Güncelleme Tarihi:
Roche’nin Orta ve Doğu Avrupa, Orta Asya, Orta Doğu, Afrika ve Hindistan (CEMAI) Bölgesi Başkanı Tuygan Göker, İlaç Kararnamesi’nin çıkışı konusunda ‘hazırlıksız yakalandık’ derken, Roche’un Türkiye Genel Müdürü Süha Taşpolatoğlu, yeni fiyat düzenlemesinin ardından sektörün bu yıl yüzde 25 daralacağını belirti. Göker, Roche’un şu anda Türkiye pazarında zarar ettiğini ve bu zararın önümüzdeki dönemde de devam etmesini beklediklerini söyledi.
Kasım 2009’da çıkarılan kararnameye ilişkin bilginin İsviçre’de yönetim kurulu toplantısı yaptıkları bir sırada geldiğini belirten Göker, ilk tepkileri de şöyle aktardı: “Dünya ölçeğinde de en ucuz ilaç şu an Türkiye’de. İlaç kararnamesinin yarattığı tablo karşısında Roche CEO’sunun ilk tepkisi, ‘hangi ilaçlarda piyasadan çekilelim’ şeklinde oldu. Ben de ‘hayır kesinlikle hiçbir ilacın piyasaya verilmesini ve satışını durduramayız. Çünkü bizim hastalara karşı sorumluluğumuz var. Roche o günden bu yana Türkiye’de hem hastaları hem de hekimleri ilaçsız bırakmama kararlılığına devam ediyor.”
Kaçak ilaç
Kararnamenin sektörü üzdüğünü belirten Süha Taşpolatoğlu da, “İlaç fiyatlarındaki indirimi halkın ilaca ulaşımını kolaylaştırması açısından anlayışla ve saygıyla karşılıyoruz” derken, ucuz ilacın Türkiye için yarattığı tehlikeyi şöyle anlattı: “Bu durum ilaç fiyatlarının görece yüksek olduğu diğer ülkelerdeki pazar ortamı için kötü referans olabilir. Türkiye’den ilacın daha pahalı olduğu ülkelere yönelik kaçak ilaç gönderimi söz konusu olabilir.”
Yatırım yapılabilir ülke sıralamasında 5 basamak geriledik
YENİ bir ilacın ruhsatlandırılması için 2-3 yıl beklenmesini de anlayamadıklarını belirten Tuygün Göker, “Türkiye’deki hasta, ilaca ulaşmak için komşu ülkelerin hastalarından niye daha çok beklesin” dedi. Bu arada kararnamesinin ardından Türkiye’nin ilaç sanayi açısından yatırım yapılabilir ülke sıralamasında 5 basamak birden gerilediğine dikkat çeken Göker, şunları söyledi: “Biz 2010 için yüzde 25’lik bir düşüş bekliyoruz. IMS Raporu ise 2009’da yatırım yapılabilirlik sıralamasında 12’inci sırada bulunan Türkiye’nin 2011 yılında 17’nci sıraya gerileyeceğini gösteriyor. Bu önemli bir sinyal. Rapor ayrıca Türkiye’de ilaç sektörünün sadece yüzde 5 büyüyeceğini öngörüyor” dedi.