İlaç firmalarına ödeme 28 Haziran’da

Güncelleme Tarihi:

İlaç firmalarına ödeme  28 Haziran’da
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2018 00:17

ÜNİVERSİTELERİN borçlarının ödenmesine yönelik çalışma hakkında bilgi veren Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2.9 milyar liralık borcun iskonto ile 2.5 milyar liraya düşürüldüğünü, kamunun 400 milyon lira iskonto aldığını söyledi.

Haberin Devamı

Bakan Ağbal, 27 Haziran’da Maliye Bakanlığı’nın üniversitelere 2.5 milyar lirayı aktaracağını, 28 Haziran tarihinde de ilaç firmalarının hesaplarına alacaklarının geçeceğini bildirdi. 

2.5 MİLYARA İNDİ

Ağbal bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, üniversitelerin ilaç firmaları ve medikal şirketlere olan borçları konusunda gerekli yasal düzenlemenin yapıldığını belirterek, 31 Aralık 2017 tarihi itibarıyla Maliye Bakanlığı’nca üniversite hastanelerinin borçlarının üstlenildiğini söyledi. Üniversite hastanelerinin 3.8 milyar lira borcu olduğunu kaydeden Ağbal, “Düzenlemeyi yaptıktan sonra ilaç firmaları ve medikal şirketler üniversitelere müracaat etti. Müracaat süresi tamamlandı. Bu kapsamda 2.9 milyar liralık bir borcu ödeme imkânını sağlamış olduk. Üniversiteler bütün firma taleplerini bize bildirdiler. 2.9 milyar liralık bu alacağı iskonto ederek ödeyeceğiz. Firmaların üniversitelerden olan 2.9 milyar alacağına karşılık biz 2.5 milyar lira ödeyeceğiz. Yani bu uygulama sonucunda kamu 400 milyon lira bir erken ödeme iskontosu almış oldu” dedi.

Haberin Devamı

En çok borcu olan 6 üniversitenin Hacettepe, Ege, İstanbul Tıp Fakültesi yani Çapa Tıp Fakültesi, Ankara, İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Akdeniz Üniversitesi olarak sıralayan Ağbal, Hacettepe Üniversitesi’nin 335 milyon liralık borcu için 312 milyon liralık müracaat yapıldığını söyledi. Hacettepe’nin 312 milyon liralık borcuna karşılık 37 milyon lira iskonto alındığını anlatan Ağbal, 275 milyon lira ödeme yapılacağını bildirdi. İstanbul Çapa Tıp Fakültesi’nin 306 milyon liralık borcu için 250 milyon liralık müracaat alındığını, iskontodan sonra 212 milyon lira ödeme yapılacağını anlatan Ağbal, “Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde başvuru oranı çok yüksek. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde kapsama giren borç tutarı 233 milyon. Müracaat 223 milyon, yüzde 96. Aldığımız iskonto 24 milyon lira ve yapacağımız ödeme 199 milyon lira” dedi. Ağbal, 2.9 milyar liralık başvurunun 2 milyar lirasının tıbbi malzeme firmalarının müracaatı olduğunu belirterek, 900 milyon lira alacağın da ilaç firmalarının müracaatlarından geldiğini ifade etti. Ağbal, “Diğer taraftan üniversitelere mal tedarik eden ilaç firmaları ile medikal şirketler de alacaklarını tahsil edip işçilere, piyasaya, bankalara olan ödemelerini yapma imkânına kavuşacaklar” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!