İlk 3 maddeye dokunmayın ‘ekonomi anayasası’ yapın

Güncelleme Tarihi:

İlk 3 maddeye dokunmayın ‘ekonomi anayasası’ yapın
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2011 21:19

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), devletin şekli, Cumhuriyet’in nitelikleri ve devletin bütünlüğü değiştirilmeden çağdaş bir “ekonomi anayasası” önerisinde bulundu.

Haberin Devamı

YENİ Anayasa tartışmasına Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nden (TÜSİAD) sonra Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu da (TİSK) katıldı. TİSK, Anayasının ilk 3 maddesindeki, “Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir. Demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk devletidir. Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Millî marşı İstiklal Marşı’dır” şeklinde özetlenen niteliklerin değiştirilmesine karşı çıktı. TİSK bu niteliklere dokunulmadan çağdaş bir ‘ekonomi anayasası’ niteliği kazandırılmasını önerdi. TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik’in başkanlığında dün toplanan TİSK Yürütme Komitesi, TÜSİAD’ın 22 Mart’ta kamuoyuna açıkladığı “Yeni Anayasa’nın Beş Temel Boyutu” başlıklı raporuna yönelik değerlendirmelerini ortaya koydu.
Çağdaş ve güncel
Açıklamada, TİSK’in Türkiye için 21. yüzyılda çağdaş ve güncel bir anayasaya ihtiyaç duyulduğu görüşünü paylaştığına dikkat çekilerek, “Bir çok ülke tarafından örnek alınan;  ABD ve AB tarafından örnek gösterilen Türk modeli; Yeni Anayasa’nın da omurgasını teşkil etmeye devam etmelidir. Bu temel omurga; ‘Laik, Demokratik Cumhuriyete’ dayalı Sosyal Hukuk Devleti Modelidir” denildi.
Atatürk modeli
Söz konusu modelin, ABD Temsilciler Meclisi’nde ve AB Parlamentosu’nda “Atatürk Modeli” olarak dile getirildiğine değinilen açıklamada, “Batıda ve Latin Amerika’da pek çok ülkeye örnek olmuş ve son dönemde halk hareketlerinin başladığı Tunus, Mısır, Libya, Cezayir, Suriye, Yemen, Bahreyn gibi İslam ülkelerine de örnek olacak bir yapıya sahiptir. Bu bakımdan TİSK, Anayasamızın ilk üç maddesinde vücut bulan bu temellerin aynen muhafaza edilmesi gerektiği görüşündedir” ifadeleri kullanıldı.
TİSK de öneri hazırlayacak
TİSK, Yeni Anayasa’nın, liberal ekonominin ve özellikle rekabetçi piyasa ekonomisinin öne çıktığı sosyal dengelere dayalı bir “ekonomi anayasası” olma özelliğini de taşıması gerektiğini öngördü. TİSK, tarihte olduğu gibi bugün de ekonomisi güçlü ülkelerin sosyal yapılarını da geliştireceklerine ve sadece bu ülkelerin 21. yüzyıla damgasını vuracaklarına inancını dile getirdi. TİSK, önümüzdeki aylarda sivil toplum kuruluşları ve diğer paydaşları ile işbirliği içinde, ekonomiyi ön plana çıkaracak yeni Anayasa için görüşlerini ortaya koyacak.

Haberin Devamı

Kudatgobilik: TÜSİAD ‘dediğinden’ vazgeçti, müspet karşılıyoruz

Haberin Devamı

TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, şunları söyledi: “Şu anda türbulanstaki tüm İslam coğrafyasına örnek gösterilen ‘Türk Modeli’nin temelinde Laik Cumhuriyet vardır. Hukukun üstünlüğüne dayalı sosyal devlet kavramı vardır. Bu omurga aynen devam etmelidir. Biz bu maddelere sıkıca sarılıyoruz. TÜSİAD ilk birinci madde hariç hepsi müzakere açılabilir anlayışını ortaya koydu. Ancak pazar akşamı ‘hayır, bu müellifleri bağlar’ cümlesi basın açıklaması olarak duyuruldu ki bu beni de şaşırttı. TÜSİAD ayın 22’sinde hepimizin eline bir yayın verdi. O TÜSİAD yayınıydı. İkincisi ise basın açıklamasıdır ve ‘o görüşler hazırlayan bilimadamlarını bağlar’ diyerek bizim söylediğimz kapsama girmeye başladılar ki elbette biz bu açıklıkla dönmüş olamalarını müsbet karşılıyoruz.”

Haberin Devamı

Devletçilikten vazgeçilsin liberal ekonomi esas olsun

TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Türkiye’nin aslında sanayileşmiş bir ülke olduğunu, Türk sanayisin 132 ülkeye sanayi ürünü ihracatı yapan bir sanayi haline geldiğini bu ihracatın da yüzde 55’ini Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapabildiğini belirterek, şöyle konuştu: “Dolayısıyla Türkiye ihracata dayalı sanayi ile pozitif gelişme elde etmiştir. Bunu yapabilmek içi dünya kalitesinde mal ve hizmet üretmiş ve dünya fiyatında pazarlama kabiliyeti kazanmıştır. Bir kere Anayasa sanayileşmiş ülke anayasası gibi olmalıdır. Sanayi, ticaret, bankacılık hangi esas ve ilkelerle yürüyecekse bunlarla ilgili Anayasa’da bir anlayış olmalıdır. Ekonomide devletçilikten artık vazgeçelim, liberal ekonominin temellerini ortaya koyalım. Biz şimdi bunların içini dolduracağız ve bu amaçla dünyadaki bütün anayasaları inceliyoruz. Bir bilim heyeti kurduk, içinde yönetim kurulumuzdan 3-4 kişi olacak. Çalışmalar yapılacak ve kamuoyuna arz edeceğiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!