Ahmet İSTEK- Vahide YANIK/ ANTALYA, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2006 14:31
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 24 saat on-line olan Türkiye’de elektronik haberleşme vergi oranının yüksek olduğunu söyledi. Erdoğan, “Vergi yükünün kademeli azaltılması için çalışmalara başladık” dedi.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yüzde 22 olan internet kullanım oranının 2010 yılına kadar yüzde 60’a çıkarılacağını söyledi. Yıldırım, yabancı yatırımcıya Türkiye’de Ar- Ge çalışması yapma çağrısında bulundu.
Birleşmiş Milletler'in uzmanlık kuruluşlarından Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) Tam Yetkili Temsilciler Konferansı, bugün Antalya'da başladı. 4 yılda bir yapılan ve bu yıl 17'ncisi düzenlenen 24 Kasım'a kadar sürecek konferansa 191 ülkeden 2 bin 500 delege ile 500 dolayında sektör temsilcisi, 77 bakan, 30 bakan yardımcısı ve 30 büyükelçi katılıyor. Konferansı çok sayıda yabancı gazeteci de izliyor.
ECEVİT İÇİN SAYGI DURUŞUEski Başbakanlardan Bülent Ecevit’in ölümü nedeniyle 1 dakikalık saygı duruşuyla başlayan konferansın açılışını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Başbakan Erdoğan, konuşmasına Ecevit'e rahmet dileyerek yaptığı konuşmada, “Eski Başbakanlarımızdan sayın Bülent Ecevit'in ülkemize olan önemli hizmetleri ve dün gece 22.20 sularında ebediyete intikaliyle, ülkemiz bir devlet, bir siyaset adamını kaybetmiştir. Kendisini rahmetle anıyor ailesine ve milletimize başsağlığı diliyorum” dedi.
Hükümet ve düzenleyiciyi otoriterilerin alacakları kararlarda ITU Genel Kurulu sonuçlarını dikkatle izlediğini anlatan Başbakan Erdoğan, hükümet olarak bölgesel ve uluslararası işbirliğine önem verdiklerini söyledi. Erdoğan, şöyle konuştu: “Sermaye, bilgi ve emeğin iletişim teknolojileri sayesinde dünyada serbestçe dolaştığı günümüzde uluslararası ve bölgesel işbirlikleri kaçınılmaz hale gelmiştir. ITU 1865 yılında dünyanın küresel bir köye dönüşmesinden yani iletişim uydularının uzaya fırlatılmasından yüzyıl önce kurularak bugünleri öngörme başarısı göstermiştir. Zamanın giderek daha çok hızlandığı eskiden yüzyılları alan değişimlerin artık birkaç yılda yaşandığımı çağımızda sanırım bizleri nasıl bir geleceğin beklediği daha değerli bir hale gelmiştir.”
VERGİ İNDİRİMİ MÜJDESİİletişim devrimlerinin bütün değişimler içinde yaşamı köklü biçimde dönüştürmüş olanı olduğunu vurgulayan Erdoğan, radyo, televizyon ve iletişim uyduları ile başlayan kültürel devrimin internet ile sürdüğünü kaydetti. “Yarın ne olacağı belli değil” diyen Erdoğan, iletişimdeki gelişimin fiziksel mesafeleri kısalttığını, sınırları ortadan kaldırdığını söyledi. Ar- Ge harcamalarına vergi istisnası getirdiklerini belirterek, elektronik haberleşmedeki vergi yükünü kabul eden Başbakan Erdoğan, “Türkiye’de halen elektronik haberleşme hizmetlerinde vergi oranının yüksek olduğunu biliyoruz. Bunun bilgi toplumuna dönüşme yolundaki hızlı ilerlememizi aksatmaması için vergi yükünün kademeli olarak azaltılması yönünde çalışmalara başlamış bulunuyor” dedi.
ON-LİNE DEVLETİZKüreselleşme gerçeği olan bu durumun dünya devletleri tarafından çeşitli kategorilere ayrıldığını belirten Erdoğan, şöyle devam etti: “Askeri ve ekonomik güçler devletlerin dünya içindeki yerini ve etkinliğini belirlemeye yetmiyor. Devletler, küresel sisteme entegre olanlar ve olamayanlar diye ikiye ayrılıyor. Alt kategorilerde de küresel sisteme entegreye namzet, yada başarısızlıklarını tescillenmiş olanlar şeklinde de tanımlamalar yapıldığını görüyoruz. Ben devletleri özellikle internet terminolojisiyle sınıflandırıyorum. On- line devletler ve off- line devletler. Memnuniyetle söyleyebilirim ki Türkiye son yıllarda gerçekleştirdiğimiz büyük atılamlarla 24 saat on- line devlettir. Türkiye’de erişim dışı hiçbir alanın kalmaması için bilgi toplumuna dönüşüm çalışmalarını büyük hızla sürdürüyoruz.”
Başbakan Erdoğan, 2002 yılında 1 milyon 300 bin olan internet abonesi sayısının bugün 2.5 milyona yaklaştığını, ADSL abone sayısının da 2 milyonu aştığını, internet kullanıcısının 16 milyon kişiye ulaştığını belirtti. Okullarda internet kullanımının da 2003 yılında 742 okuldan, bu yıl 17 bin 502'e çıktığını vurgulayan Başbakan Erdoğan, “İlköğretim öğrencilerimizin yüzde 82'si, lise ve dengi okuldaki öğrencilerin yüzde 95'i internet ile bilgiye daha hızlı ve daha kolay ulaşabiliyor” diye konuştu.
Kamu faaliyetlerinin daraltılması, bürokrasinin azaltılması için ciddi adımlar atıldığını, 2004 yılında telekomünikasyonda serbest rekabete açıldığını belirten Başbakan, bilgiye erişimi daha da kolaylaştırılmaya çalışıldığını söyledi. Dünyadaki lisanslama uygulamalarının takip edildiğini, yurt içi ve dışında teknolojik alanda istihdama yönelik çalışmalar yapıldığını belirten Başbakan Erdoğan, “Rekabet gücün artıran, bilgi topluman dönüşen bir ülke haline geldik. Bugün Kopenhag kriterlerini karşılayarak AB ile müzakere sürecini başlatmış bir Türkiye var” dedi.
YABANCI YATIRIMCIYA ÇAĞRIKonferansta konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yaşamı kolaylaştıran bilgi ve iletişim teknolojilerinin farklı anlayışları, işbirliğine dönüştürdüğünü, insanların ve ülkelerin yakınlaştırıp, aralarındaki itilafları yok ettiğini söyledi. Bilgi ve iletişim teknolojilerini sosyal ve ekonomik hayata ilaç gibi geldiğini ancak, yine ilaç gibi yanlış ve kötü niyetli kullanılması halinde zarar verici hale geldiğini belirten Yıldırım, “Biz bu aşamada bilgi ve iletişim teknolojilerinin kötü ve yanlış niyetli kullanımının önlemek için önlemler almalıyız. Bu konuda ITU’ya önemli görevler düşüyor” dedi.
Bakan Binali Yıldırım, Türkiye'nin coğrafi zorluklarına karşın en ücra köşede yaşayanların bile haberleşmeden en iyi biçimde yararlanması için planlama yaptıklarını bildirdi. Yıldırım, Türkiye'de 19 milyon sabit telefon abonesi bulunduğunu ve hane olarak bakıldığında bu rakamın yüzde 100'e tekabül ettiğini bildirdi. Mobil telefon abone sayısının 50 milyonu aştığını belirten Yıldırım, “Bu yüzde 71’e tekabül ediyor” dedi. Yıldırım, yabancı yatırımcıyı bilgi ve teknoloji konusunda Türkiye’ye yatırım yapmaya çağırırken, “Hükümet olarak bilgi ve iletişim teknolojisi alanında yabancı yatırımcıların Ar- Ge çalışması yapmasını arzu ediyoruz. Yatırımcıların Ar- Ge merkezi kurup, yatırım yapması için destek olacağımızı buradan bildiriyoruz” diye konuştu.
DÜNYA SERVETİNE YÜZDE 7'LİK KATKIITU Genel Sekreteri Yoshio Utsumi ise, özellikle son 8 yılda bilgi ve iletişim teknolojisinde başdöndürücü gelişme yaşandığını belirterek, şunları söyledi: “8 yılda ‘.com' patlaması ve çöküşünü gördük. İnternetin en ücra köşelere gidişini gördük. Analog cihazların digitale dönüşünü gördük. Mobil telefonların dünyayı sarışını gördük.”
ITU’nun 1998 yılında verdiği tüm sözleri tuttuğunu anlatan Utsumi, internette 2 milyar yeni kullanıcının dünya şebekesine eklendiğini, 800 milyon insanın da internete bağlandığını bildirdi. Telekomünikasyonun dünya servetine katkısının toplamın yüzde 7'sini oluşturduğunu kaydeden Utsumi, “Telekomünikasyon trilyonlarca
dolar para kazandırıyor” dedi. 1998 yılından bu yana 75 milyon İsviçre Frangı'na tekabül eden yatırım yaptıklarını vurgulayan Utsumi, bu yatırımların süreceğini kaydetti. 2015 yılında daha eşit bilgi topluluğu oluşturma kararlılığında olduklarını ifade eden Utsumi, şöyle devam etti: “ITU yaptığı çalışmalarla imajını değiştirdi. ITU sadece teknik kuruluş değil, görev kapsamı ve kapasite anlamında bilgi teknolojileri alanında daha daha da genişlemesi sağlanacak bir birlik. ITU'nun güç kaybetmemesi için sağlam adımlar atmalıyız. Doğmatik geleneklerimizi sürdürmeye devam mı edeceğiz, yoksa pragmatik şekiylde dünyayı etkileyen değişim rüzgarını mı takip edeceğiz. Buna karar vermeliyiz.”
KONFERANSTA SEÇİM YAPILACAKÜlkelerin frekans kullanımı ve telekomünikasyonla ilgili kural ve yetkilerini belirlemek üzere BM bünyesinde faaliyet gösteren ITU'ya üye 191 ülke ve 650 sektör temsilcisi bulunuyor. Konferansta, ITU'nun çeşitli organlarına
seçimler yapılacak. Birliğin Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcısı, Büro Direktörleri ile Radyo Regülasyon Kurulu üyeleri seçimlerle belirlenecek. ITU'nun en yetkili organ olan konsey üyeliği seçimlerinde ise Türkiye yeniden aday olacak. Seçimlerde, Türkiye’nin ITU Genel Sekreter Yardımcılığı için aday gösterdiği Telekomünikasyon Kurulu üyesi Ayhan Beydoğan da yarışacak.