İlk adresim Esas Holding

Güncelleme Tarihi:

İlk adresim Esas Holding
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2004 01:04

Sabancı Holding'deki görevinden ayrılan Ali Sabancı, kendine ilk iş adresi olarak yüzde 25 hissedarı bulunduğu ablası Emine Kamışlı'nın yönettiği Esas Holding'i seçti.

Ali Sabancı, ‘‘Sabancı Holding'de kimseye kırgın değilim. Orada hisselerim var, ama kendi işimi kuracağım’’ dedi.

STRATEJİ ve İş Geliştirme Grubu Başkanlığı'nı yürüttüğü Sabancı Holding'den sürpriz istifayla ayrılan Ali Sabancı, ‘‘İlk adresim Esas Holding’’ dedi. Şevket Sabancı'nın oğlu olan ve Sabancı Grubu'ndaki üçüncü kuşağın temsilcileri arasında bulunan Ali Sabancı, kimseye kırgın olmadığını söyledi. Ali Sabancı, önümüzdeki dönemde kendi işini kurmayı planladığını da belirtti. Ali Sabancı, sorularımızı şöyle yanıtladı:

Hissedarı olduğunuz Sabancı Holding'den neden ayrıldınız?

- Sabancı Holding'de 8 yıldan bu yana görev yapıyordum. Orada çok büyük tecrübe edindim. Hayatımın bundan sonraki bölümü için önemli bir karar aldım. Bundan böyle kendi yoluma gideceğim. Kendi işimi kuracağım.

Hissedarlık durumunuz ne olacak?

- Hissedarlığım elbette kalacak.

Holdingin profesyonel yöneticileri veya öteki aile üyeleriyle aranızda bir sorun mu var?

- Hayır. Kimseye kırgın ayrılmadım. Sabancı Holding'te hissedarım. Dolayısıyla hissedarı olduğum bir kuruluşa kızgın olmam söz konusu olamaz.

Şimdi ne iş yapacaksınız?

- İlk adresim Esas Holding. Orada da yüzde 25 hissem var. Ama ondan sonra ne yapacağıma bakacağım. Sabancı Holding'de çalışırken önümden bir çok proje geçti. Türkiye'deki fırsatlarla ilgili bilgi ve tecrübem oluştu. Onlara bakacağım.

BUNU YADIRGAMAYIN

Ablanız da Sabancı dışında iş yapıyor. Acaba ailenin Şevket Sabancı bölümü ile geri kalan kısmı arasında bir kopma mı var?

- Böyle bir şey söz konusu değil. Sabancı Ailesi'nin kendi işini yapan bizim dışımızda başka üyeleri de var. Ayrıca dünyanın başka ülkelerinde de kendi şirketleri dışında iş yapan hissedarlar bulunuyor. O nedenle bunu yadırgamamak lazım.

Sakıp Sabancı: Benim iki kızım da ayrılmıştı

SABANCI
Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı, Ali Sabancı'nın istifasını şöyle değerlendirdi: ‘‘Ali Sabancı, sempatik ve başarılı, koşan bir insandı. Gençtir, iyi okullarda okumuştur. Fakat insanların kendi hayatlarını düzenleme hakları kendilerindedir. İstifa nedenini kendisine sordum. Bana, '10-15 gün aradan geçsin. Ben size gelir, duygularımı ve detayları konuşuruz' dedi. Ama bizde başka örnekleri de olmuştur. Mesela benim kızım Dilek Sabancı bizim şirketlerimizin birinde çalışıyordu, ayrıldı. Diğer kızım Sevil Sabancı da bir şirketimizde çalışıyordu, o da ayrıldı. Bizim aile içerisinde de kendilerine göre daha mutlu ve daha başarılı olmak için başka işler yapmak isteyenler olabilir’’ dedi.

Esas Holding'de tarımdan sağlığa 7 şirket var

Esas
Holding'in bugüne kadar ortak olduğu ya da satın aldığı şirketler şöyle:

CITYFARM (Orya Organik Yaşam Gıda Tekstil Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş.): Tam organik etiketli ürünleri uluslararası sertifikalı. 5 adet mağaza ve 110'dan fazla satış noktası ile müşterilerine hizmet veren City Farm, ülke genelinde büyük market zincirlerinde de tüketicilere ulaşıyor.

PROMED (Promed Bilgi Yönetim Sistemleri ve Sağlık Danışmanlık A.Ş.):

Esas Holding, Medline, Tepe Teknoloji, Meteksan ve Mobilsoft ortaklığı ile kuruldu. Web üzerinde çalışan ve tüm provizyon işlemlerini elektronik ortamda gerçekleştirilebilecek bir sistem geliştirdi. Şirket, tıbbi bilgiyi işleyerek ve analiz ederek tüm sağlık finansmanı yapan kuruluşlara hizmet sunuyor.

MEDLİNE (Alarm Sağlık Hizmetleri ve Sanayi Ticaret A.Ş.):

1995'te kurulan şirkete Esas, 2000'de ortak oldu. Medline yurt çapında hizmet veriyor. Günün 24 saati 22 adet tam teşekküllü ambulans ile operasyonlarını yürüten şirketin, 230 adet personeli bulunuyor. Firma evde bakım hizmetleri de veriyor.

PAN TARIM (Pan Tarım Doğal ve Organik Gıda Ürünleri San. Ve Tic. Ltd. Şti.) :

2002'de kurulan firma ihraç ağırlıklı organik ve doğal ürünler üzerinde çalışıyor. Avrupa'dan Japonya'ya kadar organik ve doğal ürünler ihraç ediyor.

SPORTING SHOP (Sporting Güngör Mağazacılık ve Dış Ticaret A.Ş.):

Toptan spor malzemesi tedarikçiliği ile sektöre giren Sporting daha sonra perakendeciliğe ağırlık verdi. Esas Holding ile ortaklık sonrası satış alanlarını hızla artıran Sporting'in vizyonu, her markada ve her türlü spor malzemesinin bulunabileceği mağaza zincirleri kurmak olarak belinlendi.

DESAS (Desas Ticari Araçlar Kiralama Servis ve Ticaret A.Ş.):

Derindere Otomotiv ile uzun dönemli ticari araç kiralama işine ortak olan Esas Holding ortak şirkete Desas, şirketin markasına da Renty adını verdi. Desas, Şirketlere uzun süreli binek otomobiller, dağıtım şirketlerine ticari araçlar kiralıyor.

ESAS GIDA:

Esas Holding'in en son yatırımı Çoban Yoğurtları'nı satın almak oldu. Holding Çoban'ı gıda sektörünün tüm alanlarında ulusal marka yapmayı planlıyor ve bu amaçla yürütülecek çalışmaları Esaslı Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. çatısı altında topladı.

4 yılda kárlı yatırımlarla büyüdü

ŞEVKET
Sabancı'nın kızı Emine Kamışlı'nın Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüttüğü Esas Holding A.Ş., 2000 Ağustos'unda ‘‘Özel Sermaye (Private Equity)’’ şirketi olarak kuruldu ve uygun gördüğü sektörlerde büyüme potansiyeli olan şirketlere ortak oldu ya da satın aldı. İspatlanmış başarılara imza atmış, güçlü fizibilitesi ve yönetimi olan şirketlere ilgi duyan Esas Holding, genellikle birebir tüketicilere ulaşabilen ürünlerin yer aldığı sektörlere yöneldi. Holding'in misyonu ise ‘‘başarılı girişimcilere ve projelere destek olmak ve projelerin hayata geçirilmesini sağlamak, bunu yaparken de ilgili tüm şahıs ve kuruluşlar adına yeni değerler yaratmak’’ diye özetleniyor. Esas Holding'de Şevket Sabancı, eşi Hayırlı Sabancı, çocukları Emine Kamışlı ile Ali Sabancı'nın yüzde 25'er hisseleri bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!