Güncelleme Tarihi:
Rahmi Koç, “Vehbi Koç’un kurduğu profesyonel yönetim sistemi topluluğumuzu bu dönemde de çeşitli ekonomik ve siyasi fırtınalardan varlığını güçlendirerek korudu” dedi.
KOÇ Topluluğu’nun Kurucusu Vehbi Koç, vefatının 18’inci yıldönümünde Koç Holding’in kurumsal yayını ‘Bizden Haberler’de anılırken, duayen sanayicinin çeşitli tavsiye ve nasihatlarına yer verildi. Rahmi Koç da babasının ölüm yıldönümünde, dergiden çalışanları, yöneticileri ve ortaklarına seslendi. Yazısında zorlu bir yıl olarak geçen 2013’ün ardından 2014’e girerken yaşanan bazı olayların kurucuları Vehbi Koç’un ne kadar ileri görüşlü olduğunu tekrar ispatladığını dile getiren Rahmi Koç, “Vehbi Koç, Avrupa ve Amerika’da kurumsallaşmış ‘profesyonel yönetim’ sistemi ile yönetilen kuruluşların devamlılığını ve güvenirliliğini daha 1940’lı yıllarda görerek kendi kurduğu şirketlerin kurumsallaşması için önlemler almış, çalışmalar yapmıştır. O günden bugüne bu uzun yolculukta birçok defa ülkemizin yaşadığı sıkıntılara tanık olan Topluluğumuz, çeşitli ekonomik ve siyasi fırtınaların üstesinden bu sayede geçmiş ve varlığını güçlendirerek korumuştur” dedi.
İNANCINDAN VAZGEÇMEDİ
Vehbi Koç’un tüm zorlu süreçlerde memleketine olan inancından hiçbir zaman vazgeçmediğine dikkat çeken Rahmi Koç şöyle devam etti: ‘Ülkem varsa ben de varım’ prensibiyle ülkesi için çalışmayı görev bilmiştir. Çok şükür kurucumuzun bıraktığı emanet ve değerlerimiz, profesyonel yöneticilerimiz tarafından başarıyla taşınıyor. Eminim ki; Vehbi Koç’un ruhu, ülkemizi bir adım daha öteye götüren her başarı ve gururdan şad oluyordur.” Rahmi Koç her gelişmekte olan ülkede olduğu gibi Türkiye’nin de zaman zaman zor dönemlerden geçebildiğini ifade ederek ekonomik ve siyasi sıkıntılarla karşılaşılabildiğini belirtti. Koç “Bugüne kadar yaptığımız gibi ülkemize olan inancımızı hiçbir zaman kaybetmemektir. Köklü kurumların kurumsallaşma vizyonunun gelecek nesillerin en önemli teminatı olduğunu unutmamalıyız” dedi.
Nefis muhasebesi
BİZDEN Haberler dergisinde Vehbi Koç’un, “Hayatım boyunca bana itibar sağlayacak, bana öncülük hissi verecek neler yaptım? “diyerek bir nefis muhasebesinde bulunduğu aktarılırken genç nesillere şu listeyi sunduğu kaydedildi: “ Ben, kendi hayatımda, memleketimin ekonomisine aşağıdaki işleri yaparak faydalı olmaya çalıştım. Memleketteki bütün ihtiyaçlar ithal malları ile karşılanıyordu. İlk ampul fabrikasından başlayarak otomotiv sanayine kadar, imalat alanında kurduğum tesislerle büyük ölçüde döviz tasarrufu sağladım. Sanayinin yerleşmesine ve gelişmesine öncülük ettim. Anonim şirket ve holding dönemini başlattım. Halka açık şirketler kurdum. Satış teşkilatı, bayiler teşkilatı kurdum. Bayiler toplantısı sistemini getirdim. Ekonomik kuruluşların devlete ödedikleri vergileri açıklamalarını teşvik ettim. Özel sektörde Vakıf konusunda sağlam örnekler verdim. İlk talebe yurdunu yaptım. Teşkilatımız dahilinde dergi ve gazete çıkartarak, bütün camiamızın işlerimiz hakkında bilgi sahibi olmasını sağladım. Yabancı sermaye ortaklığının iki tarafa da yararlı olabileceğini gösterdim. İhracat şirketleri kurdum. Ekonominin ve sanayinin dışa açılabilmesinin ancak böyle mümkün olabileceğini anladım ve öncülük ettim. Odalar Birliği Kanunu’nun çıkmasını sağladım. Sadece oğluma değil, kızlarıma da işlerimle ilgilenme fırsatı vererek, zengin aile kızlarının çalışma hayatına girmesine ve üretici işler yapmasına zemin hazırladım, kızlarımın örnek olmasını sağladım. İlk aile müzesini kurdum. Türk kültür ve sanat eserlerinin, çeşitli uygarlık ürünlerinin, aile vitrinlerinde halka açık özel müzelere intikaline öncülük ettim.”
Vehbi Koç’tan başarı reçetesi
“İŞ başında olan bir patronun yöneticilerle ilişkilerinde doğru kararlar alabilmesi için sinirlerinin çelik gibi güçlü, sağlığının yerinde olması lazımdır. Kilit mevkilerde bulunanlar yerlerine geçecek gençleri yetiştirmekten çoğu zaman kaçınmaktadırlar. Büyük firmalarda yedek eleman bir sigortadır. Alnınızın açık olmasını, rahat uyku uyumayı istiyorsanız, dürüst iş görmekten asla şaşmayın. Patronun veya en üst kademe yöneticilerin iş arkadaşlarıyla ailece ve özel dostluklar kurmakta çok dikkatli olmaları gerekir. Hangi işte, hangi tip personel gerekiyorsa, kişisel düşünceleri bırakıp, ona göre davranmalıdır. Patron veya genel müdürlerin birinci sınıf elemanlarının özel hayatlarıyla yakından ilgilenmeleri gerekir. Müdürlerle konuşurken kelime ve cümleleri iyi tartarak kullanmak gerekir. Müdürlerle anlaşma yaparken gayet açık konuşmak, mukaveledeki hususları çok net, açık ve yanlış yoruma yol açmayacak biçimde ortaya koymak gerekir. Eğer çeşitli şirketleriniz varsa, bu şirketlerde çalışan aynı ayarlardaki müdürlerin aldıkları ücret ve primde son derece dikkatli olmak gerekir. Ailenizi seviniz ve sayınız. Çok çalışınız. İyi okuyunuz. Ciddi ve bilgili olunuz. Sosyal sorunlarla ve politikayla zamanında ilgileniniz. Mesleğinize sevgi ve sabırla sarılınız. Her zaman dürüst ve saygılı olunuz. Dine önem veriniz.”