İlk Koç-Ata çiftliği Adıyaman'a kuruluyor

Güncelleme Tarihi:

İlk Koç-Ata çiftliği Adıyamana kuruluyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

Koç Grubu ve Ata Grubu, Adıyaman'da Türkiye'nin en büyük besi çiftliğini kuruyor. 17 milyon dolara (6.4 trilyon lira) malolacak olan tesis 2000 yılında tamamlanacak.

Otomotivden gıdaya kadar birçok sektörde faaliyet gösteren Koç Holding ile inşaat, fast food ve finans sektöründe faaliyet gösteren Ata Grubu, GAP Bölgesi'nde Türkiye'nin en büyük besi çiftçiliğini kuracak.

Adıyaman Bölgesi'nde kurulacak ve arazi hariç 17 milyon dolara (6.4 trilyon lira) malolacak proje 2000 yılında tamamlanacak. İki grup ilk adım olarak bu ay içinde yem bitkisi üretimine başlayacak. Bu proje ile 1000 baş inek besiliciliği ile yılda 9 milyon litre süt, 5 bin baş dana besiciliği ile yılda 3 bin ton dana eti üretimi planlanıyor. 3 bin çiftçi ailesini iş sahibi yapacak projenin, faaliyete geçtiği ilk yıl toplam 20 milyon dolarlık bir ciroya ulaşılması bekleniyor. Koç-Ata gruplarının, yüzde 50 eşit ortaklığıyla kurulacak şirketin adı, gelecek hafta belirlenecek. Projede örnek alınan modelde, büyük ölçüde İsrail'den etkilenildi. Kullanılacak teknolojinin menşei İsrail-ABD ağırlıklı olacak. İthal damızlıkla başlanılacak projede, daha sonra yerli ırka geçilecek.

GAP Projesi kapsamında Atatürk Barajı'nın inşaatını üstlenen ve bu nedenle yaklaşık 20 yıldır bölgede çalışmaları bulunan Ata İnşaat'ın ortağı ve Yönetim Kurulu Üyesi Ertuğrul Kurdoğlu, Koç Holding Stratejik Planlama Grubu Başkanı Necati Arıkan ve Koç Holding Tüketim Grubu Başkanı Cengiz Solakoğlu dün düzenledikleri basın toplantısıyla besi çiftliği projesi hakkında bilgi verdiler. Anlaşmalı çiftçilik modeli ile geliştirilecek bu projenin bölgede örnek olması ve yayılma etkisi yaratması amaçlanıyor. Bu konuda 1967 yılında kurulan Koç Grubu'na ait TAT şirketini örnek veren Necati Arıkan, ‘‘TAT şirketimiz başarılı olunca 41 salça fabrikası kuruldu. Türkiye'de ihracata dönük bir salça ve domates ürünleri sektörü doğdu’’ diye konuştu.

Ertuğrul Kurdoğlu ise , ‘‘Ata Grubu GAP'a yaşamının 20 yılını adadı. Bu proje inşallah iyi bir kıvılcım olur ve arkası kesintisiz devam eder’’ dedi. Kurdoğlu, tarım ve hayvancılık sektöründe yatırımların artmasıyla dünyadaki et ve süt fiyatlarının yakalanabileceğini ve 30 milyar dolar ek gelir temin edileceğini vurguladı.

TÜRKİYE'DE İLK

Planlanan yatırımı, ‘‘Bugüne kadar Türkiye'de görülmemiş büyüklük ve organizasyonda bir tesis. Ata İnşaat ile birlikte büyüklüğü ve ele alınışı itibariyle besicilikte bir dönüm noktası teşkil edecek yatırım’’ sözleriyle tanımlayan Cengiz Solakoğlu, Türkiye'nin yüzlerce böyle tesisi kaldırabilecek potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Solakoğlu, bölgenin ekonomik gelişmesine katkıda bulunacak bir yatırım yapmayı stratejik bir hedef olarak belirlediklerini ve Harran Ovası'nınolanakları ile hayvancılık alanında önemli bir potansiyeli bulunduğunun görüldüğünü vurguladı. Solakoğlu, şöyle konuştu:

‘‘Chicago Borsası'nda 2.5 dolar olan karkas etin kilosu, Türkiye'de 6 dolara kadar tırmanmıştır. Türkiye'de hayvancılığın geri kalması dolayısıyla, Türk halkı, dünyanın en pahalı etini tüketmektedir.’’

Hayvancılık projesinin, birkaç yıl içinde kesimhane ve süt fabrikasını da kapsayacak entegre bir tesise dönüşebileceğini kaydeden Cengiz Solakoğlu, Koç şirketi Maret ile Ata Grubu bünyesindeki Burger King'in de bu tesislerdeki eti, piyasa fiyatlarından kullanabileceklerini belirtti.

Vehbi Bey'in hayali gerçekleşti

Koç Holding Stratejik Planlama Grubu Başkanı Necati Arıkan, Vehbi Koç'un da GAP projesini yakından takip ettiğini vurgulayarak ‘‘Vehbi Bey bizim bu bölgede projeler üretmemizi istedi’’ dedi. Arıkan, Japon ve Amerikalı uzmanlarla çalışarak en uygun yatırım alanının hayvancılık olduğunu tespit ettiklerini ve bölgeyi çok iyi tanıyan ve tarımsal sanayiye inanmış Ata Grubu ile bu projeye girmeye karar verdiklerini söyledi.

Ana sürüye 2 milyon dolar

12 bin başlık yerel ana sürüsü oluşturulacak. İlk aşamada, yöre halkına, ana sürü için 2 milyon dolar ödeme yapılacak. İkinci aşamada, köy başına 50 baş inekten oluşan bin başlık süt ineği için yöre halkına 3 milyon dolar ek gelir sağlanacak. Üçüncü aşamada, oluşturulan süt besi işletmelerine et tesisi için 100'er baş dana dağıtılarak, 2 bin baş dana sürüsü oluşturulacak. Bu uygulamanın yöreye 7 milyon dolar girdi sağlaması bekleniyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!