İlk harcı döküldü

Güncelleme Tarihi:

İlk harcı döküldü
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2017 22:21

2023 yılında tamamlanması planlanan ve toplamda 10.5 milyar liraya mal olması beklenen 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale otoyolunun temeli atıldı. Başbakan Binali Yıldırım, “Düşman için Çanakkale geçilmez ama Çanakkaleliler için, millet için her türlü geçilir” dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu’nun temel atma töreninde, “O gencecik yiğitler canları pahasına Çanakkale’nin geçilmez olduğunu 7 düvele gösterdiler. Dün de öyleydi bugün de aynıdır. Düşman için Çanakkale geçilmez ama Çanakkaleliler için millet için her türlü geçilir. Çanakkale denizden, havadan ve 1915 Çanakkale Köprüsü ile geçilir” dedi.

GÜÇLÜ TÜRKİYE MESAJI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım dün Çanakkale’deydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 102. Yılı nedeniyle Çanakkale 18 Mart Stadı’ndaki törene katıldı. Başbakan Binali Yıldırım ise 1915 Çanakkale Köprüsü’nün Lapseki’deki temel atma törenindeydi. Başbakan Binali Yıldırım, törende yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi: “Dev proje ile Çanakkale’den dünyaya güçlü Türkiye, büyük Türkiye gerçeğini haykırıyoruz. Ey Avrupa bırak sen Türklere yasak koymayı, bırak sen demokrasi nutukları atmayı. Çanakkale’ye bak. ‘Çanakkale geçilmez’ diyen ecdadın torunlarına bak” dedi.

Haberin Devamı

PERİŞAN OLURLARDI

Başbakan Yıldırım, Çanakkale Zaferi’ni ecdadın zor şartlarda mücadele vererek, kazandığını, İstanbul’dan Yemen’e gitmek, Yemen’e asker götürmek ve oradaki askerleri Anadolu’ya getirmek için aylarca yabancıların gemilerinin beklendiğini, seyahatin eziyete dönüştüğünü anımsattı.  Yıldırım, “Yolculuk yapmak isteyenler, maalesef  perişan olurdu. Demiryolu, denizyolu taşımacılığı hep yabancıların elindeydi. Hicaz ve körfezde silah bırakan askerlerimiz, ulaşım sıkıntısının bedelini çok ağır ödedi. Cumhuriyetin ilanından sonra başlayan karayolu ve demiryolu seferberliği maalesef sonraki yıllarda sürdürülemedi”diye konuştu.

CANLI YAYINLA BAĞLANDI

Başbakan Binali Yıldırım’ın konuşmasının ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Çanakkale 18 Mart Stadyumu’ndaki törenden canlı yayınla Lapseki’deki temel atma törenine bağlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, projede emeği geçenlere, Koreli ve Türk firmalara teşekkür ederek, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale otoyolu temel atma töreninin hayırlı olmasını diledi.   Başbakan Yıldırım da Çanakkale’de tarihi bir gün yaşandığını belirterek, “Çanakkale geçilmez dedirten ecdadımızdan aldığımız güçle Çanakkale’yi Cumhuriyetimizin 100. yılına taşıyacak o büyük eserin, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün temelini sizlerin huzurlarında atıyoruz. Ülkemize, Çanakkale’ye, milletimize hayırlı olsun.” diye konuştu. 

Haberin Devamı

PROJELERİ TEK TEK HAYATA GEÇİRECEĞİZ

ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu temel atma töreninde yaptığı konuşmada, “Yıl 2003 veya 2004 Başbakanımızla yine buradaydık. Başbakanımız, dedi ki 'Elbette ki Çanakkale geçilmez, eğer düşmanın gözü varsa, gözünü oymak pahasına yol vermedik, vermeyeceğiz. Ama burada kalmamak lazım. Çanakkale'yi ulaştırmak lazım, projeleri tek tek hayata geçirmek lazım.' Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sadece Çanakkale'nin değil, ülkemizin 81 ilinde insanımızın hayatını kolaylaştırmak adına bütün projeleri, tek tek hayata geçireceğiz. Çalışma arkadaşlarım adına bunun sözünü sizlere veriyorum. 1915 Çanakkale Köprümüz Çanakkale'ye, ülkemize, bölgemize ve insanımıza hayırlı, uğurlu olsun." 

 

Haberin Devamı

BÜYÜK BİR EKONOMİK KAZANÇ OLACAK

GÜNEY Kore Arazi, Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Ho-In Kang, Çanakkale Köprüsü’nün sadece Avrupa ve Asya kıtalarını bağlamakla kalmayıp Türkiye’ye çok büyük bir ekonomik kazanç olacağını söyledi. Kang, Lapseki ilçesinde 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu’nun temel atma töreninde yaptığı konuşmada, köprünün inşa edilmesinin Türkiye açısından çok büyük bir anlamı olduğunu kaydetti. Ho-In, şöyle konuştu: “Bu temel atma töreni, 1915 Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıl dönümünde başlıyor. Köprü 2023’te, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıl dönümünde tamamlanacak. Bunu anlamlı şekle getirmek için kulenin yüksekliğini 118 metre, mesafeyi de 2023 metre planladık. Çanakkale Köprüsü Türkiye’ye çok büyük bir ekonomik kazanç olacak.”

Haberin Devamı

DÜNYA BARIŞI İÇİN ‘TARİH TÜPÜ’

TÖRENE eşi Semiha Yıldırım’la katılan Başbakan Yıldırım, 1915 Çanakkale Köprüsü için dünya barışına dikkati çekmek amacıyla hazırlanan tarih tüpünün sunulmasının ardından şunları söyledi:

“Tüp temele bırakılacak. Bu köprünün kanıtı olarak bu tarihi ana şahitlik ettiniz, şahit misiniz? Türkiye’nin geleceğine 16 Nisan’da karar vermeye hazır mısınız? Geleceğin temelini atıyoruz. Türkiye’nin temelini atıyoruz. 1950’de Kore ile Türkiye’nin, Kore Savaşı’nda dostluğumuzun temelini attık. Bugün de Türkiye’nin, Kore’nin geleceğinin, kalkınmasının, refahının, iki ülkenin dostluğunun temelini Cumhuriyetin 100. yılına doğru daha sağlam bir şekilde atıyoruz.”

 

BAKMADAN GEÇME!