İlaç devlerine fiyat soruşturması

Güncelleme Tarihi:

İlaç devlerine fiyat soruşturması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı hesap uzmanları, Türkiye'deki ilaç firmalarının ‘kár-zarar’ tablolarını inceledi. Sonuçta, 29 imalatçı ve ithalatçı firmanın ‘fiyat kararnamesine aykırı’ davrandıkları ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığı da ‘kár hadleri’ni aşan bu firmalar hakkında yasal işlem başlattı.

İstanbul'da faaliyet gösteren Eczacıbaşı, Bilim, Pfizer ve Biofarma'nın da aralarında bulunduğu 29 imalatçı ve ithalatçı firma, fiyat kararnamesine uymayarak kár hadlerini aştıkları gerekçesiyle savcılıklara şikayet edildi.

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nce İstanbul Valiliği'ne gönderilen yazıda, ilaç fiyatlarının esasını teşkil etmek üzere ilaç firmalarının 1996 yılı kár-zarar durumlarının, 84/8845 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ve 1 Eylül 1995 tarih ve 22391 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan İlaç Fiyatları Hakkında Tebliğ hükümleri uyarınca Maliye Bakanlığı hesap uzmanlarınca incelendiği belirtildi.

Bu inceleme sonucunda, İstanbul'da faaliyet gösteren şirketlerden Rekordi İlaç Ltd. Şti'nin, fiyat kararnamesinin 3. maddesinde belirtilen ilaç imalatçılarının yıllık kárının, firmanın yıllık satış gelirinin yüzde 15'lik kár haddini aştığının tespit edildiği belirtildi.

Aralarında Sandoz, Eczacıbaşı, Doğu, Pfizer İlaç'ın da bulunduğu bazı firmaların da 1 Eylül 1995 tarih ve 22391 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan İlaç Fiyatları Hakkında Tebliğ'in 4. maddesinde belirtilen kárlılık hesabında brüt satış hasılatının yüzde 10'nu aştığının anlaşıldığı ifade edildi. UCB Farma A.Ş. ve Ulkar Kimya A.Ş'nin de aynı tebliğin 3. maddesinde belirtilen kárlılık hesabında net satış hasılatının yüzde 5'ini aştığının tespit edildiği bildirildi.

Nestle A.Ş, Erkim A.Ş, Mikro Optik Ltd. ve Schering Alman Limited Şti'nin de fiyat kararnamesinin 4. maddesinde belirtilen ithal ilaçlardaki yüzde 14'lük kár haddini aştığının belirlendiği kaydedilen yazıda, adı geçen firmalar hakkında İlaç Fiyatları Hakkında Tebliğ'in 10. maddesi uyarınca Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 401 ve 526. maddeleri doğrultusunda yasal işleme geçilmesi ve bakanlığa bilgi verilmesi istendi.

DOSYALAR SAVCILIKLARA

İstanbul Valiliği de Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün gönderdiği yazı ve eklerini, söz konusu ilaç firmalarının bulunduğu yer itibariyle ilgili cumhuriyet başsavcılıklarına gönderdi.

Yazının gönderildiği adli makamlardan Fatih Cumhuriyet Başsavcılığı, adres itibariyle kendi sorumluluk alanında bulunan İstanbul İlaç A.Ş'nin yetkilisi Deniz Yüksel hakkında, TCK'nın 526/1. maddesi uyarınca Fatih 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açtı.

‘‘Selahiyattar mercilerin emirlerine itaatsizlik’’ başlıklı TCK'nın 526/1. maddesinde, ‘‘Yetkili makamlar tarafından adli işlemler dolayısıyla ya da kamu güvenliği ve kamu düzeni veya genel sağlığın korunması düşüncesiyle kanun ve nizamlara aykırı olmayarak verilen bir buyruğu dinlemeyen veya bu yolda alınmış bir önleme uymayan kimse, eylem ayrı bir suç oluşturmadığı takdirde, 3 aydan 6 aya kadar hafif hapis ve 1000 liradan 3 bin liraya kadar hafif para cezasıyla cezalandırılır’’ deniliyor.

Fazla zam şüphesiyle sorgulanan firmalar

Rekordi İlaç Ltd. Şti.

Biofarma İlaç Sanayi A.Ş.

Münir Şahin İlaç Sanayi A.Ş.

Saba İlaç Sanayi A.Ş.

Oro İlaçları Sanayi A.Ş.

Aroma İlaç A.Ş.

Lokman Laboratuvar A.Ş.

Polifarma İlaç A.Ş.

Lilly İlaç A.Ş.

UCB Farma A.Ş.

Sandoz Ürünleri A.Ş.

Synthlabo Ürünleri A.Ş.

Santa Farma A.Ş.

Bilim İlaç Sanayi A.Ş.

Pfizer İlaç Sanayi A.Ş.

İstanbul İlaç A.Ş.

Eczacıbaşı İlaç A.Ş.

Zeneca A.Ş.

Knoll Alman Ltd. Şti.

Hüsnü Arsan İlaç Sanayi A.Ş.

İlsan-İltaş İlaç Sanayi A.Ş.

Kansuk İlaç Sanayi A.Ş.

Embil İlaç Ltd. Şti.

Doğu İlaç Fabrikası A.Ş.

Ulkar Kimya A.Ş.

Nestle A.Ş. Erkim A.Ş.

Mikro Optik Ltd.

Schering Alman Limited Şti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!