İlk dokuz ayda akaryakıt tüketimi azaldı

Güncelleme Tarihi:

İlk dokuz ayda akaryakıt tüketimi azaldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2006 16:55

Petrol Sanayi Derneğinin (PETDER) hazırladığı rapora göre, bu yılın ilk 9 ayında akaryakıt pazarının oluşturduğu toplam büyüklük, toplam tüketimin yüzde 2 azalmasına rağmen yüzde 25 oranında artarak yaklaşık 34,6 milyar YTL'ye ulaştı.

Haberin Devamı

Rapora göre, Ocak-Eylül döneminde toplam beyaz ürün tüketimi (benzinler, toplam motorin ve gaz yağı) geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artarak yaklaşık 13,1 milyon metre küp olarak gerçekleşti.

Yılın ilk 9 ayında otogaz tüketimi yüzde 4,9 artarak yaklaşık 1,2 milyon tona ulaşırken, otomotiv yakıtları (benzinler, motorin ve oto LPG) tüketimi de yüzde 5 artarak yaklaşık 13,4 milyon ton oldu.

Siyah ürün (fuel oil ve kalyak) tüketiminin yüzde 27 azalarak yaklaşık 2,1 ton olarak gerçekleştiği belirtilen rapora göre, benzin, motorin, gaz yağı, kalorifer yakıtı ve fuel oil olarak toplam akaryakıt tüketimi geçen yılın ilk 9 ayına göre yüzde 2 azalarak yaklaşık 13 milyon ton olarak gerçekleşti. Akaryakıt pazarının (siyah ve beyaz ürünler) oluşturduğu toplam büyüklük, toplam tüketimin yüzde 2 azalmasına karşın yüzde 25 oranında artarak yaklaşık 34,6 milyar YTL'ye ulaştı. Bu artış, yüksek seyreden petrol fiyatlarından kaynaklandı.

TOPLAM VERGİNİN YÜZDE 18'İ

Akaryakıt sektörünün yarattığı doğrudan vergi geliri (ÖTV artı KDV), bu yılın 9 aylık döneminde yüzde 9 artarak 18 milyar YTL'ye ulaştı. Rapora göre, Türkiye'de toplam vergilerin yaklaşık yüzde 16-18'lik bölümünü petrol ve doğal gaz ürünlerinden elde edilen ÖTV oluşturdu.

TOPLAM TÜKETİMİN YÜZDE 20'Sİ KAÇAK

Akaryakıt tüketiminin artmasında araç sayısının yüksek artışının etkili olduğu ifade edilen raporda, söz konusu dönemde özellikle geçen yıl piyasaya yaygın ve kontrolsüz olarak giren sahte biyodizel ve biyodizel adı altında yapılmakta olan kaçak motorin etkisinin azalma eğiliminde olduğu, araç parkındaki artışın resmi ve kayıtlı motorin satışlarına olumlu yönde etki ettiği belirtildi.

Aynı olumlu etkileşimin benzin oto LPG toplam kayıt satışlarında izlenemediği ifade edilen raporda, şöyle denildi:
“Otomotiv sektörü ve araç parkındaki net artışlar detaylı olarak irdelendiğinde ve bu ilişki akaryakıt sektöründeki kayıt dışı faaliyetler olarak incelendiğinde, akaryakıt sektöründeki kayıt dışı faaliyetlerin devam ettiğini rapor göstermektedir. Bu doğrultuda akaryakıt sektöründe kayıt dışı tüketimin 2,0-2,5 milyon ton ile toplam tüketimin yüzde 20'si düzeyinde olduğunu, kaçakçılığının ve neden olduğu vergi kaybının yıllık 2,5-3,4 milyar dolar civarında devam ettiğini göstermektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!