Güncelleme Tarihi:
Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın (KKK) talebi doğrultusunda T-800 tipi güçlendirilmiş yeni motor ile yapılacak testlerde, helikopterin zorlu şartlara uygunluğu denenecek. Milano’da gerçekleşecek testleri Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar’ın ve KKK’dan üst düzey bazı generallerin de izlemesi planlanıyor.
51 helikopterin yaklaşık 3 milyar dolara mal olması planlanıyor. Helikopterin üretimi sona erdiği zaman Türkiye, T-129 helikopterlerinin tek kaynak üretici ülkesi haline gelecek ve hem İtalyan ordusuna hem diğer talep eden ülkelere üretim Türkiye’den sağlanacak. Daha önce Pakistan, Malezya ve Ürdün’ün de Türkiye’nin üreteceği saldırı helikopterlerinden alacaklarını açıklamıştı. Helikopterin üçüncü ülkelere satışı, motorun sahibi ABD’nin ve lisans sahibi İtalyanların iznine tabi olacak.
TAI - AgustaWestland ve Aselsan üretim sözleşmesine göre Haziran 2013’e kadar sertifikalı ilk prototip gelişecek ve seri üretim başlayacak. KKK talep ederse 41 adet daha üretilecek.
Maksimum milli katkı
TUSAŞ, Aselsan ve Roketsan T-129 projesinde önemli sorumluluklar üstlendi. Aselsan iş payı olarak 700 milyon dolar, TUSAŞ ise 556 milyon dolar alacak. Helikopterlere Roketsan imali güdümlü füzeler takılacak. Ar-Ge 2004 projesi kapsamında helikopterin görev bilgisayarı ve yazılımları ise milli olacak.
T-129 daha güçlü ve etkili olacak
A-129’un geliştirilmiş versiyonu olan T-129 helikopterinde eskisinden çok daha güçlü motor kullanılacak.
Bu sayede çok daha fazla ağırlığa rağmen helikopter sıcak mevsimlerde yüksek irtifaya çıkacak.
T-129, 12 adet Hellfire adlı havadan karaya anti-tank füzesi taşıyacak, uçaksavar füzesi Stinger atabilecek.
Yeni geliştirilen radarı ile hem kara hem deniz hedeflerini en az 30 km mesafeden saptayacak.
Roketsan üretimi Cirit anti-tank füzeleri de helikopterde kullanılacak.