaye ile Türk mühendisleri tarafından tasarlanmış traktörlerin üretimine 2004 yılında başladıklarını kaydetti.

Geçen yıl ulaştıkları bin 500 adetlik satış ile bayi ağlarının bulundukları illerde toplam satışlarda üçüncülüğe yükseldiklerini anlatan Armağan, 15 tip traktör ile geniş bir ürün gamına ulaştıklarını kaydetti.

Erkunt Tarım olarak dünya pazarlarında “ArmaTRac” markasıyla yer alacaklarını açıklayan Armağan, “Bugün tüm dünyaya Türkiye'nin traktörünü satabilecek yetkinlikte ve kararlıktayız” dedi.
Konuşmaların ardından 24 adetten oluşan ilk parti ihraç traktörler TIR'larla yola çıkarıldı.

SORULAR

Bu arada Genel Müdür Zeynep Erkunt Armağan ile birlikte gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tuna Armağan, traktörlerdeki yerli katkının ne kadar olduğu sorusuna karşılık, bunun çok da önemli olmadığını, pazardaki güçlü rakiplerle rekabet edebilmek için herhangi bir traktör yerine, mevcutlardan daha iyi traktör yapmak üzere yola çıktıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Erkunt traktörlerinin diğerlerinden farkına ilişkin bir soruya karşılık da Armağan, yakıt tasarrufunun yanı sıra güce de işaret ederek, “60-80 beygir gücü arasında elimize pek su dökecek traktör yok” dedi.

Traktörleri kullandıkları Perkins motora ana firma Erkunt'un 25 milyon avro civarında ihracat yaptığını, bunun karşılığında 5-6 milyon avroluk motor ithalatı gerçekleştirdiklerini anlatan Armağan, yatırım yaparken sadece Türkiye pazarını düşünmediklerini kaydetti.

MISIR LİSANS İSTİYOR

İlk kez bir Türk markasının distribütörlük yoluyla yurt dışına gönderildiğini anlatan Armağan, Mısır'ın da Erkunt traktörleri için lisans istediğini, bunun gerçekleşmesi durumunda sektörde ilk kez bir Türk firmasının yurt dışına lisans vermiş olacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Tuna Armağan, Etiyopya'nın da Ankara'daki fabrikanın aynının kendi ülkesinde kurulması arzusunda olduğunu da açıkladı.

Pazarda en büyük değil en iyisi olmak istediklerini söyleyen Armağan, “İki büyüğün ardından 3. olmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Genel Müdür Armağan Türkiye'de üretim yapan 5 firmanın yanı sıra 35-36 markanın pazarda faaliyet gösterdiğini belirtirken, bunun da Türk traktör pazarının önemini gösterdiğini kaydetti.
Genel Müdür, bu yıl 1000 adetlik ihracat rakamına ulaşmayı hedeflediklerini belirtirken, 3 bin 200 adetlik toplam üretimle 80 milyon dolarlık ciroya ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!