Güncelleme Tarihi:
TIP Kurumu, harcamanın milli gelire oranı dikkate alındığında, Türkiye’nin ilaç tüketiminde "Dünya lideri" olduğunu ve "İlaç Karadeliği" ile karşı karşıya bulunduğunu bildirdi. Tıp Kurumu Genel Başkanı Dr. Mehmet Altınok ve Genel Sekreteri Dr. Ali Rıza Üçer, Türkiye’deki toplam sağlık harcamaları içinde birinci sırada yer alan ilaç harcamalarındaki artışın, SSK’nın avantajlı ilaç alım modelinin 2005’te yürürlüğe giren "Kamu İlaç Alımı Protokolü" ile tasfiye edilmesinden kaynaklandığını öne sürdüler.
IMF’NİN UYARISI:
IMF’nin, son görüşmelerin ardından, sağlık harcamalarındaki artışa dikkat çekerek bu harcamaların kısılmasını istediğini anımsatan Altınok ve Üçer, sağlık harcamalarının yarısına yakınını ilaç bedelinin oluşturduğuna dikkat çektiler. Altınok ve Üçer’in tespit ve önerileri özetle şöyle:
TÜRKİYE’DE 93, ABD’DE 670 DOLAR:
2005’te üretici fiyatları baz alındığında, Türkiye’de eczane satışlarına göre kişi başı yıllık ilaç tüketimi 93 dolar. Hastane harcamaları da dikkate alınınca bu rakam 100 dolara yaklaşıyor. Aynı yıl üretici fiyatlarıyla kişi başı ilaç tüketimi, İtalya, İspanya ve İngiltere’de 250 Dolar, Almanya’da 325, Fransa’da 375, Japonya’da 480 ABD’de 670 Dolar. Türkiye’nin kişi başı ilaç tüketimi Avrupa ülkeleri, Japonya ve ABD ile kıyaslanınca düşük. Ancak, kişi başı ilaç tüketimi aynı yıl Meksika’da 70, Arjantin’de 50, Brezilya’da 40 Dolar. Türkiye kişi başına bu üç ülkeden fazla ilaç tüketiyor.
BİR YILDA 3 KATRİLYONLUK ARTIŞ:
Uluslararası verilerine göre, Türkiye’de üretici fiyatlarıyla eczane pazarı 2004’te 4.3 milyar dolar iken 2005’te 6.6 milyar dolar oldu. Hastane harcamalarıyla birlikte 7 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2006’da ilaç harcamalarında daha büyük çaplı bir artış olacak. Türkiye’de 2005’te tüketici fiyatlarıyla eczane pazarı ise yaklaşık 9 milyar dolarlık hacme ulaştı. Üstelik, hastane ilaç harcamaları buna dahil değil. Türkiye’nin 2005’te ilaç ve eczacılık ürünleri ithalatı 3 milyar dolara yaklaşırken, ihracatın ithalatı karşılama oranıysa yüzde 8.5’te kaldı. Uluslararası ilaç şirketleri, Türk ilaç pazarının yüzde 65’ine hakim ve her geçen yıl bu oran artıyor. İlaç sektöründe 1996’da 12 bin 600 ton olan hammadde üretimi 2003’te yüzde 70 oranında gerileyerek 3 bin 900 tona düştü.
Milli gelire oranı en yüksek ülkeyiz
ULUSLARARASI ilaç şirketleri özellikle Türkiye’de kişi başı ilaç tüketiminin düşük olduğunu, gelişmiş ülkeler düzeyine ulaşabilmek için toplam ve kişi başı ilaç harcamalarının artmasını savunuyor. Ancak kazın ayağı öyle değil. Gerçek karşılaştırma ölçütü olan ilaç tüketiminin ulusal gelire oranı dikkate alınınca; Türkiye dünya lideri.