İlk işsizlik maaşı 1 Nisan'da ödeniyor

Güncelleme Tarihi:

İlk işsizlik maaşı 1 Nisanda ödeniyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2002 01:56

Türkiye, çalışma yaşamında bir ilke daha dünyanın 90 yıl gerisinde adım atmaya hazırlanıyor. İlk kez İngiltere'de 1912 yılında uygulanmaya başlanan işsizlik sigortası, Türkiye'de işsizlere ilk kez para ödemeye 1 Nisan'da başlıyor.

İlk aşamada 5 bin 710 kişinin uygulamadan yararlanması bekleniyor. İşsizlik ödeneği, net tutarı 163 milyon 563 bin lira olan net asgari ücreti geçmemek üzere, sigortalının son dört aylık SSK primine esas ortalama net kazancının yüzde 50'si olarak belirlendi. Son 120 günü sürekli olmak üzere son üç yıl içinde 600 gün sigortalı olarak çalışmış işsizlere 6 ay, 900 gün sigortalı olarak çalışmış işsizlere 8 ay, 1080 gün çalışmış işsizlere 10 ay işsizlik ödeneği bağlanacak.

Ekonomik krizin bir ordu haline getirdiği işsizlerin çok az bir bölümüne, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), 1 Nisan'dan itibaren işsizlik sigortası ödemeye başlayacak. Ancak ilk işsizlik sigortası prim kesintisinin 1 Haziran 2000 tarihinde başlaması ve sigortadan yararlanabilmek için 600 gün sigortalı çalışma zorunluluğu nedeniyle kriz yüzünden işini kaybedenlerin çok az bir bölümü sigortadan yararlanabilecek.

DİE verilerine göre 2 milyona yaklaşan Türkiye'deki işsizlerin, ilk aşamada ancak 5 bin 710'i işsizlik sigortasından yararlanmaya hak kazanabildi.

İŞKUR Genel Müdürü Necdet Kenar, 1 Nisan 2002 tarihi itibariyle İşsizlik Sigortası kapsamında ilk ödemeleri yapacaklarını, bu konuda Ziraat Bankası'yla protokol imzaladıklarını söyledi. Kenar, işsizlik ödeneğini hak edenlere, ne kadar hak ettikleri, süreleri, hangi şubeden alacakları ve banka hesap numaralarının ay sonuna kadar bildirileceğini kaydetti.

Mart ayında başvuranlarla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirten Kenar, Şubat ayında 47 bin 827 işten ayrıldı bildirgesi aldıklarını, bunlardan 8 bin 173'ünün işsizlik sigortası almaya hak kazandığının belirlendiğini söyledi. Kenar, ancak, aynı dönemde işsizlik sigortasından yararlanmak için müracaat edenlerin sayısının toplamının sadece 6 bin 822 kişi olduğunu belirtti. Bu farkın değişik nedenleri olabileceğini söyleyen Kenar, 30 gün başvurma süresinin iyi değerlendirilmemesinin, kısa sürede iş bulunmasının ve işsizlik sigortasına başvurmak istemeyenlerin bu farkı yaratmış olabileceğini bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!