İlacı marketten alacağız

Güncelleme Tarihi:

İlacı marketten alacağız
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 15, 2007 09:57

Sağlık Bakanlığı'nın İlaç Kurumu'nun kurulması için hazırladığı taslak iki önemli yenilik içeriyor. İlaçta reklam yasağı kaldırılıyor. Eczaneler dışında ilaç satılmasının önü açılıyor.

Haberin Devamı

Referans Gazetesi'nde Hacer Boyacıoğlu imzasıyla yer alan habere göre ilaç sektörünü düzenlemek için kurulması öngörülen üst kurul niteliğindeki İlaç Kurumu ile ilaçların eczaneler dışında da satılmasının önü açılıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye İlaç Kurumu'nun kurulması için hazırlanan yasa taslağı, mevcut yasalardaki ilaçların sadece eczanede satılması yönündeki düzenlemeyi kaldırıyor. Bu yolla ilaçlar eczane dışındaki yerlerde de satılabilecek. İlaçta reklamı yasaklayan düzenlemeleri de yürürlükten kaldıran taslak, Sağlık Bakanlığı'nın ilaç, diğer tıbbi malzeme ve ürünlerin fiyatlarının belirlenmesindeki yetkisini de sona erdiriyor. Henüz ilgili kurum ve kuruluşlardan taslakla ilgili görüşler toplanırken taslakta ilaç fiyatlarının nasıl belirleneceğine ilişkin boşluk bulunması eleştiriliyor.

Haberin Devamı

İlaç, tıbbi cihaz ve malzemelerin standardizasyonu, ruhsatlandırılması ve yönetilmesi için bir üst kurulun oluşturulması uzun süredir gündemde bulunuyordu. Konuyla ilgili olarak bir yasal düzenleme yapılacağı taahhüdü, Yatırım Ortamını İyileştirme ve Koordinasyon Kurulu'nun (YOİKK) son toplantısının ardından oluşturulan teknik komite eylem planında da yer aldı. Planda "Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun kurulması amacıyla hazırlanan kanun taslağına ilişkin çalışmalar Temmuz-2007'ye kadar özel sektör görüşleri de dikkate alınarak tamamlanacak ve TBMM'ye sevk edilecek" denildi. Bu çerçevede çalışmaları hızlandıran Sağlık Bakanlığı, konuyla ilgili taslağı belli bir aşamaya getirdi. Bakanlık tarafından hazırlanan taslakta koruyucu, teşhis, tedavi ve rehabilite edici hizmetlerde kullanılan tıbbi ürünler, özel ürünler, kozmetikler ve tıbbi cihazların üretimi, ithalatı, ihracatı, piyasaya arzı, hizmete sunulması için her türlü düzenlemeyi yapmak ve denetlemek üzere "Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu" kurulması öngörülüyor.

REKLAM YASAÄžI KALKIYOR

Hazırlanan taslakta tartışmalı düzenlemelere de yer veriliyor. Buna göre taslağın yasalaşması durumunda 984 sayılı "Ecza Ticarethaneleriyle Sanat ve Ziraat İşlerinde Kullanılan Zehirli ve Müessir Kimyevi Maddelerin Satıldığı Dükkânlara Mahsus Kanun"la 1262 sayılı "İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu" yürürlükten kaldırılacak. Söz konusu kanunlar ilaçların ecza deposu tarafından eczane dışına satılmasını yasaklıyor, reçeteli-reçetesiz tüm ilaçların da sadece eczanelerde satılmasını öngörüyor. Söz konusu kanunların kaldırılmasını öngören taslak, bu konularda kısıtlayıcı yeni bir düzenleme öngörmediği için ilaçların eczane dışında da satılmasının önünü açıyor.

Haberin Devamı

Taslakla, ilaçlar için uygulanan reklam yasağı da kaldırılıyor. Halen yürürlükte bulunan 1262 sayılı İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu ilacın reklamını yasaklıyor. Taslak ise 1262 sayılı kanunu yürürlükten kaldırırken reklam sınırlamasıyla ilgili yeni bir düzenleme öngörmüyor. Bu yolla, ilaçta reklam yasal olarak mümkün hale geliyor. Daha önce reçetesiz satılan tıbbi ürünlerin reklamının serbest olması için düzenlemeler yapılmış, ancak söz konusu düzenlemeler Danıştay kararıyla iptal edilmişti.

Taslak, ilaç fiyatlarının nasıl belirleneceği konusunu da boşlukta bırakıyor. Buna göre Sağlık Bakanlığı'na ilaç ve diğer tıbbi malzeme ve ürünlerin fiyatının belirlenmesinde yetki veren 3359 sayılı "Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu" taslakla yürürlükten kalkıyor. Ancak, kanunun yürürlükten kalkmasıyla fiyatların hangi kurumlar tarafından nasıl belirleneceği konusunda taslağın mevcut halinde bir netlik bulunmuyor. İlaçta fiyat belirleme yetkisiyle ilgili olarak ayrı bir düzenlemenin gündeme gelebileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

'TOPLUM SAÄžLIÄžINA ZARAR VERÄ°R'

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türkiye İlaç Kurumu'nun oluşturulması için hazırlanan yasa taslağını eleştirdi. Birlik tarafından taslak için hazırlanan görüşte, çalışmanın gereksinimleri karşılamadığına dikkat çekildi. Taslakta ilaç, kozmetik, özel ürün ve tıbbi cihazlar ile ilgili olarak kurallara aykırı davranan ve insan sağlığına zarar veren kişi ve kuruluşlara uygulanacak idari para cezalarına yer verilmediğine dikkat çekilen görüşte, İlaç Kurumu'nun tıbbi ürünlerin piyasa gözetim ve denetimini nasıl yapacağının da net olmadığı kaydedildi.

Düzenlemeyle SaÄŸlık Bakanlığı'nın fiyat belirleme yetkisinin ortadan kaldırıldığına, ilaçta reklam yasağının sona erdirildiÄŸine ve ilaçların eczanelerde eczacılar tarafından satılması zorunluluÄŸunun kaldırıldığına dikkat çekilen görüşte; "Bu haliyle taslak yasal düzenlemelerin boÅŸluÄŸunu doldurmayarak toplum saÄŸlığı ve kamusal çıkarlar açısından ciddi zararlar doÄŸuracak niteliktedir" denildi.Â

Haberin Devamı

KANUN TASLAÄžI NELER GETÄ°RÄ°YOR
- Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu kurulacak.
- Ä°laç Kurumu tıbbi ürünler, özel ürünler, kozmetikler ve tıbbi cihazların üretimi, ithalatı, ihracatı, piyasaya arzı, hizmete sunulması için her türlü düzenlemeyi yapmak ve denetlemekle görevli kılınacak.Â
- Sağlık Bakanlığı'nın ilaç fiyatlarını belirleme yetkisi sona erecek.
- İlaçların eczane dışında satılmasının önü açılacak.
- İlaçlar için uygulanan reklam yasağı kaldırılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!