Güncelleme Tarihi:
Werner Auli’ye yanıt veren NABUCCO CEO’su Reinhard Mitschek; ihtiyaç ve ilginin çok yüksek olduğunu bildirdi ve “Görüşmelerimiz sürüyor. NABUCCO’ya çok ilgi var. 2009’da birçok ilerleme kaydettik. Türkiye, Macaristan, Avusturya, Romanya ve Bulgaristan hükümetleri arasında ‘çok çok büyük’ anlaşmalar imzalandı” ifadelerini kullandı.
Kaderi 2010’da
Orta ve Batı Avrupa ile Kafkasya-Hazar bölgesini birbirine bağlayacak olan, hatta Irak ve Katar gibi ülkelerin de dahil olması düşünülen NABUCCO Boru Hattı; Türkiye üzerinden Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya güzergahını izleyecek. Wall Street Journal gazetesinde yayınlanan analizde, 2010’un projenin kaderini belirleyecek bir yıl olduğuna dikkat çekilmişti. Avusturyalı OMV’nin Petrol ve Gaz Bölümü Başkanı Werner Auli, 2010’da doğalgazı NABUCCO’dan geçirmek isteyen şirketlerden taleplerin toplanmaya başlanacağını belirtirken, “Eğer yeterli talep gelmezse, inşa edilmeyecek, bu kadar basit. Eğer talep yoksa boru hattı da yok” demişti.
Çok büyük anlaşmalar
Reinhard Mitschek ise Türkiye, Macaristan, Avustralya, Romanya ve Bulgaristan hükümetleri arasında imzalanan anlaşmaların kesinlikle projenin en temel unsuru olduğuna inandığını ifade ederek, şunları anlattı: “Proje bu anlaşmalara dayanıyor. Buna ek olarak mühendislik çalışmalarına başladık. Pazardaki katılımcılara kapasite taleplerini sorduk, aldığımız talep çok yüksek. Doğalgazı NABUCCO’dan geçirmek isteyen şirketlerle temas kurduk. Hissedarlar Orta Asya, Azerbaycan, Türkmenistan ve Irak’taki pazar liderleri ve üreticilerle görüşme halinde ve umut verici sonuçlar alınıyor. İnanıyorum ki bu yıl başarılı şekilde taşıma kapasitesine ilişkin anlaşmaları tamamlayıp yılsonuna kadar finansman anlaşmalarını finalize edeceğiz.”
Yapıcı ve pozitif ilerleme
Mitschek, Avrupa Yatırım Bankası, IBRD ve İhracat Kredi Ajansı gibi önemli finansal kuruluşların projenin finansmanı için hevesli olduğunu da söyledi, “Finansal, politik ve teknik olarak çok yapıcı ve pozitif ilerleme kaydetme konusunda oldukça iyimserim. Yaptığımız planlama doğrultusunda yakında projenin çevresel ve sosyal etki değerlendirmesine başlayacağız. Nihai yatırım kararı 2010 sonunda verilecek. İnşaat 2011’de başlayacak, ilk gaz 2014’te taşınacak” diye konuştu.
Yeni bir satış kanalı yaratacak
NABUCCO CEO’su Reinhard Mitschek, taşıma kapasitesi ve finansal konular dışında projeyle ilgili herhangi bir sorun olup olmadığı yönündeki soruya ise şu yanıtı verdi: “Sorun değil, ancak her büyük projede olduğu gibi aşılması gereken durumlar olduğunu söyleyebiliriz. Esasen Azerbaycan, Türkmenistan gibi ülkelerdeki üreticiler, yeni bir satış kanalı yaratması nedeniyle NABUCCO projesinin gerçekleşmesini bekliyor. NABUCCO için yatırım kararı alındıktan sonra örneğin Türkiye, Azerbaycan ve Romanya gibi ülkelerde bunu takip eden yatırımların olmasını bekliyoruz.”
Sadece inşaatı bile 7 bin kişilik istihdam sağlayacak
NABUCCO’nun Orta Asya’dan Türkiye’ye ve Avrupa’ya tamamen yeni bir yol yaratacağını vurgulayan Reinhard Mitschek, projenin üretim ve depolama tesisleriyle diğer altyapı projeleri için ek yatırımları beraberinde getireceğini söyledi. “Eminim ki pek çok şirket Türkiye’de ve Türkiye dışında yüksek miktarlarda yatırımlar gerçekleştirecek” diyen Mitschek, bu yatırımların önemli istihdam olanağı yaratacağına dikkat çekti. Hazırlanan verilere göre, inşaat çalışmaları tüm güzergah üzerinde 7 bin kişiye istihdam sağlayacak. Boru hattının yüzde 60’ı Türkiye’de inşaa edilecek. Bu doğrultuda istihdamın yaklaşık 4 bini Türkiye’de sağlanacak. Tüm yatırım maliyeti 7.9 milyar Euro olan projede 4.8 milyar Euro’luk yatırım Türkiye’de yapılacak.
Rusya sorusuna Avrupa yanıtı
Reinhard Mitschek, “Rus hükümetinin Avrupa’ya iki yeni hat planlamasını nasıl buluyorsunuz?” sorusunu “Avrupa’da pazar hâlâ büyüyor ve bu, tüketimin 10-15 yıl içinde adım adım artacağı anlamına geliyor” diye yanıtladı.
BOTAŞ önemli hissedarlarımızdan
REINHARD Mitschek, NABUCCO’daki önemli hissedarlarından birinin de BOTAŞ olduğunu belirtirken, “Eminim ki diğer Türk şirketleri de taşıma kapasitesi anlaşması konusuyla ilgilenecek. Boru hattının en uzun bölümü Türkiye’den geçiyor. Bu proje gelecek için çok önemli. Bu proje sadece NABUCCO’daki gaz transferi için değil, hem doğalgaz hem de tüm enerji pazarını için çok önemli” dedi.