Güncelleme Tarihi:
İLAÇ fiyatları kararnamesinde yapılan yeni düzenlemeyle, jeneriği olan orijinal ilacın depocuya satış fiyatının, referans fiyatın yüzde 66’sından yüzde 60’ına çekilmesine tepki gösteren İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası, Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği ve Türkiye İlaç Sanayi Derneği hukuki süreci başlattı. Döviz kurunun güncellenmemesi ve stok zararlarını firmaların ödemesi gibi düzenlemelerin geri çekilmesi için dava açan 3 kuruluş adına ortak açıklama yapan İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Turgut Tokgöz, “Sektörün sürdürülebilirliği tartışılır hale geldi. Düzenlemeler, endüstrinin dış pazarlara açılması ve bir üretim üssü haline gelebilmesi hedefini engelliyor” dedi.
Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamındaki reformlar sonucunda halkın ilaç ve sağlık hizmetlerine erişiminin sağlandığını belirten Tokgöz, şunları söyledi: “Yeterli bütçesi olmadan sürdürülmeye çalışılan reformlar çerçevesinde alınan kararlar artık rasyonelliğini yitirdi. Sektör, dönüşüm sürecinin başından beri maliyetlerin karşılanması konusunda gerekli hassasiyeti gösterdi. Hizmetlere erişimin artmasıyla fiyat indirimleri temel araç olarak kullanılmaya başlandı. Fiyatlar, referans alınan ülke fiyatlarının yüzde 53 ile yüzde 65 altına indi. Sektörün bu desteğin getirdiği yükü karşılaması kolay olmadı. İşten çıkarmalar yaşandı, yeni yatırımlar yapılamadı, yeni ilaçlar sunulmasında tereddüt ediliyor ve küresel gücümüzü kaybediyoruz.”
Hedeflerimizi engelliyor
Türk ilaç sektörünün 2023 hedefinin küreselleşmek ve dünyanın önemli ilaç üreticisi ülkelerinden birisi olmak olarak belirlendiğini hatırlatan Tokgöz, şöyle devam etti: “Ülkemizin dış ticaret dengesini iyileştirmek, ekonomiye katkıyı artırmak, ihracat yoluyla yakalayacağımız ölçek ile ürünleri daha ekonomik sunmak, Ar-ge yatırımlarını artırmak, yabancı doğrudan yatırımları çekmeyi amaçlıyorduk. Hem Avrupa’da hem de dünyada söz sahibi olan konuma uygun bir endüstriye sahip olacaktır. Ancak düzenlemeler hedeflerimizi engelliyor.”
İlaç firmalarının küçüleceğini, bazı ürünlerin piyasadan çekilebileceğini ve yeni ürün gelmemesi gibi tehlikelerin olduğunu anlatan Tokgöz, “Türkiye son 3 yıldır büyüyen bir pazar değil. Diğer gelişmekte olan pazarlar arasında artık büyüme vadetmiyor. 3 yıldır 9.2 milyar dolarda sabit bir pazar var. Ancak gelecek yılki pazar daha aşağıda olacak. BRIC ülkelerinde büyüme devam ederken, Türkiye’de tam tersine eğilim var” diye konuştu.
10 Euro’luk ilaç 3.5 Euro’ya iniyor
AVRUPA ülkelerinde en ucuz fiyatı 10 Euro olan bir orjinal ilacın fiyatının Türkiye’de 5.4 Euro iken yeni indirimle 4.7 Euro’ya düştüğünü belirten Turgut Tokgöz, “Avrupa’da en ucuz 10 Euro olan bir eşdeğer ürünün fiyatı düzenlemelerden önce 4.2 Euro iken, son düzenlemelerden sonra 3.5 Euro’ya indi.
Sektörü zorda bırakacak
HÜKÜMETİN 2009 yılında devreye global bütçeye göre, hükümetin ilaç harcamalarında hedefin üzerine çıkılması durumunda ilaç fiyatlarında indirime gidiliyor. 2011’de 14.96 milyar lira, 2012’de ise 16.7 milyar lira ilaç harcaması öngören hükümetin, fiyatları tüm jenerik ürünlere de, orijinal ürüne ait referans fiyatın en fazla yüzde 60’ına çekmesi sektörü zorda bırakacağı savunuluyor. İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Turgut Tokgöz, mağduriyetimizin giderilmesini beklerken, yeni düzenleme yürürlüğe kondu” dedi.