İlaç ihtiyacını karşılamak için kapasite üçe katlanıyor

Güncelleme Tarihi:

İlaç ihtiyacını karşılamak için kapasite üçe katlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2023 07:00

İlaç endüstrisi, son yıllarda fiyatlama, kur güncellemesi gibi konularla sık sık gündeme geliyor.

Haberin Devamı

Son olarak Aralık 2022’de yapılan güncellemenin ardından ilaç şirketlerinin yöneticileri, memnuniyetlerini dile getiren açıklamalarda bulunmuştu. Ancak pandemi sonrasında artan talep ve tedarik sisteminde yaşanan sıkıntılar nedeniyle piyasadaki ilaç sıkıntısı devam etti.

İVEK İlaç Endüstrisi ve Teknolojileri Komisyonu’ndan piyasada bulunamayan ilaçlara ilişkin açıklama geldi. Komisyon Başkanı Ecz. Barış Özyurtlu, ilaç ihtiyacındaki aksamaların global bir sorun olduğunu belirterek, “İlaca erişim sorununun görmezden gelindiği ve hiçbir tedbir alınmadığı yönündeki iddialar gerçeği yansıtmıyor. Gerek ilaç endüstrisi, gerek ilgili kamu kurumları hastaların ilaca erişimi için özveriyle çalışıyor” dedi.

VARDİYA ARTIRDIK

COVID-19 pandemisi sonrasında tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ilaç tedarik zincirinde kırılma yaşandığına dikkat çeken Özyurtlu, özellikle soğuk algınlığı, antibiyotik, ağrı kesici ve ateş düşürücü gibi ilaçlara olan talepte ciddi artış ortaya çıktığına dikkat çekti. Buna bağlı olarak; hammadde, yardımcı madde ve iç ambalaj malzemelerinin tedarikinde zorluklar oluştuğunu anlatan Özyurtlu, “Türkiye’de ilaca erişimde sorun yaşanmaması için ilaç endüstrisi ivedilikle önlem aldı. Tüketimine yetişebilmek için üretim hatlarında vardiya sistemi oluşturduk. Üç vardiya, 24 saat kesintisiz üretim yapıyoruz. Akabinde mevcut üretim hatlarına yenilerini eklemek için işlemler başlattık. Yeni üretim hatlarının denetimi ve buna bağlı tüm süreçler Sağlık Bakanlığı tarafından öncelikli olarak yürütüldü. Ancak bu bir süreç” diye konuştu. Özyurtlu, ilaçta artan ihtiyacı karşılayana kadar kapasiteyi üç katına çıkarmak üzere yatırımlar yapıldığının da altını çizdi.

Haberin Devamı

4 BİNDEN FAZLA İLACIN FİYATI ARTABİLİR

İlaç endüstrisi, son yapılan güncellemeye rağmen fiyat-maliyet dengesinin altında kalan ürünler için de TİTCK’ya fiyat artış talebinde bulundu. TİTCK’nın güncel fiyat listesinde toplam 14 bin 928 ürün bulunuyor. İlaç endüstrisi 55.89 TL’nin altında fiyatla satılan ilaçlarda güncelleme talebinde bulundu. Bu kapsamda 4 bin 274 ilaç var. TİTCK’nın talebi değerlendirmeye aldığını belirten ilaç şirketleri, “Kurum sadece fiyatı 37,10 TL’nin altında olan ilaçları güncellemeye alma kararı da verebilir. O zaman da 3 bin 303 ilaç bundan etkilenecek” bilgisini verdi.

 

BAKMADAN GEÇME!